Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klausova petice proti imigrantům je hnus, rozčiluje se Schwarzenberg

Šéf TOP 09 Schwarzenberg s místopředsedy Ženíškem a Kalouskem
Šéf TOP 09 Schwarzenberg s místopředsedy Ženíškem a Kalouskem  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao - 
9. září 2015
15:53

Uprchlická krize je pořádně živým tématem napříč českou politickou scénou. K tiskové konferenci zavelelo i vedení TOP 09, aby Česku sdělilo, jak se k ní staví. Šéf strany Karel Schwarzenberg označil za hnus Klausovu petici proti imigrantům. Místopředseda Kalousek pak varoval před xenofobními výroky. Zmínil přitom svého rivala Andreje Babiše i antiislamistu Martina Konvičku.

Tiskovku uvedl místopředseda strany Miroslav Kalousek, který do jednoho pytle hodil prezidenta i exprezidenta republiky, vicepremiéra Babiše či budoucího volebního superlídra Úsvitu a čelního představitele Bloku proti islámu Martina Konvičku. „Chceme se ohradit proti všem xenofobním výrokům, které útočí na strach a snaží se vyvolat strach v naší veřejnosti. Proti všem xenofobním výrokům pánů Klausů, Zemanů, Babišů a Konvičků,“ upozornil na úvod Kalousek.

„Současně také chceme říct, že dodržování práva a pravidel je povinností nejenom jednotlivých členských států EU, ale také všech, kteří u nás hledají útočiště. Dodržování pravidel a apel na lidství, to je hlavní zpráva z naší dnešní tiskové konference,“ vysvětloval místopředseda a budoucí pravděpodobný stranický lídr, který by měl zastoupit Karla Schwarzenberga, až se kníže rozhodne odejít do politického důchodu.

Schwarzenberg: Je mi hnusno

Schwarzenberg na tiskové konferenci nechyběl. Nezakrýval však svou zlobu. „Zažíváme toho času opravdu chvíli, kdy Česká republika, náš národ se ocitá na rozcestí. Nepopírám, že poslední výroky pana prezidenta, petice bývalého prezidenta Klause a opatrnější výroky pana ministra financí, který se především přizpůsobuje, nás pohnuly, že musíme teď zaujmout jasné stanovisko,“ uvedl kníže.

Největší porci kritiky si schoval pro petici proti imigrantům Václava Klause. Ale také pro další politiky. „Přiznávám, že z těch citovaných výroků a z té petice je mi hnusno. Je to hnus, jak čelní představitelé našeho národu straší a povzbuzují nenávist. To je nejhorší, co může politik dělat. Že vlastní lid straší – zbytečně, dle mého názoru – a hlavně že podněcuje k nenávisti,“ dštil síru Schwarzenberg.

Schwarzenberg: Přistěhovalci budou přínosem

Kníže vyzval k pokračujícímu boji proti rasismu a k tomu, abychom byli hodni odkazu našich předků, kteří bojovali v anglické, francouzské, ale třeba i sovětské armádě proti nacistům. „Český národ se musí rozhodnout. Buď se nechá vystrašit, a jak známo: strach je nejhorší rádce,“ varoval kníže a vzpomenul vystrašené Němce, kteří po 1. světové válce volili nacisty. A také vystrašené Čechoslováky, kteří se přiklonili po druhé světové ke komunistům.

Jsme opravdu země, která je schopná přijmout větší počet nejubožejších lidí na světě. Uprchlíků před válkou. Nesmíme také zapomenout, že každý příliv k nám přinesl také spousty talentovaných lidí, lidí, kteří tento národ povznesli a tuto zem zvelebili. Jsem přesvědčen o tom, že noví přistěhovalci, pokud vůbec se chtějí u nás usadit, budou přínos pro naší zemi,“ dodal Schwarzenberg.

Další místopředseda strany Marek Ženíšek na tiskovce přečetl prohlášení Topky k imigrační krizi, na kterém se vedení strany shodlo. „TOP 09 trvá na tom, že ČR musí být solidární a pomáhat v současné migrační krizi. Zároveň je nutné vyžadovat dodržování práva a pravidel. Platné zákony musíme dodržovat my, naši sousedé i ti, kteří k nám přicházejí. Nenechejme se vystrašit. Nebezpeční jsou ti, kteří vyvolávají hysterii, i ti, kteří nezodpovědně zapomínají na právo a platné zákony,“ upozorňuje Topka.

„Každý, kdo čelí politickému útlaku nebo prchá před válečným konfliktem, má právo na spravedlivý přístup, mezinárodní ochranu a také na důstojné lidské zacházení,“ píše se v prohlášení TOP 09. „S ohledem na naše lidství musí všichni migranti dostat nejnutnější pomoc, ale tuto pomoc je nutné poskytovat také v zemích, které jsou nejvíce zasaženy uprchlickou krizí. Chceme pomoci všem, kteří to doopravdy potřebují. Ale trvale se usídlit v ČR mají mít možnost jen lidé, kteří budou ochotni sdílet a respektovat naše hodnoty a zákony,“ pokračuje Topka. 

Petici proti imigraci strana zásadně odmítá, stejně tak se opřela opět do Zemana, který prý svými výroky živí rasistické a xenofobní nálady ve společnosti. „Nejsme příznivci povinných kvót v rámci EU. Zároveň však dodáváme, že desetimilionová ČR se umí postarat o několik tisíc uprchlíků, aniž by jí to musel někdo administrativně nařizovat,“ dodává Topka s tím, že počet uprchlíků by si Česko mělo určovat samo.