Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Kancléř Mynář nezískal prověrku: Zeman chce ještě počkat

Zemanův kancléř Vratislav Mynář u NBÚ neobstál.
Zemanův kancléř Vratislav Mynář u NBÚ neobstál.  (Autor: Blesk – L. Křivan a Z. Pecák)
Autor: kle, Karel Janeček - 
23. září 2015
07:02

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář nezískal bezpečnostní prověrku. Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) mu ji odmítl udělit, informuje deník Právo s odvoláním na velmi důvěryhodný zdroj. Prezident Miloš Zeman již dříve prohlásil, že v takovém případě Mynáře odvolá. Teď ale komentáře odmítá.

Podle Práva NBÚ v těchto dnech odmítl udělit Mynářovi bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň, tedy „přísně tajné“. Důvody nejsou jasné. Podle Práva o nich prezident Miloš Zeman již byl s nejvyšší pravděpodobností informován. Informace Blesku však však nasvědčují tomu, že prezident na oficiální vyjádření úřadu ještě čeká.

Podle prezidenta Zemana je na komentáře ještě brzo

Nekomentuji komentáře Práva. Počkám si na rozhodnutí NBÚ.“ řekl ale Blesku prezident.

Sdílnější nebyl ani mluvčí Hradu. „Jediný, kdo je ve své podstatě schopen k tomu něco říci je pan kancléř. A ten je v Praze. Jestli to nějak dopadlo, nedopadlo, o tom ani nemůžu mít žádné informace.“ řekl Blesku Jiří Ovčáček.

Přímo na Pražském hradě se měl prezident v uplynulých sedmi dnech hned dvakrát setkat s ředitelem NBÚ Dušanem Navrátilem. Prezident údajně závěry NBÚ nijak nerozporoval a na ředitele netlačil. První schůzka se uskutečnila v pondělí 14. září, druhá o týden později.

„Mohu potvrdit, že v uplynulých dnech pan ředitel Navrátil byl na jednání u prezidenta republiky, a obecně lze říci, že se bavili o činnosti Národního bezpečnostního úřadu, k níž mimo jiné patří bezpečnostní prověrky či třeba kybernetická bezpečnost,“ uvedl mluvčí NBÚ Radek Holý.

Mynářův konec na Hradě?

Prezident prohlásil v ČT již před dvěma lety, že bez prověrky Mynář na Hradě nezůstane. „Nastupují dvě možnosti – buď si tu prověrku dodělá, to znamená, že ji dostane, a pak zůstane kancléřem, anebo si ji nedodělá, pak přestane být kancléřem a já si budu shánět kancléře nového,“ dodal k tomu tehdy Zeman.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček odmítl Zemanovy schůzky s ředitelem NBÚ jakkoli komentovat. Nedělá to prý nikdy v případech lidí, kteří se pohybují v bezpečnostní sféře. „Nebudu to potvrzovat ani vyvracet,“ řekl.

Zvolí kancléř zdržovací taktiku?

Rozhodnutí NBÚ zatím není pravomocné. Kancléř má navíc právo podat proti němu rozklad. O něm by poté musel rozhodovat ředitel NBÚ. I kdyby Navrátil případný rozklad zamítl, Mynář se může stále ještě obrátit na pražský městský správní soud s žalobou na samotný NBÚ a jeho rozhodnutí. Kdyby neuspěl ani tam, může podat ještě kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Kauza s prověrkou se tak může táhnout ještě několik měsíců. Deník Právo připomíná, že zdržovací taktiku zvolil Mynář již během samotné prověrky. Potřebné doklady od něj získával NBÚ dvanáct měsíců. Teprve poté se do svého vlastního ověřování mohla pustit i BIS, civilní kontrarozvědka. Podle Práva Mynář v případě BIS „prošel“. NBÚ tak ve svém verdiktu šel proti názoru rozvědčíků.

kung-fu-jane ( 23. září 2015 19:45 )

K čemu prověrka? Může leda vyzradit, že ve vedení EU a NATO jsou nesvéprávní hlupáci a to už všichni víme. Takže jen ať tam sedí jak dlouho chce....

dsmann ( 23. září 2015 14:11 )

Radost? On může mít někdo radost z toho jak se opět potvrdilo, že máme za prezidenta bezpáteřního ožralu, co se strefuje do jiných ale sám je mnohem horší?

havran2 ( 23. září 2015 12:46 )

 BOHUŽEL TEN PAN KANCLÉŘ TAM UŽ NEMÁ DÁVNO CO DĚLAT. DRŽÍ SE HRADU JAK H...O KOŠILE.

auslak ( 23. září 2015 12:46 )

do návratu Zemana z Moravy mají dost času na nahrání scénky pro 10 milionů obyčejných lidi !!!!!!

...... ( 23. září 2015 12:40 )

Dobře vám tak, my vám to tady tvrdili od začátku, že je Zeman idiot

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa