Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Ultimátum kvůli mléku. Na ministra Jurečku vystartovali farmáři

Ceny mléka klesají, ale ne pro konečné zákazníky.
Ceny mléka klesají, ale ne pro konečné zákazníky.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kle - 
28. srpna 2015
17:00

Agrární komora dala ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) ultimátum. Má čas do konce září, aby schválil dotační programy na mléko. Ministr oponuje, že nejsou peníze, ale slibuje hledat prostředky v úsporách.

Své požadavky na vypsání nových mléčných dotací ohlásilo vedení komory na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. Komora zároveň požaduje okamžité zahájení intervenčních nákupů mléčných produktů za státní peníze.

„Budeme zlobit,“ vzkázali zemědělci

„Pokud nedojde k urychlenému naplňování požadavků, bude agrární komora v této složité situaci reagovat všemi dostupnými prostředky,“ stojí v usnesení představenstva.

„Budeme zlobit,“ dodal prezident komory Miroslav Toman. Více vedení komory nenaznačilo.

Jurečka půjde za Babišem pro miliardu

Podle ministra Jurečky se ministerstvo snaží, problémem jsou ale peníze. „Naše zdroje na ministerstvu jsou výrazně omezeny, byť budu hledat maximum v úsporách,“ říká ministr, který o rozpočtu jedná i s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Po Babišovi chce Jurečka miliardu korun, zatím se nedohodli.

Kvůli ruskému embargu Evropa neví co s mlékem

Krize s padajícími cenami mléka se zdaleka netýká pouze České republiky. Mléka je na evropském trhu nadbytek v důsledku ruského embarga na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót.

Evropská unie by podle Jurečky a jeho dalších rezortních kolegů měla zvýšit intervenční nákupní ceny mléka. Dokonce by na tom podle něj mohla vydělat, kdyby mléčné produkty po několika letech zpětně prodala.

O mléčném trhu budou ministři zemědělství EU jednat 7. září v Bruselu. Na chystané protesty farmářů z evropských zemí vyšle Agrární komora autobus s demonstranty.

sandokan500 ( 28. srpna 2015 17:33 )

Napsal jsem,ze Cesi si muzou n.a.s.r.a.t.

sandokan500 ( 28. srpna 2015 17:31 )

Hlavne,ze na cmoudy dali miliardu a pul na to prachy jsou,ale pro obycejny lidi prachy nejsou (klokanek ,leceni ceskych deti,protonove centrum.atd.)Hlavne cigani a vopicaci ti jsou na prvnim miste Cesi si muzou ***.

Zobrazit celou diskusi