Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Návrh žalobce proti Rathovi: Je devět let ve vězení a propadnutí veškerého majetku dost?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
13. května 2015
16:36

Žalobce Petr Jirát navrhl bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi za údajnou korupci nejméně devět let vězení a propadnutí veškerého majetku. Státní zástupce návrh dnes přednesl před Krajským soudem v Praze, který případ projednává od srpna 2013. Rath podle něj patřil coby někdejší hejtman Středočeského kraje k organizátorům korupce při veřejných zakázkách.

Státní zástupce Petr Jirát považuje vinu bývalého poslance Davida Ratha, obžalovaného z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji, jehož byl hejtmanem, za prokázanou. „Rathovy námitky proti zákonnosti odposlechů jsou neoprávněné,“ řekl ve středu Jirát v závěrečné řeči před Krajským soudem v Praze, který případ projednává od srpna 2013. Exposlanci hrozí až 12 let vězení. Od začátku vinu odmítá. Dnes řekl, že důkazy, o nichž mluví Jirát, jsou vytrženy ze souvislosti.

Video Divadlo nebo vážný stav? Rath se motal a kymácel před soudem. Prý je mu špatně! - Ladislav Křivan, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Jirát Rathovi navrhl devět let vězení a propadnutí veškerého majetku a milionů korun zajištěných při zadržení a domovní prohlídce. Žalobce také připomněl námitky exposlance týkající se odposlechů, které soud přehrával. Rath opakovaně říkal, že odposlechy jsou špatně slyšet nebo jsou vytržené ze souvislostí. Jirát to považuje za „naprosto jednoznačně neoprávněné“. 

Soud případ v únoru rozdělil do dvou částí kvůli průtahům. Spolu s Rathem se zabývá i další obžalovanou Lucií Novanskou, která údajně pořádala podezřelé obchodní soutěže o veřejné zakázky. V první části kauzy soud udělil v dubnu devíti obviněným tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky.



Jako zoufalou označil Jirát Rathovu obhajobu týkající se krabice se sedmi miliony korun, se kterou ho zadržela policie 14. května 2012 po poslední schůzce v Rudné. Rath tvrdí, že o bankovkách nevěděl a byl v šoku, když policista krabici otevřel. Naznačil také, že mu mohla peníze podstrčit policie. Jirát to důrazně odmítl. Videozáznam zatčení, který soud dříve přehrál, podle něj dokazuje, že se Rathovi krabice neztratila z dohledu. Z odposlechů navíc prý jasně vyplývá, že Rath věděl, kam a pro kolik peněz si má za ovlivnění opravy zámku Buštěhrad přijít. „Je (Rath) důkazně zahnán do kouta a vymýšlí zoufalé sci-fi,“ dodal Jirát.

Rath dnes přišel k soudu s jedním ze svých právníků, Adamem Černým, závěrečnou řeč sleduje také Novanská se svou obhájkyní. Rath novinářům, řekl, že důkazy žalobce jsou vytržené ze souvislostí. „Navíc pomíjí (Jirát) zcela jednoznačné důkazy, které vyvracejí to, co říká,“ uvedl. Tvrdí, že tendry nemohl ovlivňovat. „Je smutné vidět, že obžaloba v rozporu s desítkami předložených důkazů tvrdí pravý opak. Ale mě to nepřekvapuje,“ dodal.

Rath na úvod jednání soudu jako v předešlých dnech řekl, že se necítí dobře, protože je prý po otřesu mozku, který utrpěl při pádu z kola před více než 14 dny. Lékař mu údajně nařídil klid. Soudní znalec ale minulý týden určil, že je schopen k hlavnímu líčení docházet.

..krakonos500 ( 13. května 2015 22:44 )

Rath totiž převzal pouhých 7 mega ve škatuli od vína, kdežto Standovi přistálo 100 mega rovnou na účet.

rudyptak48 ( 13. května 2015 22:11 )

Rath si na úplatky zvykl už coby lékař. Bohužel, zvyk je železná košile, proto v tom pokračoval i jako hejtman a poslanec. To byl snad náš největší bojovník proti korupci za ČSSD v poslanecké sněmovně. Ani Mackův pohlavek ho neprobudil. Nakonec se do té nastražené jámy korupce chytil on sám. A že to umí s neschopenkami, ví jak předstírat naraženou hlavu a nohu po vymyšleném pádu z kola. Chudák, tak se mu z toho pohodlí nechce do tepláků, a jiným to tak moc přál.

..krakonos500 ( 13. května 2015 20:59 )

Ma skolu ODS!

byvalyvoliccssd4 ( 13. května 2015 20:58 )

To Standa Grossovic byl jinej číman. Vzal 100mega a nemohl jsi říci ani prd, jen se mohl posmívat blbům, kteří ho volili. Jen si je nestačil užít, ale to už je věc jiná.

hanedu ( 13. května 2015 20:58 )

On je to žid? No podle jména by mohl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa