Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chipsy a sladkosti. Ve školách se dál daří nezdravému jídlu, chybí vyhláška

Autor: Václav Lang - 
22. září 2015
05:30

Žáci a studenti už skoro měsíc usedají pravidelně do lavic, ale školy stále nemají jasno v tom, co jim můžou prodávat k jídlu jako zdravou stravu. Zákon, který má regulovat prodej nezdravých potravin na školách, je sice na světě. Stále však chybí vyhláška, která konkrétně stanoví, jaké pochutiny do škol nesmějí.

Je to jeden z pomníčků bývalého ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). Na rozdíl od mnoha jiných Chládkových kontroverzních nápadů se mu ale tento podařilo dotáhnout do konce a prosadit do školského zákona.

Problém je v tom, že ačkoli příslušná novela zákona, která říká, že se nezdravá jídla nesmějí ve školách prodávat, začala v září platit, stále chybí její podstatná část, tedy prováděcí vyhláška. Ta má konkrétně definovat, jakých jídel se zákaz týká.

Finalizujeme doporučení, tvrdí školství

Její příprava se vleče. Ani tři týdny od začátku školního roku není hotová a ministerstvo školství, které má vyhotovení na starosti, nebylo schopno na dotaz Blesk.cz konkrétní termíny uvést.

Z tiskového odboru přišla pouze zpráva, že do doby schválení prováděcí vyhlášky bude vydáno metodické doporučení, „které školám a školským zařízením umožní upravit a přizpůsobit provozní podmínky doplňkového prodeje. Provozovatelé tak budou moci v tomto období sortiment nabízených potravin přizpůsobit požadavkům vyhlášky“.

Kdy však bude vydáno toto doporučení a jaké položky bude obsahovat, není jasné. „Metodické doporučení je v současnosti finalizováno a bude upřesňovat sortiment nabízených potravin v rámci doplňkového prodeje ve školách a školských zařízeních,“ zněla odpověď tiskového odboru resortu na dotaz Blesk.cz.

Nadále tak bude zejména na vedení školy, jaké potraviny ponechají ve školních bufetech a prodejních automatech. Faktem je, že některá zařízení už začala nezdravá jídla z těchto míst vytlačovat. Jinde si ale počkají, až ministerstvo školství vydá zmíněnou vyhlášku.

Novelu školského zákona z pera Marcela Chládka posvětili poslanci a senátoři už na jaře. Tehdejší ministr chtěl tímto přispět k zdravějšímu stravování dětí. Vadilo mu, že jsou žáci na školách často odkázáni na omezenou nabídku automatů, kde převažují sladkosti, chipsy nebo limonády. Odpůrci zákona argumentují tím, že by děti ke zdravé výživě měli vést především rodiče a že zákaz sladkostí na školách povede jen k tomu, že si je žáci budou kupovat jinde. 

japos22 ( 22. září 2015 11:45 )

Chipsy asi žádnou vyhláškou nezakážou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa