Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sládek útočil na uprchlíky i sluníčkáře. Politolog: Vycítil poslední šanci

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. listopadu 2015
05:20

Zestárl, zešedivěl, ostrý jazyk mu ale zůstal. Republikán Miroslav Sládek se během 17. listopadu zjevil hned na řadě míst, kde se v Praze demonstrovalo. Nechyběl na Albertově, Václavském náměstí ani Klárově. A stejně jako kdysi proti Romům, bouřil nyní proti „přivandrovalcům“, ale i „sluníčkářům“. Co na jeho pokus o comeback říká politolog Josef Mlejnek?

Z fotek i řady videí lze snadno zmapovat kroky Miroslava Sládka po Praze, která v úterý žila nejrůznějšími protesty. Včetně toho na Albertově, kde mimo jiné před příznivci Bloku proti islámu vystoupil prezident Miloš Zeman.

Toho se při pozdějším vlastním projevu na Klárově Miroslav Sládek zastal. Oba jsou ostatně z generace polistopadových politiků. Sládek se opřel do Zemanových kritiků. „Viděli jste na Albertově. Tzv. sluníčkáři, krví podlité oči a pěna u úst, úplná nenávist, šílená nenávist. Tak proč tady s námi žijí, když nenávidí nás a naši zem?“ ptal se Sládek a přidal i několik poznámek o toleranci, které však z jeho úst zněly obzvlášť bizarně.

Někdejší plamenný řečník, hlásající otevřený rasismus vůči Romům, se přitom stal i během akcí 17. listopadu 2015 atrakcí, se kterou se řada kolemjdoucích neváhala vyfotit. 

Na Albertově pustili Sládka dál

Šedovlasá politická „zombie“ nechyběla ani na Václavském náměstí, když si tam dali dostaveníčko v dolní části vandasovci - tedy Dělnická strana sociální spravedlnosti. Jak ukázalo video serveru a2larm.cz (umístěné na Vimeo), na Albertově však narazil Sládek na policejní kordon. 

Pustili ho však dál. „Možná ho pustíme, možná ne," říká na videu jeden z těžkooděnců, kterých bylo v okolí požehnaně. Zanedlouho však přece jen zafungoval nejspíš Sládkův známý obličej. „Takže my vás vezmeme. A vy máte s sebou nějakou skupinu?“ doprovázela Sládka skrze policejní zátaras členka antikonfliktního týmu. 

Svůj k svému aneb náhodné setkání s Miroslavem Sládkem from A2_LARM on Vimeo.

Večer se pak Sládek dočkal na Klárově ovací davu. To když protiislámští demonstranti spojili síly (jak ti z Albertova, tak ti z Václaváku či náměstí Republiky) a táhli městem na protest před Úřad vlády. „Ať žije Sládek,“ skandoval dav konvičkovců, vandasovců, okamurovců a dalších... Jenže právě v silné konkurenci na tomto poli vidí politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studií hlavní problém Sládkova případného politického comebacku. 

Sládek: Přivandrovalci hází děti na ostnaté dráty

„Starší mě znají, ale pro ty mladší. To, co jsem říkal, před 20 lety... A bohužel, tehdy se mými názory a mým programem nikdo neřídil, a proto je naše země v takovém stavu, v jakém dneska je,“ posteskl si na Klárově hned na úvod svého projevu Sládek. 

„Teď, když řekneme, že nechceme žádné přivandrovalce, to je hezké. Ale před 20 lety tady žádný přivandrovalec nebyl. Kdybychom tehdy opevnili naše hranice, zajistili naše hranice, tak sem nemusel žádný přijít a teď tady máme v Evropě pátou kolonu, obrovskou pátou kolonu, která je nebezpečím. Protože za ostnatým drátem za hranicemi jsou miliony, které jsou klidně schopny naházet děti na ostnatý drát a po nich šlapat,“ bouřil Sládek.

„Kde byli před 20 lety ti, kteří dnes vykládají pryč s islámem? Kde byli zalezlí? Proč mě tehdy nepodpořili?" tázal se a pokračoval. „Nastala totiž nová doba, přiznejme si to otevřeně. Skončila Evropa, skončil svět tak, jak ho známe... Myslí si někdo z vás, že ty desítky a stovky milionů v Africe a na Blízkém východě najednou se zastaví a zůstanou doma?“ sklízel Sládek potlesk, který si viditelně užíval. „Stojíme na prahu nového světa. Pokud chceme uhájit svoji kulturu, svoji tradici, tak musíme bojovat,“ burcoval potleskem opojený Sládek a byl k neodtržení od mikrofonu.

Politolog: Sládek vycítil poslední šanci

Má však Sládek vůbec šanci najít si své nové voliče? „Já si myslím, že příliš ne. V tomto segmentu politického spektra je poněkud přecpáno. Řada lidí vycítila, že na uprchlické krizi mohou vydělat politické body. Je tady velká konkurence a zatím bych Miroslavu Sládkovi velké naděje nedával,“ upozornil Blesk.cz politolog Josef Mlejnek.

„Miroslav Sládek asi vycítil, že má poslední šanci v životě se nějak vrátit do politiky, tak to zkouší. Je to celkem častý jev u politiků, kteří vypadnou z politiky a nemají podporu na to, aby se dostali do parlamentu. Hodně z nich se snaží nějakým způsobem vrátit, ale málokomu se to podaří. Dost často potom už ty pokusy jsou velmi neúspěšné. Na druhou stranu se celkem nedivím tomu, že to Miroslav Sládek v té současné situaci zkouší. Že si doma řekl, že už tam obrostl mechem, a řekl: Je to poslední šance, kdy se mohu ještě vrátit do svých ´slavných´ 90. let. Slavných samozřejmě v uvozovkách,“ dodal Mlejnek. 

Video se připravuje ...
Další videa