Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vzkaz Kovářové prezidentovi: Kancléř bez prověrky je jako řidič bez řidičáku. Zbavte se ho

Poslankyně Kovářová se opět opřela do kancléře Mynáře
Poslankyně Kovářová se opět opřela do kancléře Mynáře  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: všm - 
3. srpna 2015
05:00

„Kancléř bez bezpečnostní prověrky je ve stejné pozici jako člověk, který chce řídit autobus, ale nemá příslušné řidičské oprávnění,“ okomentovala poslankyně Věra Kovářová fakt, že hradní kancléř Vratislav Mynář stále nemá bezpečnostní prověrku. Připomněla také prezidentovi Miloši Zemanovi jeho slib, že bez bezpečnostní prověrky Mynáře ve funkci nenechá. 

„Já nemohu určit termín bezpečnostní prověrky, nemohu určit její výsledek. Paní poslankyně by proboha měla vědět, že jediný, kdo rozhoduje o prověrce, je Národní bezpečnostní úřad. Ne prezident republiky,“ reagoval v neděli Miloš Zeman na dotaz poslankyně Věry Kovářové (TOP 09/STAN), kdy získá Mynář konečně bezpečnostní prověrku. Otázku položila Kovářová v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

Tato odpověď se ale političce nezamlouvala. „Pan prezident svoji odpověď založil na tom, že o udělení bezpečnostní prověrky pro pana kancléře nerozhoduje on, ale Národní bezpečnostní úřad. To je samozřejmě informace obecně známá a pana prezidenta můžu ubezpečit, že se dostala už i k poslancům. Podstata mého dotazu byla ale úplně jiná,“ zdůraznila poslankyně.

Řidič bez řidičáku je k ničemu

Chtěla prý hlavně prezidentovi připomenout, že v říjnu 2013 podmínil setrvání kancléře Mynáře ve funkci tím, že co nejdříve získá bezpečnostní prověrku. Bez té se totiž nemůže seznamovat s informacemi klíčovými pro chod Hradu a bezpečnost prezidenta.

„Tento slib byl od pana prezidenta správný. Kancléř bez bezpečnostní prověrky je ve stejné pozici jako člověk, který chce řídit autobus, ale nemá příslušné řidičské oprávnění. Takového člověka dopravní podnik jako řidiče jen těžko zaměstná a podle stejné logiky by zaměstnatelný jako kancléř neměl být ani pan Mynář. Bez bezpečnostní prověrky prostě nemůže dělat svoji práci a pan prezident by se ho proto měl zbavit a najít jeho nástupce,“ řekla Kovářová.

Zákon podle ní v propuštění kancléře Zemanovi vůbec nebrání a asi každý na jeho místě by to už udělal. „Dovedete si snad představit, že by dopravní podnik zaměstnal jako řidiče autobusu člověka, který nemá řidičák, a pak skoro dva roky čekal, až ho získá? Já ne. Míč je teď na straně hřiště pana prezidenta a já věřím, že se rozhodne správně – a to co nejdřív. Kancléř bez bezpečnostní prověrky, který navíc patří k nejlépe odměňovaným úředníkům v zemi, je prostě moc velký a nepochopitelný luxus,“ uzavřela poslankyně. 

O čem je celý spor

Fakt, že Mynář nedisponuje bezpečnostní prověrkou Národního bezpečnostního úřadu, vzbuzuje dlouho dobu kontroverzi. Nemůže proto například zastupovat hlavu státu na některých důležitých jednáních.

Prezident Zeman se za Vratislava Mynáře postavil nejen kvůli prověrce, podívejte se na video:

Video S prezidentem v Lánech - Vratislav Mynář - Blesk
Video se připravuje ...

Koncem října 2013 prezident Zeman řekl, že Mynář si musí prověrku co nejrychleji dodělat, jinak o místo kancléře přijde. Mynář následně o prověrku požádal, podle informací Mladé fronty Dnes ale dodal zbytek materiálů nutných k prověrce až koncem loňského roku.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

6010 ( 8. srpna 2015 12:47 )

Já z toho mám dojem, že kancléř ví na Zemana něco hódně hnusného a má ho v hrsti.Jinak si tu Zemanovu obhajobu Mináře neumím vysvětlit.Já kdybych kdekoliv nesplňovala kvalifikaci pro příslušné povolání, tak bych byla bez milosti vyhozena.Tak to normálně chodí.Tudíž toto Zemanovo zastávání se Mináře je opravdu, ale opravdu podivné.

jana1313 ( 3. srpna 2015 16:03 )

U prezidenta který sám nemá šanci takovou prověrkou projít, to není nic divného.

renataren ( 3. srpna 2015 13:08 )

 Je až zarážející, že president nedbá na bezpečnost státu ( skoro vlastizrada) a dovolí vykonávat funkci kancléře, osobě, která nemá prověrku pro výkon takovéto významné funkce !!

rudne ( 3. srpna 2015 12:35 )

Copak asi pan kancléř na našeho milého prezidenta ví, že se ho nemůže zbavit??? Jiný důvod už asi nepřichází v úvahu!

tenzal ( 3. srpna 2015 12:04 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa