Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Copak je to za krásku? Schwarzenberga posadili při loučení k pohledné poslankyni

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. listopadu 2015
09:45

Žádné chmury, ale úsměvy. Karel Schwarzenberg (77) dělal jako předseda TOP 09, co mohl a nyní přišel s tím, že je čas přepustit místo mladším. Věk zastavit nedokáže ani on, trápí ho navíc částečná hluchota. Do ouška mu však cosi šeptala poslankyně Topky Markéta Adamová (31). Hlavní kandidát na místo po knížeti je přitom jasný. Miroslav Kalousek.

Opoziční TOP 09 zahájila svůj sněm v sobotu ráno v pražském hotelu Don Giovanni. Na pořadu dne bylo především loučení s dosavadním předsedou Karlem Schwarzenbergem, který na víkendovém stranickém sněmu předá vedení svému statutárnímu zástupci Miroslavu Kalouskovi.

Pane předsedo, je čas. Momentka z volebního sněmu TOP 09 Pane předsedo, je čas. Momentka z volebního sněmu TOP 09 | Foto Blesk - Daniel Černovský

"Je to opravdu zvláštní okamžik, když člověk končí předsednictví," uvedl končící předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na úvod svého posledního předsednického projevu. Poděkoval kolegům ze strany mj. za velkou loajalitu.

Lehce bilancoval, s Topkou zažil různé doby - úspěšný start, tuhý boj ve vládě i pokles preferencí. Díval se však spíše do budoucna. A společně s ním třeba i pohledná černovláska Markéta Adamová, která by se také ráda protlačila do vedení nové Topky. Právě vedle této poslankyně Schwarzenberga před svým rozlučkovým projevem posadili. A i z fotek je patrné, že panovala uvolněná nálada.

Schwarzenberga před proslovem posadili vedle pohledné poslankyně TOP 09 Adamové. Dostal ose i na úsměvy. Schwarzenberga před proslovem posadili vedle pohledné poslankyně TOP 09 Adamové. Dostal ose i na úsměvy. | Foto Blesk - Daniel Černovský

"Jsem přesvědčen o tom, že nastává čas, kdy naše strana bude žádaná. V kritických dobách voliči chtějí stranu, která má jasný profil, která neváhá, která není jako třtina ve větru, nýbrž stojí na svých zásadách a nabízí jasná řešení, i když někdy vyžaduje také od svých voličů souhlas s tím, že musíme dělat i ty tvrdé a nepříjemné kroky," povzbuzoval TOP 09 kníže, ale vzpomenul také na pro mnohé nepříjemnou politiku šetření z doby, kdy Topka byla ve vládě.

Schwarzenberg se však také na několik okamžiků zachmuřil. Varoval, že nastávají drsné časy pro Evropu. Tím spíše apeloval na ctění demokracie, svobody, právního státu a na to, aby se lidé nebáli. "Nastane opět čas velkých výzev... Nastaly drsnější časy, jak pro Evropu, tak pro ČR a zajisté i pro naší stranu," upozornil Schwarzenberg.

Schwarzenberg: Uprchlíci jsou naše nekrvavá výzva

"Spousta politiků tady káže strach a nenávist, která je s ním spojená. Nebojme se," vyzýval ve svém projevu Schwarzenberg. "Každá generace měla nějakou velkou výzvu, kdy se prokázalo, jak silná je její morální základna. U našich dědů to byl nacismus, u našich otců komunistická nadvláda a my máme teď nekrvavou výzvu, příliv uprchlíků a migrantů k nám. Velice bych vás prosil o jednu věc. Uvědomme si, že každý z nás může být uprchlíkem. Mnozí z našich krajanů, i já byl nějaký čas uprchlík. Každý se do této pozice může dostat," poznamenal kníže.

Připustil, že jsou s migrací spojena i jistá rizika. "Nedivme se, že mezi statisíci uprchlíky je tam či onam nějaký teroristický agent... Z našich dějin víme, kde všude může býti agent v naší společnosti," pobavil Schwarzenberg účastníky sněmu a sklidil potlesk. Upozornil, že většina uprchlíků prchá před teroristy, před vrahy ve strachu o své životy a životy svých rodin. A poděkoval i mladým českým dobrovolníkům, kteří vyrazili na pomoc migrantům. "Ti zachraňují čest našeho státu, která je poněkud některými výroky u nás pokálená, řekněme to tak otevřeně" dodal kníže.

Fiala (ODS) mluvil o spolupráci. Pustil se do vlády i Zemana

Mezi hosty se na sněmu objevil i šéf ODS Petr Fiala. "Přes všechny názorové rozdíly je TOP 09 pro ODS přirozeným politickým partnerem. A stranou, se kterou nespolupracujeme proto, že si to vyžadují okolnosti, ale proto, že se na řadu otázek díváme velmi podobně. Neshodneme se samozřejmě ve všem, to nemůžeme zastírat. Máme názorové rozdíly, třeba jak řešit migrační krizi nebo jak se díváme na současný stav a budoucnost EU. Není důležité se dívat na to, co nás rozděluje, ale důležité je, všímat si dobře toho, co nás spojuje. A toho je víc," uvedl Fiala. 

Zkritizoval při té příležitosti Sobotkovu vládu i prezidenta Zemana. "Současná vláda premiéra Sobotky zavádí nové formy socialismu, chce nás všechny kontrolovat, vychovávat, řídit v tisíci drobnostech," míní Fiala. Zemanovi vytkl, že vyznamenává komunistické normalizační funkcionáře, staví se na pódium s lidmi jako Martin Konvička a razí provýchodní politiku.

Babiš jako falešný mesiáš

Kritika prezidenta Zemana, ale i třeba vicepremiéra Andreje Babiše (na kterého patrně Schwarzenberg narážel slovy o agentech kvůli kauze StB), přitom zaznívala v sále již od samotného začátku. Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová tepala do Zemana, že se neštítí šířit strach a nenávist, Babiše označila za falešného mesiáše.

Přihlížel tomu i jiný člen Sobotkovy vlády - vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), další z hostů. Mezi nimi se pak objevila i řada diplomatů, pamatujících často Schwarzenberga i coby někdejšího ministra zahraničí. 

aaobcanka ( 29. listopadu 2015 20:19 )

Kníže : "Kalousek žije skromně." Karel-Schwarzenberg-pro-PL-Kalousek-zije-velice- skromne-Lide-uz-zacinaji-chapat-ze-pomluvy-o-nem-jsou-nesmysly-Pravda-a-laska-musi-zvitezit-410427 Kalouskova "skromná" vila a zařízení za 100 miliónů ? Jak na to vydělal ? www.zvedavec.org/images/13/Kalouskova_rezidence.pps novy.email.cz/web-office/.../Kalousko va_rezidence.pps

aaobcanka ( 29. listopadu 2015 20:15 )

21.07.2015 14:20 Luboš a já : Cinkali jsme klíči na Václaváku v roce 1989, dnes budeme volit levici. Kalousek je pravičáckými médii viditelně protlačován, proto má v nich tolik prostoru. Např. komunističtí poslanci, ač patří ve sněmovně a senátu mezi nejaktivnější, tak pro média jakoby téměř neexistovali. Novináři jsou Kalouskem a knížetem doslova fascinováni. To můžete vidět v TV, když s nimi dělají rozhovory. Redaktoři a redaktorky Kalouskovi i knížeti účelově nadbíhají. Pokud je hostem politik z jiné strany, tak je ta jejich novinářská "nestrannost a objektivita" ještě víc zřetelná. Redaktoři upozaďují levici, střední levici i Babiše. Všechny konkurenty jejich TOPky a ODSky. Majitelé našich médií jsou pravičáci !

karel ( 29. listopadu 2015 11:48 )

Já napřed myslel, že ta 'kráska' je ta Babičáková, nebo jak se jmenuje ta s velkým nosem

gabreta ( 29. listopadu 2015 03:52 )

Když to pochcaný hovado z Orlíka říká, že z utečenců děláme teroristy, tak bych ho posadil jako spolujezdce v kamionu do Calais, aby jednou ten blb viděl realitu v pravý podobě. Pak by se i pos*ral!!

ruudazvostravy ( 28. listopadu 2015 21:38 )

No,dalo bi se řýct,že tendle arcyvévoda Šwarcenégr je vopravdu korunovanej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa