Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemědělce nezneužíváme, brání se řetězce. Na cenu mléka prý nemají vliv

Ceny mléka klesají, ale ne pro konečné zákazníky.
Ceny mléka klesají, ale ne pro konečné zákazníky.  (Autor: ČTK)
Autor: Daniela Soukalová - 
2. září 2015
05:30

Zemědělci prodávají mléko levněji než v roce 1998, tedy pod výrobní cenou. Na konečné ceně mléka pro spotřebitele to ale podle ministra zemědělství Mariana Jurečky není příliš vidět. „Je evidentní, že obchodní řetězce využívají situace ve svůj prospěch,“ řekl. Tomu se ale řetězce brání, prý nemají na cenu mléka vliv a naopak se ho snaží pro kupující zlevňovat.

„Zemědělci prodělávají a zřejmě budou muset omezit živočišnou výrobu, většina mlékáren je nyní také pod tlakem, ale v minulosti si svou ekonomiku dokázala udržet. Nadnárodní řetězce si při prodeji mléčných výrobků svou marži zachovají, nebo ji naopak ještě navýší,“ uvedl pro Blesk.cz předseda zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

S tím, že mléčné krize řetězce zneužívají, souhlasí i Jurečka. „Pokles cen je dnes už dramatický. Mnoho zemědělců prodává mléko pod výrobními náklady už několik měsíců,“ uvedl ministr. Zvláštní je podle něj to, že došlo k meziročnímu propadu prodejní ceny mléka od zemědělců – mezi 15 až 20 procenty. V maloobchodní síti ale k takovému poklesu cen nedošlo, pro spotřebitele je cena stále stejná. „Je evidentní, že tady obchodní řetězce této situace využívají ve svůj prospěch,“ okomentoval Jurečka.



Cena mléka je podle Zemědělského svazu České republiky momentálně nižší než před sedmnácti lety. V posledních osmi letech museli vesměs mléko prodávat pod jeho výrobní hodnotou. Tento rok podle odhadů nebude v ničem jiný. Konečný odkupující produktu – řetězce – podle Pýchy vždy vyvíjí tlak na zemědělce nepřímo, tedy prostřednictvím tlaku na zpracovatele, v tomto případě mlékárny.

Obchodní řetězce se brání

Tomu se ale oslovené řetězce brání. Podle vyjádření obchodního řetězce Lidl odkupují mléko od mlékáren a nikoli od zemědělců, nemohou prý tak mít na cokoliv vliv. Navíc prý mléčné výrobky zlevnili. „Aktuální situace výkupních cen mléka se do prodejních cen konečnému zákazníkovi promítla a my jsme v červenci zlevnili většinu mléčných výrobků v naší nabídce,“ řekla pro Blesk.cz jeho mluvčí Jitka Vrbová.

„Jedná se o složité období, ke kterému došlo kvůli propadu celosvětového trhu s mléčnými komoditami. Tato situace se netýká pouze České republiky, ale celé EU,“ řekla pro Blesk.cz tisková mluvčí řetězce Ahold Dagmar Krausová. I oni se prý snaží mlékárnám co nejvíce pomoci. Například zařazováním jejich výrobků do takzvaných promočních akcí, které mají podpořit prodej.

Ostatní řetězce své vyjádření do uzávěrky článku nedodaly.

Madeta má přeplněné sklady

Mlékárna Madeta se už před časem pro Blesk.cz vyjádřila, že momentálně zpracovává mnohem více mléka, než potřebuje. „Všechno mléko vykoupené od zemědělců zpracujeme, přestože ho máme denně o 160 tisíc litrů více, než potřebujeme,“ řekl generální ředitel jihočeské Madety Milan Teplý.

Sama Madeta musela čelit vyloučení svých produktů z nabídky obchodního řetězce Kaufland. A to právě kvůli pokusu o zvýšení prodejní ceny řetězci. „Společnost Madeta a.s. (…) v této situaci požadovala razantní navýšení cen svých mléčných výrobků. To jsme pro naše zákazníky nemohli akceptovat, zvlášť v situaci, kdy ostatní mlékárenské podniky ceny svých výrobků snižují,“ popsal tehdy situaci mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Sobotka chce prosadit novelu o tržní síle

Stávající situaci by mohla pomoci novela zákona o významné tržní síle. Premiér Bohuslav Sobotka ji s podporou koalice chce v parlamentu prosadit. Je to podle něj ale bitva, protože řetězce se tomu snaží všemožně zabránit. „V parlamentu nasazují všechny prostředky, ale chci slíbit, že vláda to nevzdá. Jsme připraveni novelu zákona o významné tržní síle prosadit," uvedl Sobotka.

tgbg ( 2. září 2015 08:45 )

Je to jenom další populistické gesto našich socbolševických představitelů a senilního prezidenta. O kolik budou řetězce víc platit zemědělcům o tolik to bude dražší. Nesmyslné dotování zemědělců nám vytáhne peníze z kapes jiným způsobem. Kdo chce platit za mléko ap. víc, tak ať platí.

henryj ( 2. září 2015 06:28 )

Tady nejde jenom o mléko,podívejte sekolik stojí mrkev,petržel je držší než banány a ananas.Kde to proboha jsme,vrchnost se jenom usmívá ale naoko se rozčiluje.Tak jsem si tuto republiku a její vstřícnost k lidu nepředstavoval.

ATLAS8 ( 2. září 2015 06:19 )

Někdo pěkně "oblbuje"je jasné,že se projevují sankce proti Rusku,mléka je teď dost a dost,někde dokonce zlevňuje, ale některé výrobky z mléka také zdražili,hlavně jogurty, smetánky i měkké sýry i mnohé další,prostě řetězce si "mastí" kapsy jedna radost,ale naši odpovědní tvrdí, že s tím nelze nic dělat?Je to to samé jak s benzínem+naftou, zhruba před rokem stála ropa 150 US dolarů a benzín+nafta stály někde i 40Kč, dnes stojí barel ropy 48 US dolarů a benzín+nafta stojí stále přes třicet Kč,každý kdo umí počítat tak mu musí vyjít cena benzínu někde kolem 20 Kč i méně, ale ne v ČR, stále se JEN mluví jak ceny pohonných hmot jdou "dolů" ale není to nijak vidět, ostatně jako se vším,platy jsou stále nižší,ale ceny různých komodit potřebných k životu a jídla především jsou stále vyšší a vyšší a z odpovědných to nikoho nic moc netrápí!

Zobrazit celou diskusi