Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jurečka přirovnal Putina k diktátorovi Maovi. Kvůli ničení západních potravin

Ministr zemědělství Jurečka se obul do ruského prezidenta Putina
Ministr zemědělství Jurečka se obul do ruského prezidenta Putina  (Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
19. srpna 2015
16:45

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se pozastavil nad podivným ruským úkazem. Hromadným ničením evropských potravin, které má být odvetou za sankce Západu. Ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli tomu na Twitteru Jurečka přirovnal k někdejšímu čínskému diktátorovi Mao Ce-tungovi.

Západní sankce proti Rusku stále nekončí, země Vladimíra Putina se proto rozhodla pro ničení stovek tun zabavených západních potravin. Bez ohledu na to, že 16 procent obyvatel Ruska žije pod hranicí bídy a potraviny by tak mohly pomoci i jim.

Ruské počínání komentoval ve středu na Twitteru i český ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Putinovo ničení potravin mi připomíná Mao Ce-Tunga a jeho postupy, jako například vylovení drobných ptáků v Číně na počátku 50. let,“ přirovnal ministr Putina k čínskému diktátorovi, který zemřel v roce 1976.

Rajčatový masakr s českou stopou

Jurečka se do Putina pustil shodou okolností poté, co agentura Interfax zveřejnila, že Rusové zničili i potraviny z Česka. Konkrétně šlo o 20 tun rajčat. Interfax uvedl, že šlo o českou dodávku, která se skrývala za makedonské štítky. Jenže opak byl pravdou, jak upozornilo Jurečkovo ministerstvo.

Zničená rajčata v Česku vypěstována nebyla. V Kaliningradské oblasti tak „zmasakrovali“ skutečně makedonskou dodávku. Jednalo se o český reexport, zelenina tedy šla přes Českou republiku, ale přímo o český produkt nešlo.

Poněkud paradoxní na tom je, že firma, která rajčata reexportovala do Ruska, sídlí v Česku a jednatelem je muž s ruským občanstvím, uvedla ČTK. „Jde o reexportované zásilky rajčat původem z Makedonie. Vývozce předložil ověřené kopie rostlinolékařských osvědčení původem z Makedonie. V České republice byly zásilky pouze opatřeny reexportním rostlinolékařským osvědčením, bez další kontroly,“ uvedl mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Zásilce dala certifikát o původu rovněž Hospodářská komora ČR. „Vývozcem jsme byli o zadržení a likvidaci rajčat informováni. Jedná se o obdobný případ jako u reexportů řezaných květin původem z Nizozemska,“ upozornil mluvčí Jurečkova resortu.

Podle Jordána je škoda, že ruské autority přistupují k tak razantním řešením, jako je likvidace zemědělských komodit, které by mohly být využité k výživě lidí či zvířat. „Jde však o jejich rozhodnutí, které nám nepřísluší dále komentovat,“ řekl Jordán.

stanislavpolacek ( 7. listopadu 2015 19:03 )

Podíval jsi se do zrcadla? Dej pozor aby neprasklo.

stanislavpolacek ( 7. listopadu 2015 19:01 )

Pan dokonalý (Jurečka) je obyčejný B*L*B který Putinovy nesahá ani ke kotníkům.

salto ( 20. srpna 2015 12:55 )

Čtyři třídy, ale každou 2x

salto ( 20. srpna 2015 12:53 )

Jurečka je typický flanďák (křivárny, urážky...) a jestliže má embargo fungovat, tak na obě strany. Rusové jsou hrdý národ a nebudou se před nikým ponižovat

vary ( 20. srpna 2015 12:36 )

Rusáci byli odjakživa prasácká svoloč. Hnusná země s hnusnejma lidma. Ať tam hlady vychcípou. Škoda jich nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa