Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Před vládou demonstrovali horníci. Mládek je klidnil megafonem

Za horníky přišel ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.
Za horníky přišel ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mts - 
27. července 2015
14:50

Asi stovka hornických odborářů v pondělí hodinu demonstrovala před Úřadem vlády, kde jednala tripartita. Horníci požadovali úplné prolomení limitů těžby uhlí, které stanovila vláda v roce 1991. Prostor před vládou poté zasypali desítkami lopatek s košťátky a volali, že vláda nemá problém zametat pod koberec.

Horníci, kteří byli převážně ze společnosti Severní energetická, demonstrovali v době, kdy zástupci kabinetu, zaměstnavatelů a odborů mimo jiné projednávali budoucí surovinou politiku Česka. Materiál zatím nepreferuje žádnou ze čtyř variant limitů. Tato část bude do strategie doplněna až po rozhodnutí vlády.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) už ale na konci června uvedl, že kvůli potřebám českého teplárenství je pro okamžité prolomení limitů v dole Bílina, který patří Severočeským dolům ze skupiny ČEZ. Naopak rozhodnutí o dole ČSA Severní energetické navrhl odložit o pět let do roku 2020. „Je to jediná varianta, která vám nedává jistotu, ale alespoň naději,“ řekl horníkům před vládou Mládek. Aby svému hlasu přidal na důrazu, použil megafon.

To se ale nelíbí místopředsedovi Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jaromíru Frantovi. „Odsun řešení na rok 2020 je poměrně nešťastné řešení. Do roku 2020 budou na šachtách propuštěny stovky lidí, tyto kroky jsou těžce nevratné,“ řekl.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula doplnil, že diskuse o limitech jsou podle něj politické a nikoliv ekonomické. „Jestli politika má likvidovat pracovní místa, tak ať se k tomu čestně postaví,“ zlobí se. 

Středula zároveň dostal příslib, že vláda v září rozhodne o návrhu na předčasné odchody horníků do důchodu. Na zasedání minulý týden v Ostravě se na tom ministři neshodli.

Limity: Existují čtyři varianty

Ministerstvo průmyslu v lednu představilo čtyři varianty toho, jak s limity dále naložit. Kromě zachování nebo úplného prolomení limitů je ve hře také pouze prolomení limitů v lomu Bílina.

Mládek dříve navrhoval posunutí limitů v lomu ČSA, což by znamenalo zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně. V červnu však oznámil, že od tohoto plánu upustil, protože studie, které si nechalo ministerstvo vypracovat, ukázaly, že tento postup by byl pro těžaře nevýhodný.

Horníci demonstrovali za úplné prolomení těžebních limitů. Horníci demonstrovali za úplné prolomení těžebních limitů. | ČTK

Horníci přišli s lopatkami a košťátky

Horníci dlouhodobě požadují úplné prolomení limitů. Na demonstraci měli transparenty typu: „Hlasy dáme tomu, kdo nás nechá v lomu“ nebo „Tato vláda vyrábí nezaměstnané“. Na závěr shromáždění zasypali horníci prostor před Úřadem vlády několika desítkami malých lopatek s košťátky a provolávali, že vláda nemá problematiku zametat pod koberec.

Návrhy ministerstva průmyslu ohledně limitů naopak podpořilo Severočeské sdružení odborových organizací důlního průmyslu, které sdružuje převážně zaměstnance Severočeských dolů.

„Doufáme, že vláda v co nejkratší lhůtě provede odpovídající změnu usnesení vlády o limitech těžby na dole Bílina, a tím ukončí dlouhou nejistotu, která ohledně naší budoucnosti panuje,“ uvedl předseda sdružení Šimon Vohar.

mandat ( 9. září 2015 11:08 )

Mate v republice zmatek a chaos, lidi jsou spatne placeny,vsechno je drahy a hlavne,ze politici jeste chteji natahat utecence do republiky,jako by Jim Romove nestacili.Lidi rvete a nenechte si nic libit.Kdo maka,tak by mel byt dobra zaplacen,kdo nemaka,tak nic nedostane a kdyz dpostava soc. davky,tak si je musi zaslouzit a delat soc. prace.Bordelu je ve vsech mestech dost,aspon by bylo cisto.

salto ( 28. července 2015 10:01 )

Ty máš inteligenci jako ten trouba "andreslawicky", jenom si zapoměla napsat něco o umouněncích

eliska963852 ( 27. července 2015 15:53 )

Ať si najdou jinou práci nebo si udělají rekivalifikaci, něco dálkově vystudují, jako to děláme my ostatní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa