Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ztrátová Česká pošta dostane od státu 700 milionů. Chtěla o miliardu víc

Autor: ČTK - 
2. října 2015
14:27

Česká pošta, která se dlouhodobě potýká se ztrátami, dostane letos finanční injekci od státu ve výši 700 milionů. V dalších letech nejvyšší možná částka na kompenzace postupně klesne až na 500 milionů korun ročně. Počítá s tím novela zákona o poštovních službách, kterou v pátek schválila sněmovna.

Náklady České pošty na zajišťování základních služeb se mají podle současné právní úpravy hradit z kompenzačního fondu, kam mají přispívat kromě pošty také všichni větší provozovatelé poštovních služeb. Vznikl loni, ale pošta ani její konkurence do něj nechtějí přispívat. Proto přišlo ministerstvo vnitra s návrhem novely, podle které by příspěvek kompenzačního fondu nahradila platba ze státního rozpočtu.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pátek poslancům řekl, že pokud se podaří zákon schválit, bude to znamenat stabilizaci České pošty. Normu ale musí posoudit ještě senát a poté ji dostane k podpisu prezident.

Třetina poboček ztrátová

Podle pátečních údajů Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pošta za loňský rok požadovala od státu úhradu nákladů za poskytování základních služeb ve výši 1,755 miliardy korun. Podobnou částku podnik žádal i za rok 2013, úřad mu přiznal o miliardu méně.

Česká pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců. Loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu. Letos očekává zisk 50 milionů korun, ale jen v případě, že dostane od státu kompenzaci za univerzální službu.

Celkem pošta provozuje 3200 poboček, z toho je víc než tisícovka ztrátových. Ministr vnitra letos oznámil, že z důvodu úspory bude chtít, aby dvě třetiny poboček přešly v příštích letech na takzvaná partnerská místa, která vznikají například při obecních úřadech nebo obchodech.

lipno ( 7. října 2015 13:29 )

Slušnost mi brání, co bych jí dal. Jel jsem do ciziny, měl mi dojít balíček, jenže dorazil po mém odjezdu, pošta ho poslala zpět a nevěděla kam. Čínská pošta to ale zjistila - do Malaysie, poslali ho letecky zpět, po urgenci ČP sdšlila, že musím ještě počkat, nemám ho ani po 2 letech!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa