Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Co obsahuje Babišův „svazek“ na poslance ČSSD? Vicepremiér řekl detaily

Vicepremiér Babiš vypočetl, že o poslanci Šinclovi si přečetl jen v médiích
Vicepremiér Babiš vypočetl, že o poslanci Šinclovi si přečetl jen v médiích  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: Jan Kálal - 
18. června 2015
09:50

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se snaží tlumit ostrý koaliční spor, ve kterém ho ČSSD obvinila z aplikace metod komunistické StB. Babiš tvrdí, že na sociálnědemokratického poslance Ladislava Šincla nenasbíral do složky žádné kompromitující materiály, jenom si zkrátka přečetl noviny. Šincla označil za nedůvěryhodného člověka.

„Nemám žádné materiály,“ zmínil vicepremiér pro Blesk.cz. „Četl jsem z článku Týdeníku Havířovsko 27. 9. 2011, Hospodářské noviny 19. 10. 2012, MF Dnes 13. 8. 2012, Týden 12. 10. 2009,“ vypočetl Babiš, aby přidal ještě jeden titul. Komunistické Haló noviny z 3. 7. 2013.

Podle Babiše byly „složkou“ fakticky jenom desky zákonů připravených pro projednání v Senátu. „Na nich jsem měl pár listů článků z médií,“ řekl. Svými podklady následně zalistoval na tiskové konferenci ve sněmovně.

Babiš na tiskové konferenci ukazuje svazek, který údajně předložil před poslance Šincla. Babiš na tiskové konferenci ukazuje svazek, který údajně předložil před poslance Šincla. | Reprofoto ČT

Na adresu Šincla, který se ve sněmovně snažil redukovat provize pro pojišťovací makléře, Babiš uvedl: „Je to pro mě nedůvěryhodný člověk, který s mým bývalým náměstkem Prosem prosadil změnu postoje ministerstva financí vůči schválenému návrhu zákona, za mými zády prosazoval zájmy konkrétních subjektů v pojišťovnictví.“ Podle ministra financí teď jeho resort prosazuje nový návrh, díky kterému „peníze dostanou spotřebitelé, a ne pojišťovny, ani pojišťovací makléři“.

ČSSD nicméně trvá na tom, že Babišovo chování je za hranou demokratického fungování země, a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli tomu svolal koaliční radu. Sobotka s Babišem a také šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem by se měli sejít ve čtvrtek po poledni. Babiš ale trvá na tom, že se omlouvat nebude.

Týdeník Havířovsko, 27. 9. 2011, Jak (si) bydlí poslanci (úryvek):

Jediný, kdo se pustil do stavby rodinného domu v době svého poslancování, je sociální demokrat Ladislav Šincl (46 let), dlouholetý náměstek primátora Karviné. Zhruba před rokem a půl se nastěhoval do domu, který stojí na pozemku, kde město za erární peníze hromadně zasíťovalo parcely pro místní smetánku – politiky, podnikatele a jiné solventní klienty. Ačkoli v domě oficiálně bydlí s rodinou, tvrdí, že mu nepatří a že ho nestavěl. „Kromě jedné garáže nejsem vlastníkem žádné nemovitosti. Splácím jednu hypotéku,“ napsal v odpovědi na redakční dotaz. V dalších věcech nás odkázal na majetkové přiznání, které odevzdal v Poslanecké sněmovně. Čí je tedy dům v hodnotě zhruba čtyři až pět milionů korun, v němž pan poslanec s rodinou bydlí? Podle katastru nemovitostí je zmiňovaný dům napsán na jeho ženu Beátu. Stejně jako vztah k nemovitosti, tak i k pozemku, na kterém stojí, Šincl od počátku maskoval. Už když pozemek kupoval, napsal jej na svou matku Annu Němčíkovou.

Hospodářské noviny, 19. 10. 2012, Babák zase čaruje, teď by mohl zachránit Nečase (úryvek):

Občanští demokraté už mají plán, jak zachránit koaliční vládu a s ní i svého předsedu. Nejde přitom o nijak důmyslnou akci – hlavní roli v ní hrají dva pozměňovací návrhy a víra, že všechno dobře dopadne. Spolupracovníci Petra Nečase chtějí využít toho, že skupince kritiků kolem Petra Tluchoře jde v podstatě jen o to, aby příští rok zůstaly sazby DPH na letošní úrovni, tedy na 14 a 20 procentech. Tluchořova skupina ani nemusí vymýšlet vlastní návrh, jeden takový už je na světě. Jeho autorem je účetní čaroděj Věcí veřejných Michal Babák a poslanec sociální demokracie Ladislav Šincl. Druhý návrh vymyslel sám premiér Petr Nečas.

MF Dnes, 13. 8. 2012, Dárky poslancům? Hokejka, luxusní šátek i tělový krém (úryvek):

Skoro osmnáct milionů. Celkem tolik korun dluží poslanci z kraje. A bokem si – až na výjimky – loni příliš nevydělali. Vyplývá to z čestných oznámení za loňský rok.
Mezi poslance, kteří přiznali několikasettisícové půjčky, patří třeba Jana Drastichová (VV), které ke konci loňského roku scházelo doplatit 585 tisíc leasingové společnosti, Ladislav Šincl (ČSSD), který k 31. prosinci dlužil zhruba dva a půl milionu korun, nebo například poslankyně Dana Váhalová (ČSSD).

Týden, 12. 10. 2009, Peníze stranou, pro stranu (úryvek):

Mezi sídlištními paneláky, až na periferii města, se skrývá kancelář karvinského poslance Ladislava Šincla (ČSSD). Výběr místa, které na první pohled leží z ruky, má svoji logiku: budovu vlastní firma Katim, jejímž spolumajitelem je poslancův švagr, podnikatel Radek Orszulik. „Bylo by průhlednější mít to u někoho jiného, ale jinde jsem neuspěl. Odmítla mě radnice i univerzita,“ vypráví poslanec.
Dosud nepopsaný případ ilustruje jednu z cestiček, jimiž politici dávají vydělat příbuzným či své partaji.
TÝDEN získal kompletní seznam vyplácených poslaneckých náhrad a pokračuje v mapování příkladů jejich zneužívání.
Například Ladislav Šincl měsíčně přihraje do rodinného rozpočtu 22 tisíc. A to jen za sebe. Kromě něho v domě úřaduje i další zákonodárce, senátor Radek Sušil (ČSSD). „Dohodli jsme se, že to budeme mít dohromady kvůli voličům,“ říká Šincl.

Haló noviny, 3. 7. 2013, Největšími dlužníky jsou Schwarzenberg a Babák (úryvek):

Předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS) dlužil na hypotéce 650 tisíc Kč. Jeho předchůdce v čele rozpočtového výboru, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, dlužil na hypotéce přes milion. Navíc splácel leasing, který ke konci roku představoval zhruba 194 000 Kč. Ladislav Šincl (ČSSD) dlužil soukromému věřiteli skoro milion korun, jeho stranický kolega Václav Votava na hypotéce 680 tisíc a na úvěru ze stavebního spoření 229 tisíc korun.

xindlceskej ( 18. června 2015 16:32 )

Babiše oslavuje jenom Českej lumpenproletariát

ivoadler ( 18. června 2015 16:10 )

Sociální demokrati se těžko vyrovnávají s požadavkem, že by měli mít moc a nevyužít to ke svému obohacení. U pravice jsme na to zvyklí, ale u "čistých" sociálních demokratů to zaráží. Babiš s pojišťováním nemá nic společného. Na informacích o politicích není nic estébáckého. Bez informací je demokracie jako hra na slepou bábu. To já vím, to by se politikům hodilo, aby o nich lidi nic nevěděli.

xindlceskej ( 18. června 2015 16:07 )

Kalouskovi toho Babiše seslalo samo nebe!!

eliska963852 ( 18. června 2015 15:37 )

Jsi prostě nevzdělaná a vulgarizmy to ješnom stvrzuješ, co jsi zač.

mirkazam ( 18. června 2015 15:36 )

Myslím ale,že ty články o kterých se píše o Šinclovi mluví za vše !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa