Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šibenice na Sobotku kvůli imigrantům? Okamura chce Divoký západ, děsí se Jurečka

Autor: ČTK, kal - 
2. července 2015
08:55

Zhruba 700 lidí demonstrovalo v Praze proti imigraci, proti kvótám a za vystoupení z Evropské unie. Jenže ze způsobu jejich protestu mrazí – neváhali si na cestu z Václavského náměstí k Úřadu vlády vzít i symbolické šibenice. Na politiky, kteří podle nich zradili, zejména pak na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Akci, za kterou stojí poslanec Tomio Okamura a jeho nové hnutí Svoboda a přímá demokracie, už stihla odsoudit jeho sněmovní kolegyně Jana Černochová z ODS. V minulých měsících přitom na akci proti islámu v Česku vystupovali oba společně.

„Nikdo mě nemůže podezírat z toho, že bych byla stoupencem bezhlavého přijímání imigrantů. To, co se ale dnes odehrávalo při demonstraci svolané panem Okamurou a Adamem Bartošem na Václavském náměstí, však musím jednoznačně odsoudit,“ uvedla na Facebooku Černochová na adresu středečního protestu.

„Symbolika šibenic a vyhrožování zabíjením do civilizované společnosti zcela jistě nepatří. Chápu obavy občanů České republiky z islámského fundamentalismu, ale forma a způsob, které zvolili pořadatelé této demonstrace, jednoznačně překročily hranici demokratické diskuse,“ dodala poslankyně ODS.

Jana ČERNOCHOVÁ: Nikdo mě nemůže podezírat z toho, že bych byla stoupencem bezhlavého přijímání imigrantů. To, co se ale...

Posted by Občanská demokratická strana on 1. červenec 2015

Podobně to vidí i další poslankyně, Markéta Adamová z TOP 09. „Šibenice na demonstraci proti uprchlíkům a Islámu – to je zcela za hranou! Naprosto odsuzuji způsob, jakým tito lidé demonstrují své postoje,“ zmínila na Twitteru.

A s ostrými vzkazy vůči pořadatelům demonstrace se ve čtvrtek dopoledne přidali i členové vlády. „Copak tu chce Okamura Divoký západ? Vrchol populismu Okamury,“ napsal například ministr zemědělství a místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Demonstrace proti imigrantům začala ve středu odpoledne, po úvodních proslovech protestující zamířili k Úřadu vlády, protest skončil po třech hodinách kolem osmé večer. Na Václavské náměstí dorazilo také zhruba 20 proimigračních aktivistů, oba tábory od sebe drželi těžkooděnci.

Po cestě k Úřadu vlády demonstranti vykřikovali hesla jako „Čechy Čechům“, „My jsme národ“ nebo „My jsme tady doma“. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, třímali mimo jiné makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici.

Často mezi nimi zaznívalo zejména jméno premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se minulý týden účastnil jednání Evropské rady o kvótách pro přijímání uprchlíků. „Sobotko, táhni,“ skandoval v jednu dobu dav.

Demonstrace proti imigrantům v Praze Demonstrace proti imigrantům v Praze | ČTK

Na Okamuru lidé házeli vejce. Ale mířili vedle

Proslov měl v dolní části Václavského náměstí například Tomio Okamura z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), které akci svolalo, zpěvák Aleš Brichta nebo novinář Adam Bartoš. Vyzvali mimo jiné k uzavření hranic, vystoupení z EU nebo k demisi vlády.

Poté se účastníci vydali ke Staroměstskému náměstí. Nesli cedule s nápisy „Problémů máme sami dost“ nebo „Teroristo islamisto odejdi“. Policisté se jim snažili zajistit volný průchod, několik odpůrců demonstrace ale neuposlechlo. Někteří skončili v policejních antonech. Na Okamuru, který šel v čele průvodu, lidé hodili několik vajec, žádné ho ale netrefilo.

Podle Hulana policie při pěti událostech v souvislosti s demonstrací zadržela několik lidí za neuposlechnutí výzvy policisty nebo narušení veřejného pořádku. Přesné číslo neuvedl. Pokuta padla za hozené vajíčko.

Video se připravuje ...
Další videa