Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek v obležení žen a boj Schwarzenberga se Zemanem. TOPka měnila vedení

Autor: Zuzana Štíchová - 
29. listopadu 2015
17:22

Žádná jiná parlamentní strana nemá po neděli tolik žen ve vedení jako TOP 09. A šlo to i bez kvót. Povinnému počtu dam v předsednictvu se totiž strana bránila. Čemu se naopak nebránil Miroslav Kalousek, byly útoky na prezidenta Miloše Zemana a svého rivala, ministra financí Andreje Babiše (ANO). Zeman si nakonec vylil zlost na odcházejícím předsedovi Karlu Schwarzenbergovi.

Vytváří pátou mentální kolonu Vladimira Putina. Čím méně Evropské unie, tím více Moskvy a čím více Zemanů a Babišů, tím méně demokracie,“ trefoval se Kalousek během svého nominačního projevu do hlavy státu a Miloš Zeman si to nenechal líbit. K odpovědi využil své účasti v televizní debatě.

„Myslím si, že i když politika je kruté řemeslo a téměř nezná soucit, že bychom se s panem Schwarzenbergem měli rozloučit s jistým lidským soucitem. Je to politik, který ve své kariéře byl de facto neúspěšný, ale to neznamená, že bychom mu neměli přát pokojné spočinutí a příjemně prožitý odpočinek,“ zaútočil Zeman v Partii na svého soka z prezidentské volby Karla Schwarzenberga, mimo jiné i kvůli tomu, že ho označil za „zlobivého dědka“.

Ten konec života co nejdřív, pak budu odpočívat, to je jasný,“ smál se od plic novopečený čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „On už mě prohlásil za mrtvolu předminulý rok,“ poznamenal s tím, že zůstanou s prezidentem zřejmě soupeři navěky, protože mají jiné ideály. Reakci knížete si můžete pustit na videu:

Video Reakce Schwarzenberga na Zemana v Partii - Blesk TV
Video se připravuje ...

Miroslav Kalousek a jeho ženy

Maximálně dvě místopředsedkyně – to je bilance ostatních parlamentních stran. Ty všechny na svém sněmu TOP 09 předehnala, když si do vedení zvolila hned trojici žen. Helenu Langšádlovou, Jitku Chalánkovou a Markétu Adamovou doplní coby místopředseda jen politický matador a exministr zdravotnictví Leoš Heger.

Vedení TOP 09 už je kompletní. Strana má jednoho prvního místopředsedu a 4 řadové. Vedení TOP 09 už je kompletní. Strana má jednoho prvního místopředsedu a 4 řadové. | Blesk / Zbyněk Pecák

Chalánková s Adamovou jsou navíc v nejužším vedení strany nováčky. Více žen si přál jak Karel Schwarzenberg, tak nový předseda Miroslav Kalousek. A to i přesto, že TOP 09 dlouhodobě odmítala kvóty pro obsazování žen do vedení strany.

Po dvou místopředsedkyních mají ve svém týmu také ČSSD (2 ze 6) a hnutí ANO (2 ze 4). Jednu ženu má ve vedení KDU-ČSL (Zuzana Roithová) a KSČM (Miloslava Vostrá). Ryze mužský tým vládne Úsvitu a ODS.

„Pichlavý projev“ faktického lídra

Během zhruba třičtvrtěhodiny dlouhého nominačního projevu na post předsedy strany si Miroslav Kalousek neodpustil „šťouchy“ do prezidenta Zemana i do Andreje Babiše (ANO). Nutno podotknout, že nelze zcela jasně říct, koho kritizoval více. Na obou ale v podstatě nenechal nit suchou.

Prezidentovi vytkl proruské směřování včetně vyznamenání komunistického papaláše Miroslava Tomana. „Vytvářejí mentální pátou kolonu Vladimira Putina,“ řekl Kalousek. „Odmítněme xenofobní, rasistické a nesnášenlivé postoje, kterými se staví do čela prezident republiky,“ rýpl si také v souvislosti s letošním 17. listopadem.

Ministrovi financí zase připomněl jeho minulost a Babišovu tezi o řízení státu jako firmy. „Současná éra pořádků, nebo chcete-li babišismu, zahájená volebním úspěchem představy, že společnost je třeba řídit jako firmu jediným osvíceným generálním ředitelem, a nikoliv demokraticky uspořádávat podle dohodnutých a dodržovaných pravidel, je vrcholnou fází tohoto vývoje," vykládal na své poměry klidný Kalousek.

Šéfovi hnutí ANO vyčetl také kumulaci mediální moci. Babiš na to Kalouskovi vzkázal, že je politický chameleon a TOP 09 by se svého nového předsedy měla bát. Připomněl také Kalouskovy myšlenkové veletoče.

hejhej ( 30. listopadu 2015 11:40 )

Kalousek v obležení žen a jedna "hezčí" než druhá

pupidupio ( 29. listopadu 2015 23:19 )

Nechce se mi opakovat http://www.blesk.cz/diskuse/486340/1

gabreta ( 29. listopadu 2015 20:51 )

No panečku. To je panoptikum!!! Nějak mi tam ten pochcanej šišla bude chybět. Přeci člověka pobavyl, kašpar z Orlíka!!

aaobcanka ( 29. listopadu 2015 20:24 )

Kníže Karel Schlafen-Berg : "Kalousek žije skromně." Karel-Schwarzenberg-pro-PL-Kalousek-zije-velice- skromne-Lide-uz-zacinaji-chapat-ze-pomluvy-o-nem-jsou-nesmysly-Pravda-a-laska-musi-zvitezit-410427 Kalouskova "skromná" vila a zařízení za 100 miliónů ? Jak na to vydělal ? www.zvedavec.org/images/13/Kalouskova_rezidence.pps novy.email.cz/web-office/.../Kalousko va_rezidence.pps

aaobcanka ( 29. listopadu 2015 20:21 )

  21.07.2015 14:20 Luboš a já : Cinkali jsme klíči na Václaváku v roce 1989, dnes budeme volit levici. Kalousek je pravičáckými médii viditelně protlačován, proto má v nich tolik prostoru. Např. komunističtí poslanci, ač patří ve sněmovně a senátu mezi nejaktivnější, tak pro média jakoby téměř neexistovali. Novináři jsou Kalouskem a knížetem doslova fascinováni. To můžete vidět v TV, když s nimi dělají rozhovory. Redaktoři a redaktorky Kalouskovi i knížeti účelově nadbíhají. Pokud je hostem politik z jiné strany, tak je ta jejich novinářská "nestrannost a objektivita" ještě víc zřetelná. Redaktoři upozaďují levici, střední levici i Babiše. Všechny konkurenty jejich TOPky a ODSky. Majitelé našich médií jsou pravičáci !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa