Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Revoluce ve sněmovním „žvanění“. První žena ANO si posvítí na obstrukce

Autor: Zuzana Štíchová - 
30. listopadu 2015
05:48

Poslanci se v pátek nedostali ani k jednomu zákonu, i když v lavicích strávili pět hodin. Opozice se totiž jala měnit program jednání tak poctivě, že se pak zákonodárci raději rozešli domů. Rozhodnutí neudělali ani jedno. To vše kvůli blokaci zákona o on-line pokladnách. Koalice proto už měsíce spřádá plány na to, jak prosadit svou. A zřejmě už není daleko od konkrétních změn, vzorem má být německý parlament.

Omezení doby řečnění, zkrácení přestávek nebo možnost vystoupit k jednomu tématu jen dvakrát – takové změny chtěly vládnoucí strany zavést, aby se jim podařilo protlačit některé zákony i přes odpor opoziční menšiny.

Zatím k radikálním krokům nepřistoupily, místopředsedkyně sněmovny a zároveň hnutí ANO Jaroslava Jermanová už ale svůj plán má. Za vzor si vzala německý Bundestag a pracovně by se dal nazvat „nezůstane kámen na kameni“. Chce být totiž skutečně radikální. „Recept na opozici“ popsala v rozhovoru pro Blesk.cz.

Blesk.cz: Co se v pátek přesně stalo?

Nakupily se návrhy na změnu programu a musely se projednat. Je to samozřejmě způsob obstrukce, ale nedá se tomu bránit. Máme zákon, který nahrává obstrukcím. Opozice má právo je mít, ale je otázka, kdy už jde o potlačování výsledků demokratických voleb.

Blesk.cz: Může opozice obstrukce využívat donekonečna?

V koalici jsme se domluvili, že to nechceme lámat úplně na krev. Ale existuje na to judikát Ústavního soudu. Bohužel 8. prosince bude program sněmovny znovu zdržen, protože máme z pátku spoustu návrhů, o kterých budeme muset hlasovat. Jen návrh pana kolegy Stanjury představuje asi 64 hlasování. Je to podle mě na hodinu až dvě. Pak je tady otázka parlamentních zvyklostí. Jednou z nich je například to, že si každý klub může každý jednací den vzít dvě hodiny pauzu.

Blesk.cz: Vy o přestávkách mluvíte jako o zvyklostech. Jak je to tedy nastaveno v jednacím řádu?

Tam to není řešeno.

Blesk.cz: Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip tvrdí, že i předsedající má možnost, jak obstrukce minimálně usměrnit. Máte také ten pocit?

Úplně ne. Nechci ohýbat jednací řád. Pan kolega Filip je dlouholetý parlamentní bard a je právník, takže jemu se některé věci říkají líp.

Blesk.cz: Kudy z těch obstrukcí ven? Koalice opakovaně mluví o změnách jednacího řádu…

Připravuji změnu, která by zavedla strukturovanou debatu. Aby zákony, které přijdou do sněmovny, dostaly na organizačním výboru určitou časovou dotaci. Ten limit by se pak rozdělil podle výsledků ve volbách poměrným způsobem mezi parlamentní strany.

Blesk.cz: Jak by to bylo s hlášením do takových debat?

Ať se každý přihlásí dopředu, že chce vystoupit a řekne, kolik času na to potřebuje. Ať je v tom limitu i přednostní právo. Kde je demokracie, když poslanci řádně přihlášení do debaty musí čekat tři nebo čtyři hodiny díky přednostním právům, než se na ně dostane řada? Teď se rozhodujeme, zda tu dobu pro debatu navrhneme v kuse po jednotlivých stranách, nebo půjdou po částech proti sobě. Ta druhá varianta bude asi lepší, aby byla možná výměna názorů.

Blesk.cz: Neobáváte se reakcí?

Samozřejmě, že až s tím přijdu, že bude obrovská vlna, jak jsem nedemokratická a že někteří kolegové budou navrhovat mé odvolání. Já si za tím ale stojím, protože sněmovna musí být konstruktivní.

Blesk.cz: Čekáte nějaké útoky na Vás osobně? V minulosti se do Vás opřel třeba Miroslav Kalousek, kvůli způsobu řízení schůze…

Opakovat se to může. Ale ani ty původní útoky se nezakládaly na pravdě. Já jsem dodržovala jednací řád. Teď už jsem ale zběhlejší. Pokud útoky přijdou, beru to tak, že to patří k politické práci.

Blesk.cz: Je na to český parlament připraven?

Není, ale až to budeme mít hotové, tak s tím chci obejít všechny předsedy klubů a seznámit je s tím. Je mi jasné, že asi neuspěji. Ale zkusím to.

Blesk.cz: V jaké fázi ten návrh je?

Očekávám, že v lednu budu moct kolegy obejít.

Takhle uspává třeba Miroslav Kalousek:

tgbg ( 30. listopadu 2015 10:48 )

 Nejvíc obstrukcí dělali zločinní komouši a ČSSD.

salto ( 30. listopadu 2015 08:51 )

Žvanil Kalous by mohl obstrouhat

defakto ( 30. listopadu 2015 08:19 )

... příště už koblihy nebudou stačit , co takhle grilované kuřátko ?

sairait ( 30. listopadu 2015 07:29 )

a koblihy nám místo něj dáš ty???zm.rde???

kapturek ( 30. listopadu 2015 06:40 )

 zlodeji za stranu ANO chteji aby si ujko Babis prosazoval zakony jak se mu zlibi a hlavne ty ktere mu prinesou dalsi nakradene miliardy, LIDI PREMYSLEJTE U PRISTICH VOLEB HLAVOU a nevolte tu zku.rvenou stbackou spinu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa