Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přišel s úsměvem, utekl jako kluk. Mynář bez prověrky uprchl ze Senátu

Autor: val - 
23. září 2015
15:50

Prezidentský kanclář Vratislav Mynář se rozhodl opevnit hradbou mlčení. Nic na tom nezměnil fakt, že ve středu přišel jako zástupce Hradu do Senátu podívat se na volbu nového ústavního soudce Jaromíra Jirsy. V stejný den se přitom objevila zpráva, že kancléř nezíská bezpečnostní prověrku, kterou dříve jeho setrvání ve funkci podmínil prezident Miloš Zeman.

„Mynář měl přijít za novináři okomentovat výsledek hlasování o novém ústavním soudci. Vyčkávání se ale protáhlo, neboť kancléř odešel místo plánovaného komentáře ještě na oběd,“ hlásí přímo z horní komory reportér Blesk.cz.

„Téměř po hodině tiskový odbor komory informoval, že se Mynář nechce vůbec vyjadřovat. Zároveň odjela jeho limuzína, za kterou se novináři vydali a spolu s ní čekali na Mynáře u jednoho z výjezdů. Po několika desítkách minut dorazila zpráva, že Mynář odjel jiným autem a jiným výjezdem,“ připojil zpravodaj Blesk.cz.

Hradní kancléř Mynář o prověrce na veřejnosti mlčí. Hradní kancléř Mynář o prověrce na veřejnosti mlčí. | Blesk/Petr Novotný

Mynář promlčel otázky novinářů už při příchodu do Senátu. Zvolil stejnou taktiku jako jeho šéf, prezident Miloš Zeman. Toho rovněž ve středu novináři konfrontovali se zjištěním deníku Právo. Řekl, že nebude mediální informace komentovat a počká si na oficiální stanovisko Národního bezpečnostního úřadu.

Prezidentský kancléř cestou z limuzíny do budovy pouze utrousil, že přijel na jednání ke konkrétnímu bodu. Národní bezpečnostní úřad Mynářovi podle zjištění Práva bezpečnostní prověrku neudělí. Zeman přitom dříve prohlásil, že v takovém případě Mynáře odvolá.

S výzvou k odvolání už přispěchala také poslankyně za TOP 09 a STAN Věra Kovářová. Požaduje buď odstoupení Mynáře, nebo jeho odvolání ze strany prezidenta.

Co všechno už Vratislav Mynář během svého působení na Hradě stihl? Prolistujte si fotogalerii:

mirkazam ( 2. prosince 2015 16:54 )

No necháme se překvapit,jak na to zareaguje Zeman.Mynář už měl dávno zmizet !!!

hejhej ( 25. září 2015 11:06 )

Nad Mynářem drží "ochrannou ruku" Zeman, stejně jak nad kur.vou Nygyovou Nečas. Máme elitu, za kterou se můžeme jenom stydět.

Toma?_Potyka ( 24. září 2015 08:41 )

 No, v první řady neměl být vůbec bez prověrky do funkce jmenován ...

byvalyvoliccssd4 ( 24. září 2015 08:12 )

To je hnus, co nám to teď nalezlo do Hradu.

tgbb. ( 24. září 2015 08:11 )

To je parafráze na výrok Karla Čapka. Ale sedí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa