Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stopka pro segwaye: Radnice budou moct dvoukolky vykázat

Segway je oblíbeným prostředkem zejména turistů. Nový zákon má jeho používání regulovat.
Segway je oblíbeným prostředkem zejména turistů. Nový zákon má jeho používání regulovat.  (Autor: Profimedia)
Autor: val - 
9. prosince 2015
10:26

Města a městské části budou smět rozhodnout o zákazu dvoukolých vozítek seagway na částech svého území. Návrh ve středu schválili poslanci a nyní putuje do senátu. Záměr cílí zejména na frekventované historické části měst. 

„Nejde nám o zákaz tohoto prostředku, ale o to, aby v úzkých uličkách Starého Města segwaye neomezovaly chodce,“ obhajoval návrh ve sněmovně starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) a argumentoval „desítkami” lékařských zpráv, které mají dokumentovat zranění zaviněná oblíbeným turistickým přibližovadlem.

Návrh je součástí silničního zákona, který ve středu poslanci schválili. Kromě možnosti zónového vykázání segwayů také vůbec definuje tento typ vozítek, což dosud chybělo. Zákaz by se nevztahoval na policisty. Segwaye, které disponují rychlostí až 20 kilometrů v hodině, by se budou smět na chodnících pohybovat pouze rychlostí chodců.

„Jezdci na segwayi většinou mají helmy, děti v kočárcích většinou helmy nemají,“ hájil návrh jeho spoluautor Daniel Korte (TOP 09).

Argumentoval také tím, že se právě na Praze 1 v blízkosti frekventovaného Malostranského náměstí vyskytují dvě školy pro zrakově postižené. „Všichni jejich frekventanti, kteří se tudíž pohybují po Malé Straně ve zvýšeném počtu, jsou při střetu s takovým vozítkem mimořádně ohroženi,“ řekl.

TOP 09 se snaží pro svůj záměr přesvědčit i ministerstvo, které prý při přípravě návrhu spolupracovalo, pak ale k zákonu dalo zamítavé stanovisko. Pokud ve středu návrh neprojde, chtějí poslanci apelovat na Senát, aby jim v záležitosti pomohl.

bullshit ( 9. prosince 2015 12:13 )

Nechybí obligátní maminky s kočárky a malé děti...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa