Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Vláda přikryje Mynářův majetek. Zpráva o kancléřově jmění zůstane bez adresáta

Hradní kancléř Vratislav Mynář s poslankyní Věrou Kovářovou
Hradní kancléř Vratislav Mynář s poslankyní Věrou Kovářovou  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, kal - 
17. srpna 2015
14:42

Prezidentský kancléř Vratislav Mynář se může smát, veřejnost má smůlu. Ministři ve středu přijdou po dvoutýdenním volnu do práce – a chystají červenou pro návrh zákona, aby hradní kancléř musel podávat majetkové přiznání prostřednictvím hlavy státu řediteli legislativního odboru Kanceláře prezidenta republiky. S iniciativou přišla poslankyně TOP 09 a Starostů Věra Kovářová.

Podle současného zákona musí kancléř přehled za předchozí rok odevzdat do konce června, zákon mu ale neurčuje kam. A to se zřejmě jen tak nezmění.

Nachystané vládní usnesení totiž uvádí, že záležitost upravuje vládní novela, jež je před projednáváním ve sněmovně. Kabinet předloze vytkne to, že se zabývá jen postavením prezidentova kancléře a nezahrnuje taky sněmovního a senátního kancléře.

„Je zcela nevhodné, aby tyto osoby s obdobným postavením byly v jednom případě zákonem výslovně upraveny a v dalších nikoli,“ stojí v předběžném stanovisku.

Vládní legislativci navíc zpochybňují legislativní odbor prezidentské kanceláře jako evidenční místo, protože není zřízen zákonem. Kabinet v novele navrhuje, aby jednotným evidenčním místem bylo ministerstvo spravedlnosti.

Na trampoty prezidentského kancléře jsme se ptali Miloše Zemana v pořadu S prezidentem v Lánech:

Video  S prezidentem v Lánech - Vratislav Mynář  - Blesk
Video se připravuje ...

Prezidentský kancléř v politice vládě nevadí

Vláda se nejspíš postaví kriticky i k dalším pasážím návrhu Kovářové, podle nichž by prezidentův kancléř nesměl zastávat žádnou funkci v politické straně nebo hnutí, měl by být bezúhonný a měl mít takové zkušenosti a morální vlastnosti, které by zaručovaly, že bude funkci řádně zastávat.

Podmínky vycházejí podle předběžného stanoviska z přísných předpokladů pro soudce a přísedící, s nimiž prý nelze prezidentova kancléře srovnávat, když jde spíše o politicko-administrativní funkci.

Mynář předal v červnu Kovářové majetkové přiznání za předminulý rok. Kovářová ho s Mynářovým souhlasem zveřejnila na webu. Mynář v dokumentu uvedl, že měl podíl ve čtyřech firmách a že je bez dluhů. Už tehdy Kovářovou vyzval, aby se v souvislosti s majetkovými přiznáními zasadila o zpřesnění zákona o střetu zájmů.

Poslankyně později uvedla, že přiznání za loňský rok Mynář před veřejností skrývá.
O Kovářové návrhu rozhodnou zákonodárci. Vládní stanovisko je pro ně jen doporučující.

maruch ( 17. srpna 2015 16:43 )

A to Ti říkala Nosková-Minářová.

y1xcvbnm ( 17. srpna 2015 16:20 )

Mynář je s tvrdým

xiioma ( 17. srpna 2015 16:18 )

No jasněěě, co kdyby se to v budoucnosti obrátilo proti nim, no ne?

y1xcvbnm ( 17. srpna 2015 16:18 )

No a je to. Jaké pak copak, všem stejným metrem.

maruch ( 17. srpna 2015 15:40 )

S iniciativou přišla poslankyně TOP 09 a Starostů Věra Kovářová.Co vzejde s TOP 09 je buď pi°ovina nebo pi°ovina.Běžte běžte do pr.dele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa