Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš o puči v ANO: Je to binec!

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvažuje o radikálních krocích.
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvažuje o radikálních krocích.  (Autor: ČTK)
Autor: bru - 
30. června 2015
14:23

Hnutí ANO narazilo v regionech. Během krátké doby ztratilo už druhého primátora krajského města. Důvod?  Puč a rozkol. Předseda hnutí Andrej Babiš tuhle situaci označil za „binec“ a rozhodl se jednat. Předseda poslaneckého klubu ANO Faltýnek je shovívavější, členy, kteří se postavili proti primátorovi z vlastních řad, politoval.

Pondělní převrat zažily České Budějovice, tamní zastupitelé na podnět sociální demokracie odvolali primátora Jiřího Svobodu (ANO). Šlo to víc než snadno, kolegové z ANO se totiž za Svobodu nepostavili – raději opustili i s koaličními partnery sál.

Puč za účasti ANO má za sebou ale i Ústí nad Labem. Před šesti dny tamní zastupitelstvo odvolalo celé vedení města. Jaká náhoda, že návrh na odvolání inicioval právě člověk z ANO, starosta Pavel Dufek. A regionální problémy hnutí odstartovaly.

A co na to předseda Babiš?

Musíme situaci řešit radikálně. Je to binec,“ rozčilil se Babiš v rozhovoru pro Právo. „V Ústí nad Labem šlo o ukázkový puč, který byl proveden bez konzultace se zastupitelským klubem či krajskou organizací, která byla ještě ujišťována, že k převratu nedojde,“ doplnil pro deník předseda hnutí.

Babiš tak teď uvažuje, že problémové budějovické členy z hnutí vyloučí. Těžkou hlavu si z toho ale nedělá. „Nemůžete vidět hned do hlavy každému z našich více než 2700 členů. Hnutí potřebuje nějaký vývoj, abychom dlouhodobě zjistili, s kým máme tu čest. Je to běžný proces, jaký si prožily i jiné politické strany,“ vysvětlil.

Situaci uklidňuje i druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek, který budějovické zastupitele ANO spíš politoval.

„V Českých Budějovicích se zkušené opozici povedlo zmanipulovat některé zastupitele. Koaliční smlouva ale není vypovězena, nyní se bude jednat o dalším vývoji,“ řekl předseda poslaneckého klubu ANO Mladé frontě.

Lítost ho neopustila ani kvůli tomu, že se zastupitelé postavili proti primátorovi z vlastních řad. „To mě samozřejmě hrozně mrzí, ale je to částečně i daň z nezkušenosti. Někteří naši zastupitelé měli prostě na určité věci ve vedení města jiný pohled a opozice toho využila. Možná za tím byly i osobní zájmy těchto zastupitelů,“ doplnil pro deník.

Jak se tedy zdá, problémy neexistují. Se ztrátami, které ovšem obrátily politiku dvou krajských měst naruby, se podle ANO občas musí počítat.

mortis69 ( 30. června 2015 17:57 )

Celá tahhle proradná levčácká sebranka není binec,ale babišinec

malymysak ( 30. června 2015 16:59 )

tebe zase má admin dost a já se postarám, abys to s ním opravdu, ale opravdu neměl lehké

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa