Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letem světem s prezidentem: Kam zavítal kromě kontroverzního Ruska a Číny?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    17. 9. 2015
    06:40

    Za dva a půl roku ve funkci stihl prezident Miloš Zeman navštívit řadu zemí. Jeho zájem se v poslední době stáčí především na východ. Opakovaně se vydal do Číny i Ruska, s jeho cestami však byly spjaté i různé kontroverze. Třeba když v čínské televizi mával Krtečkem a tvrdil, že se chce učit stabilizaci společnosti. Nyní se v Ázerbájdžánu poklonil památce někdejšího člena sovětské KGB a diktátora Alijeva.

  • 1.Ázerbájdžán

    Někdy létá sám, do Ázerbájdžánu se nyní prezident Zeman vydal na státní návštěvu společně s manželkou Ivanou Zemanovou. Přivítal je prezident Ilhan Alijev společně s pohlednou (i když dle zlých jazyků plasticky vylepšenou) první dámou Mehriban.

     

    Alijev, který vládne tvrdou rukou zemi již přes 10 let, bývá označován za diktátora. Je kritizován mj. za řadu politických procesů a vězňů. Jeho otcem byl exprezident Hejdar Alijev, jehož památce se Zeman v Baku poklonil při pietním aktu u jeho hrobu. Šlo přitom o bývalého šéfa republikové KGB, člena sovětského vedení a prvního tajemníka komunistické strany v Ázerbájdžánu. Vedle toho Zeman zavítal i do Aleje hrdinů, kde se nachází jména a fotky obětí z Černého ledna 1990, kdy zemřely dvě stovky lidí při vpádu sovětských vojsk do Baku.

    Video Zeman poslal podnikatele na smrt, smrkal do projevu a převrhl skleničku - Vera Renovica, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

  • 2.Čína

    Hned dvakrát se za 2,5 roku ve funkci vydal prezident Zeman do Číny. Poprvé s sebou v říjnu 2014 přivezl i Krtečka a mluvil o tom, čemu se chce od Číny přiučit. "Nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech nebo o něčem podobném. Naopak se snažíme se poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost," řekl v televizi CCTV. Později svůj výrok omlouval. Při návratu z první návštěvy Číny pak prezident letěl tryskáčem s podnikateli a nikoli vlastním speciálem. Prý kvůli úspoře času a spěchu do Prahy kvůli státnímu svátku 28. října.

    Prezident Miloš Zeman v čínské televizi mával do kamery Krtečkem. Prezident Miloš Zeman v čínské televizi mával do kamery Krtečkem. | Archiv

    Druhá Zemanova čínská mise vzbudila pozornost kvůli tomu, že se vydal jako jeden z mála evropských zástupců do Číny v době, kdy se tam slavilo výročí konce 2. světové války. EU akci bojkotovala, Zeman nikoli. Prý kvůli prohlubování hospodářských vztahů stanul na jedné tribuně i s několika diktátory a nejvlivnějším politikem světa – ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Součástí Zemanovy výpravy byl i fotbalista Pavel Nedvěd, který v Šanghaji otevřel fotbalovou školu.

    Video Pavel Nedvěd je jako Krteček, řekl Zeman čínskému vůdci - David Vaníček
    Video se připravuje ...

  • 3.Rusko

    S Vladimirem Putinem se prezident Zeman setkal také přímo v Rusku. I tam byl již dvakrát. Poprvé se v únoru 2014 zúčastnil zahájení zimní olympiády v Soči, kde držel na tribuně palce rychlobruslařce Martině Sáblíkové. Poté vyrazil na slavnostní recepci pořádanou právě prezidentem Putinem. Součástí Zemanova programu v Soči byly i schůzky se zahraničními politiky, které dokládají jeho náklonnost k východu – sešel se s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, ázerbájdžánskou hlavou státu Alijevem juniorem či s tádžickým prezidentem Rahmónem.


    Podruhé se Zeman vydal do Ruska 8. května na 70. výročí konce druhé světové války. Na rozdíl od Pekingu se v Moskvě velké vojenské parády neúčastnil. Na osobní setkání s Vladimirem Putinem však došlo.

    Video Zeman u Putina: Samý úsměv, samá chvála a řeči o počasí! - Tomáš Polák, Reuters
    Video se připravuje ...

  • 4.Kazachstán a Tádžikistán

    S prezidentem Tádžikistánu Rahmónem se Zeman sešel přímo v metropoli této země v Dušanbe v listopadu 2014. Zemanův příjezd provázela totálně falešná hymna tádžického orchestru. Český prezident však na sobě znepokojení nedal znát. „Bylo by poněkud nezdvořilé k hostitelům, kdyby na místě pan prezident věc komentoval, byť nonverbálně,“ komentoval tehdy záležitost se zpackanou státní hymnou Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček pro iDnes.cz

    Video Skřípění dveří? Ne, naše hymna podle tádžického orchestru! - INT, Youtube.com
    Video se připravuje ...

    Vedle toho Zeman navštívil během této zahraniční cesty také Kazachstán. V Astaně ho přivítal pro změnu Nursiltan Nazarbajev. Syn z chudé dělnické rodiny se vypracoval až do neotřesitelné pozice vládce země, která je nejbohatší ve středoasijském regionu. Prezidentské volby vyhrál pětkrát v řadě a Kazachstánu tak někdejší předseda tamních komunistů vládne de facto již od roku 1984. I on bývá označován za diktátora. 

    Video Zeman v Kazachstánu - Petr Soukup, Vera Renovica
    Video se připravuje ...

  • 5.Afghánistán

    Prezident Zeman má za sebou i jednu "válečnou" misi. 24. a 25. ledna 2014 totiž navštívil Afghánskou islámskou republiku a setkal se tam s českými vojáky, nasazenými v Kábulu a v Bagrámu. "Uvědomuji si, že čeští vojáci jsou cosi jako předsunutá hlídka," uvedl během své návštěvy Zeman a zahraniční vojenské mise podpořil slovy "Prevence je vždy levnější než následná obrana. Zahraniční mise mají zabránit rozpoutání nějakého velkého požáru." Vojákům Zeman přivezl dárkové balíčky s českými potravinami i filmy. Navštívil i nemocnici, kde pracují čeští lékaři. Setkal se však také s prezidentem Hamidem Karzáím. Zemana do Afghánistánu doprovázel tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek i náčelník Generálního štábu Petr Pavel, který je dnes druhým mužem ve struktuře NATO.

    Miloš Zeman v Afghánistánu oblékl i neprůstřelnou vestu a na hlavu nasadil helmu Miloš Zeman v Afghánistánu oblékl i neprůstřelnou vestu a na hlavu nasadil helmu | army.cz

    V utajení se do Afghánistánu vydala letos i první dáma Ivana Zemanová. Bez svého manžela prezidenta. V srpnu v Kábulu vyjádřila podporu nasazeným ženám – velitelkám, palubním střelkyním, lékařkám a sestrám, IT specialistkám, bezpečnostním manažerkám či členkám ochranných týmů. „Když vidím, v jakých podmínkách a v jaké zemi tu ženy žijí šest měsíců – velmi si vás za to vážím a obdivuji vás,“ řekla Zemanová dle hradního mluvčího Ovčáčka.

    Zahájení společného setkání s ženami 11. ÚU AČR RS Zahájení společného setkání s ženami 11. ÚU AČR RS |  Kateřina Chybová

  • 6.Arménie

    Při návštěvě Arménie v lednu 2014 mluvil Miloš Zeman s prezidentem Sargsyanem mj. o vraždění Arménců v někdejší Osmanské říši. „Příští rok to bude sto let od genocidy arménského lidu v roce 1915, kdy zemřelo 1,5 milionu Arménů,” uvedl Zeman dle arménských serverů. „Byl to soukromý názor a turecké straně byl vysvětlen,” komentoval Zemanův výrok šéf zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček. 

    Miloš Zeman s arménským prezidentem Sargsjanem Miloš Zeman s arménským prezidentem Sargsjanem | ČTK

  • 7.Ve střední Asii i jako premiér

    Že je Zemanův zájem o země, jako je Rusko, Kazachstán, Uzbekistán či Kyrgyzstán dlouhodobý, dokládá fakt, že se do Asie vydal již v dubnu 1999, tehdy však ještě jako premiér. Na cestě po republikách bývalého Sovětského svazu byl celý týden, v Rusku se tehdy setkal mj. s tehdejším premiérem Jevgenijem Primakovem. V jednotlivých zemích jednal Zeman především o posílení vzájemných hospodářských vztahů. I proto Zemana doprovázel mj. tehdejší ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr či ministr dopravy Antonín Peltrám. Podnikatelé, bankéři a obchodníci opět nechyběli.

    Miloš Zeman a Jevgenij Primakov v roce 1999 Miloš Zeman a Jevgenij Primakov v roce 1999 | ČTK

  • 8.Na návštěvě u sousedů

    Za dva a půl roku ve funkci stihl Zeman navštívit hned několikrát i země, které přímo s ČR sousedí. Nebylo nijak překvapivé, když prezidentova první zahraniční cesta vedla na Slovensko. Při Zemanově přivítání v Bratislavě v dubnu 2013 upoutala pozornost poněkud komická prezidentova otočka o 360 stupňů, hojně se tehdy mluvilo o Zemanově návrhu na novou velvyslankyni Livii Klausovou a po schůzce s premiérem Ficem si Zeman pochvaloval: "Dokonce mě nechali i zakouřit."

     

    V květnu 2014 navštívil Zeman tehdejšího prezidenta Ivana Gašparoviče opět, v červenci 2014 však cestoval na Slovensko již na pozvání Andreje Kisky. Další cesty k slovenským "bratrům" si Zeman střihl v srpnu 2014 při příležitosti 70. výročí Slovenského národního povstání a v listopadu 2014 na oslavy 25. výročí sametové revoluce v Bratislavě a setkání prezidentů visegrádské skupiny.

    Video Miloš Zeman na Slovensku - Čas.sk
    Video se připravuje ...

    Do Rakouska zavítal Zeman již v dubnu 2013. Společně s manželkou Ivanou, která ho při jeho prvních cestách doprovázela vždy. Rukou si Zeman potřásl s prezidentem Heinzem Fischerem či vídeňským starostou Michaelem Häuplem.

    Prezidentské páry Česka a Rakouska při společném focení Prezidentské páry Česka a Rakouska při společném focení | ČTK

    Polsko navštívil Zeman poprvé v květnu 2013. První dáma Ivana Zemanová zaujala kostýmkem mnohem výraznější barvy, než jaký oblékla manželka tehdejšího prezidenta Bronislawa Komorowského. Zemana čekala setkání i s tehdejší předsedkyní Sejmu Ewou Kopaczovou či premiérem Donaldem Tuskem. Dnes je premiérkou právě Kopaczová, Tusk byl jmenován předsedou Evropské rady.

     

    Další návštěvy Zemana v Polsku: červenec 2013 – polský summit Visegrádu ve Visle. Červen 2014 – setkání prezidentů V4 a SRN, oslavy 25. výročí polské svobody ve Varšavě. Červenec 2014 – setkání prezidentů střední Evropy před summitem NATO. Květen 2015 – pietní akt na Westerplatte k 70. výročí konce druhé světové.

    Miloš Zeman si zhluboka oddechl, viróza je pryč, a tak mohl vyrazit na státní návštěvu do Polska. První dáma Ivana tentokrát zvolila kostýmek nezvyklé barvy Miloš Zeman si zhluboka oddechl, viróza je pryč, a tak mohl vyrazit na státní návštěvu do Polska. První dáma Ivana tentokrát zvolila kostýmek nezvyklé barvy | ČTK

    Do Německa se prezident Zeman vydal poprvé v červnu 2013. Setkal se nejen s prezidentem Joachimem Gauckem, ale také s kancléřkou Angelou Merkelovou. Zeman však v Berlíně zaujal především reakcí na dotaz reportérky stanice RTL, která se ho ptala na unesené Češky Hanku a Tonču. "Jsem velmi šťastný, že ty dvě dívky jsou stále naživu, a uděláme, co je v našich silách, abychom jim pomohli," tvrdil tehdy Zeman a poté se Němky ptal: "Kdybych vám řekl, jaký způsob pomoci to bude, byla by to právě ta informace pro Tálibán nebo al-Káidu. Jste agentka Tálibánu, nebo al-Káidy?" Jeho vtípku se však nikdo nesmál. Podruhé Zeman do Německa vyrazil v říjnu 2014, když se v Lipsku připomněl pád komunismu v NDR.

    Miloš Zeman při setkání s německou kancléřkou Angelou Merkel Miloš Zeman při setkání s německou kancléřkou Angelou Merkel | Reuters

  • 9.Chorvatsko

    V červnu 2013 slavil Zeman společně s Chorvaty vstup země do EU. V Záhřebu se sešel se svým chorvatským protějškem Ivo Josipovičem.

    Zeman by uvítal více českých investic v Srbsku. Na snímku s chorvatským prezidentem (vlevo) a premiérem. Zeman by uvítal více českých investic v Srbsku. Na snímku s chorvatským prezidentem (vlevo) a premiérem. | EPA

  • 10.Izrael

    V říjnu 2013 se prezident Zeman vydal s manželkou do Izraele. S premiérem Netanyahuem se sešel, soukromé setkání s prezidentem Šimonem Peresem však zrušil odjezd izraelské hlavy státu k umírajícímu rabínovi Yosefovi. Zeman se vypravil do památníku muzea Yad Vashem, aby uctil památku obětí holokaustu, zasadil památeční olivovník a navštívil také významná místa Jeruzaléma jako třeba Olivetskou horu či Zeď nářků. 

    Prezident Zeman na státní návštěvě Izraele zavítal i do jeruzalémského památníku holokaustu Yad Vashem Prezident Zeman na státní návštěvě Izraele zavítal i do jeruzalémského památníku holokaustu Yad Vashem | ČTK

  • 11.Ukrajina

    Na Ukrajině byl Zeman ještě v říjnu 2013, tedy v době před vlekoucím se konfliktem, kdy zemi vedl stále ještě Viktor Janukovyč. Právě on přivítal v Kyjevu Zemana, který se však zúčastnil i pietního aktu u hrobu padlých československých vojáků. Zeman kromě Kyjeva navštívil i Doněck, kde se dnes separatisté snaží o oddělení od Ukrajiny a připojení k Rusku.

    Miloš Zeman a Viktor Janukovyč na Ukrajině v roce 2013 Miloš Zeman a Viktor Janukovyč na Ukrajině v roce 2013 | ČTK

  • 12.Brusel a Štrasburk

    Do belgického Bruselu se Zeman vypravil v září 2013 a nasmlouváno měl řadu schůzek – se šéfem europarlamentu Martinem Schulzem, José Manuelem Barrosem, Hermanem van Rompuyem či dnes již bývalým generálním tajemníkem NATO Dánem Andersenem Fogh Rasmussenem (ve funkci ho nahradil v říjnu 2014 Nor Jens Stoltenberg, který byl nedávno v Praze a kterému na Hradě místo vlajky NATO připravili vlajku OSN).

     

    V únoru 2014 se pak Zeman vydal do Štrasburku, aby promluvil přímo na půdě Evropského parlamentu o svém evropském snu. "Můj evropský sen nezahrnuje nesmyslnou směrnici, jako například směrnici o úsporných žárovkách. Jednu z nich mám na své chatě a vypadá to tam jako na hřbitově nebo v márnici, takže mluvím ze své vlastní zkušenosti... Můj evropský sen nezahrnuje steak v ústředí Evropské komise, který vypadá a také chutná jako žvýkačka," říkal Zeman europoslancům.

    Prezident se v Evropském parlamentu rozpovídal o své chatě. Prezident se v Evropském parlamentu rozpovídal o své chatě. | ČTK, Reuters, EPA

  • 13.Srbsko a Slovinsko

    Do Srbska a Slovinska se Zemanovi vydali na začátku dubna 2014. V Bělehradě je přivítal prezident Nikolič s manželkou Dragicou, ve Slovinsku prezident Borut Pahor.

    Miloš Zeman vyrazil do Srbska. Doprovází ho manželka Ivana. Miloš Zeman vyrazil do Srbska. Doprovází ho manželka Ivana. | EPA, ČTK

    Ve Slovinsku přivítal český první pár prezident Borut Pahor s první dámou Tajnou Pečarovou Ve Slovinsku přivítal český první pár prezident Borut Pahor s první dámou Tajnou Pečarovou | ČTK

  • 14.Rumunsko a Moldávie

    Netradiční úkoly čekaly čas od času na Zemana při jeho dosavadních cestách do zahraničí. V květnu 2014 házel v Rumunsku dokonce lopatou. Navíc ve společnosti rumunské korunní princezny Markéty. Do Rumunska ani Moldávie se Zemanem jeho žena tentokrát necestovala. "Otvírá jakousi výstavu na Pražském hradě a to je hlavní důvod, proč mne nedoprovází," prozradil tehdy Zeman Blesku.

    Miloš Zeman v Rumunsku sázel po sobě pojmenovaný strom, podle princezny Markéty mu to šlo velice dobře. Asi zkušenosti z Vysočiny. Miloš Zeman v Rumunsku sázel po sobě pojmenovaný strom, podle princezny Markéty mu to šlo velice dobře. Asi zkušenosti z Vysočiny. | Vera Renovica

    Video Cože? Miloš Zeman prý jedl v Rumunsku myši! - Vera Renovica, David Vaníček
    Video se připravuje ...

  • 15.Francie

    Zato na oslavy 70. výročí vylodění spojenců v Normandii již Miloš Zeman v červnu 2014 sólo nejel. Do Francie se pak společně vydali znovu v září 2014. Na skupinové fotce v Normandii přitom Zeman zaujal místo hned za britskou královnou Alžbětou II. a americkým prezidentem Barackem Obamou, paní Ivana stála v třetí řadě. Stejně jako třeba britský premiér David Cameron.

    Miloš Zeman kryl Alžbětě II. na skupinovém fotu záda. Miloš Zeman kryl Alžbětě II. na skupinovém fotu záda. | ČTK

    Video Miloš Zeman v Paříži: Bonmot kouření a exprezidentovi Francie De Gaulleovi - Blesk - Vera Renovica
    Video se připravuje ...

  • 16.Maďarsko

    Maďarsko dnes dál staví svůj plot proti uprchlíkům a bedlivě střeží své hranice, Zeman byl v zemi naposledy v červnu 2014. Tehdy se tak účastnil setkání prezidentů zemí V4 a SRN v Budapešti. Společně si připomenuli i revoluci roku 1956 a události roku 1989.

    Prezident Miloš Zeman při návštěvě Maďarska Prezident Miloš Zeman při návštěvě Maďarska | ČTK

  • 17.Summit NATO ve Velké Británii

    Na summitu ve Walesu v září 2014 se česká delegace v čele s prezidentem Zemanem stala terčem posměšku švédského ministra zahraničí Carla Bildta. "Nevím, jestli existuje česká zpravodajská služba. Máte ji? Mohl bych se zeptat jich," říkal Bildt v narážce na Zemanova slova o tom, že Česko bude žádat jasné důkazy přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině. Později přitom vyšlo najevo, že se Rusové skutečně do obsazení Krymu a bojů na východní Ukrajině zapojili... 

    Česká delegace na summitu NATO ve Walesu Česká delegace na summitu NATO ve Walesu | ČTK

  • 18.Řecko, Rhodos

    Na pevninském Řecku byl Zeman již jako premiér 2000, z té doby pochází jeho fotka před Parthenonem v Athénách. V září 2014 však již jako prezident vyrazil na Rhodos, kde na konferenci „Dialog civilizací“ opět bagatelizoval situaci na Ukrajině. Zeman také vyzýval ke zrušení protiruských sankcí, konferenci přitom pořádal šéf ruských železnic Vladimir Jakunin, blízký spolupracovník Vladimira Putina. „Sankce libovolného typu jsou překážkou dialogu civilizací. Ti, kteří jako zbraň politického boje podporují sankce, vystupují proti fungujícímu dialogu civilizací. A místo dialogu přichází pouhé mlčení. A nic víc,“ říkal Zeman, který mluvil v ruštině. Právě na Rhodosu Zeman oslavil své 70. narozeniny. A spolu s mluvčím Ovčáčkem a hradním kancléřem Mynářem si nenechal ujít koupačku v moři.

    Miloš Zeman před parthenonem na athénské Akropoli v roce 2000 Miloš Zeman před parthenonem na athénské Akropoli v roce 2000 | ČTK

    Když chce prezident do vody, musí za ním chtě nechtě i jeho nejbližší spolupracovníci, kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Jiří Ovčáček. Když chce prezident do vody, musí za ním chtě nechtě i jeho nejbližší spolupracovníci, kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Jiří Ovčáček. | Ladislav Křivan, archiv

  • 19.Itálie

    Do Milána na sever Itálie se prezident Zeman vydal v říjnu 2014 na evropsko-asijský summit ASEM. Památeční je z něj fotka z cigárka s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. 

    I při evropsko-asijském summitu se našel čas na cigaretku: Zeman u popelníčku poseděl se Sergejem Lavrovem, ruským ministrem zahraničí I při evropsko-asijském summitu se našel čas na cigaretku: Zeman u popelníčku poseděl se Sergejem Lavrovem, ruským ministrem zahraničí | ČTK

  • 20.Jordánsko a SAE

    V únoru 2015 se Zemanovi vydali na cestu do Jordánska a Spojených arabských emirátů. V Jordánsku je přivítal král Abdalláh II. s manželkou Ranio, která se na okamžik proměnila v Marilyn Monroe. To když jí neposlušné šaty vylétly nečekaně nahoru. Zeman v Jordánsku převzal zlatý Řád Husajna bil Alího, sám pak králi předal za boj proti terorismu Řád bílého lva. První dáma Ivana Zemanová pro tuto schůzku opět vytáhla lososový kostýmek. V Emirátech pak dělal Zemanovi šoféra sám princ. Šejch Mohamed Bin Zájid totiž svezl Zemana v Abú Dhabi při cestě do restaurace. "Diskutovali o boji proti mezinárodnímu terorismu," uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

    Video Vítr nezbeda: Královna vítala Zemana roztančenou sukní! - Vera Renovica, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

    Miloše Zemana po Abú Zabí provezl korunní princ a dal mu výklad k městu i jeho budoucnosti Miloše Zemana po Abú Zabí provezl korunní princ a dal mu výklad k městu i jeho budoucnosti | Foto Blesk - Petr Soukup

  • 21.USA

    Zatímco se v roce 2001 ještě jako premiér setkal Miloš Zeman osobně s Georgem Bushem, při návštěvě USA v březnu 2015 mu dveře do Bílého domu zůstaly zavřené. Barack Obama na proruského českého státníka nebyl příliš zvědavý, slova Hynka Kmoníčka o tom, že Hrad návrh na schůzku ani nevznesl, zněla spíše úsměvně. Zeman se tak vydal pouze na americko-izraelskou konferenci AIPAC. A legendární se stala fotka jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka před plotem Bílého domu. Dál se ve Washingtonu Zeman a spol. nedostali. Prezident alespoň uctil památku obětí z 11. září u památníku u Pentagonu.

    Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček zveřejnil tuto fotku prezidenta na konferenci AIPAC Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček zveřejnil tuto fotku prezidenta na konferenci AIPAC | Twitter

  • 22.Vatikán

    Schůzce s papežem Františkem, kterému Zeman přivezl sadu kabel, předcházela čilá korespondence. Zemanův dopis Jeho Svatosti předal ve Vatikánu šéf hradního protokolu Jindřich Forejt v březnu 2015. Psalo se v něm mj. toto: "Vaše Svatosti, dovolte, abych Vám touto cestou zaslal osobní blahopřání k výročí Vašeho zvolení na stolec sv. Petra. Počátek března 2013 byl i pro mě důležitým životním předělem, neboť jsem se ujal funkce prezidenta České republiky. V tomto ohledu nás tedy spojuje spřízněnost ve výkonu úřadu. Velmi pozorně se snažím sledovat Vaše kroky v čele římskokatolické církve a chtěl bych Vás ubezpečit, že mnohé z nich mě osobně těší, neboť se shodují s mými životními postoji a názory. Těším se proto na naše setkání 24. dubna ve Vatikánu a na možnost osobní rozmluvy."

    Miloš Zeman s manželkou Ivanou a českou delegací navštívili papeže Františka Miloš Zeman s manželkou Ivanou a českou delegací navštívili papeže Františka | EPA

  • 23.Lotyšsko

    A ještě jedna pracovní cesta a další navštívená země. Prezident Zeman se vydal v květnu 2015 pro změnu do Lotyšska, kde se zúčastnil 4. summitu Východního partnerství v Rize. Sešel se i s prezidentem Andrisem Berzinšem či se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. „Šlo o setkání po zhruba patnácti letech. S Jeanem-Claudem Junckerem pojí pana prezidenta přátelský vztah,“ tvrdil mluvčí Hradu Ovčáček. Debata se však točila hlavně kolem začínající uprchlické krize, která nyní trápí celou Evropu.

    Prezident Miloš Zeman v lotyšské Rize Prezident Miloš Zeman v lotyšské Rize | ČTK

valduk ( 15. října 2015 20:03 )

Jak Oleg - yjev? Co to kydáš? Proč by dobýval svý sídlo? Spíš připomeň přiblblíku, že Svjatoslav skolil tvý chazarský předky v roce tuším 962! Pak už to s váma šlo s kopce furt až do roku 1917 kdy se vám podařilo v Rusku instalovat tu vaši zločineckou vrahounskou kamarilu co zabila 60 milionů Slovanů! Naštěstí je ruský lid nedávno definitivně setřásl a tak vás zas čeká parádní sešup, hnusný nosálové!

putinovaprdel ( 17. září 2015 12:15 )

Pro eliska963852: Zeman mimo jiné prohlásil: „Samozřejmě mě jako každého politika potěšilo, když při průběhu i na konci mého projevu tleskalo 16 tisíc Američanů vestoje... Na druhé straně musím přiznat, že jsem v Americe neřekl téměř nic jiného, než co jsem řekl při své nedávné přednášce na obdobné pražské konferenci, že nám hrozí nebezpečí radikálního islámského terorismu,“ upozornil Zeman na svá slova o nutnosti společného zásahu proti základnám islamistů pod záštitou RB OSN."

putinovaprdel ( 17. září 2015 12:12 )

Roku 882 dobyl kníže Oleg významné město Kyjev; - Za vlády Ivana IV. došlo k razantní územní expanzi na sever a na východ, kde byl dobyt Kazaňský chanát vč. Krymu;- Car Petr I. Veliký dosáhl dalších územních zisků až k Baltickému moři; Za Ivana IV. obsazení Sibiře a později i Aljašky;- Za carevny Kateřina došlo k dalšímu rozmachu ruské moci zejména na úkor Polska;- 1810-připojení Gruzie; Stalin připojil Estonsko, Litvu, Lotyšsko,část Finska,východ Polska, Východní Prusko a Podkarpatskou Rus; atd, atd Komunisté zkusili anektovat Afghánistán, Putin nyní totéž zkouší na Ukrajině. Zdaleka jsem neuvedl vše, nicméně dějiny Ruska jsou dějiny neustálé dobyvačnosti a agrese.

xiioma ( 17. září 2015 11:40 )

Říká se pravdivě, že máme takové politiky jaké si zasloužíme, v případě Zemana už se to už ale zdá poněkud kruté. To už je spíš zaslepená pomsta než spravedlivý trest.

eliska963852 ( 17. září 2015 09:20 )

Tady se nedočkáš solidních zdrojů ani logiky, jenom nadávek, maximálně někdo zkopíruje nějaký proruský server.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa