Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První dáma se naštvala, nechali ji před dveřmi. Musí to vydržet, míní Špaček

Autor: dv - 
5. září 2015
17:15

Týdenní cestu po Číně podniká spolu s prezidentem Milošem Zemanem i jeho choť Ivana. Společných bodů programu ale mají jen pár, většinou kulturní akce nebo prohlídky památek. V sobotu se spolu vydali do buddhistického chrámu a následně šla paní Ivana i na obchodní oběd s čínskou firmou CEFC, která koupila několik velkých českých firem. Tam ji ale nechali stát za dveřmi.

Ve chvíli, kdy Miloš Zeman s delegací vcházel do restaurace v Šanghaji na významný oběd, v hale se zničehonic oddělil. A s majitelem čínské firmy a šéfem protokolu Jindřichem Forejtem se na pár minut zavřeli v separé místonosti.

Jenže netušili, že je následuje celá delegace, včetně první dámy. A ta tak už viděla jen okamžik, jak se rudé dvoukřídlé dveře dovřely a cvakly. Paní Ivana před nimi stála bezprizorně.

„Jsem naštvaná, že mě tady nechali trčet,“ ulevila si první dáma, aniž by tušila, že ji slyší i novináři. Když na ni začaly mířit kamery, schovala se do davu Zemanova doprovodu a bylo viditelné, že je jí situace společensky nepříjemná.

Ivana Zemanová (uprostřed vzadu) se skrývá, aby nebylo tolik viditelné její rozčarování ze společenského přešlapu. Ivana Zemanová (uprostřed vzadu) se skrývá, aby nebylo tolik viditelné její rozčarování ze společenského přešlapu. | David Vaníček

Ivana Zemanová nicméně neměla v této situaci na výběr. Podle protokolu je sice důležitým členem delegace a doprovodem prezidenta, ale prezident je stále společensky důležitější, a pokud si nutně potřebuje odskočit, jako v tomto případě, musí to i první dáma překousnout.

„V tak náhlých případech se náhradní program pro první dámu nevytváří, paní Zemanová si měla vyměňovat dojmy se členy delegace, konverzovat, ale není žádný problém, aby počkala. To je naprosto v pořádku,“ míní znalec etikety Ladislav Špaček.

Video První dáma Zemanová se naštvala. V Šanghaji před ní zabouchli dveře. - David Vaníček
Video se připravuje ...

Neplatí to ale v případě, kdy by Miloš Zeman zmizel na delší jednání, potom by to byl protokolární trapas. „První dáma musí mít na cestách čestný doprovod, který tvoří ženský protějšek politika nebo obchodního partnera, se kterým se setkává prezident. A když se pánové oddělí, tak by doprovod měl pro první dámu vytvořit náhradní program. Například návštěva charitativního zařízení, školy a podobně,“ dodává Špaček.

Zemanovi na cestách nemusí působit nikterak družně jako manželé, první dáma samostatně nastupovala do letadla, jako první a s předstihem přijela na prohlídku kláštera a obešla si se svým týmem jiný jeho okruh, ani to není společenský přešlap. Prezident má řadu povinností, každý se řídí podle svého programu. „Není pravidlo, že musí chodit všude ruku v ruce,“ dodal Špaček.

Zemanovi před sebou mají ještě poslední den cesty, čeká je projížďka na lodích po kanálech ve městě Wu Zhen. Tomu se někdy přezdívá také „čínské Benátky“.

naidka ( 6. září 2015 17:06 )

Myslíte, že paní Ivana panu prezidentovi kouří a polyká?

mandat ( 6. září 2015 10:02 )

Jaky hnus.Zem,anova je tlusta,neumi se oblekat.Neumi reprezentovat svou vlast a opilec Zeman ???????????

eliska963852 ( 6. září 2015 09:57 )

§ 355 Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob (1) Kdo veřejně hanobí a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. (2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) nejméně se dvěma osobami, nebo b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

mandat ( 6. září 2015 09:28 )

Tady je dukaz o Tom, ze se prvni dama neinformovala o mentalite Ciny a o Tom, ze zeny nejsou v teto spolecnosti dulezite.Navic je nemozne oblecena a ty jeji tmave bryle.Hruza.

tymitaky ( 5. září 2015 23:23 )

Pane Bože!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa