Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kottovi jdou na 7,5 roku za mříže. Soudce je označil za strůjce korupce a zabavil jim majetek za 40 milionů

Autor: dce, ČTK - 
7. dubna 2015
12:49

Soud v úterý uznal aktéry kauzy exposlance Davida Ratha, obžalovaného s dalšími deseti lidmi, vinnými z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Většina obžalovaných se z vyhlášení rozhodnutí omluvila. Rozsudek se týká devíti z jedenácti obžalovaných včetně manželů Kottových. Na rozsudek se přišel podívat i režisér Jan Kačer, který se zaručil za to, že Rath po propuštění z vazby neuteče.

Soud v úterý krátce po poledni vynesl rozsudek v kauze Davida Ratha a dalších deseti lidí obžalovaných z korupce. Z jedenácti aktérů se rozsudek ‚vinen‘ dozvědělo devět lidí, včetně manželů Kottových, kteří se soudu nezúčastnili. Ti měli podle soudce využít svého postavení a při rekonstrukci zámku Buštěhrad ovlivňovat zakázky.

Manželé Kottovi byli odsouzeni za sjednání výhody při veřejné soutěži, poškození zájmu EU ve stadiu pokusu. Ivana Salačová je navíc odsouzena i za trestný čin podplácení. 

Petr Kott dostal trest 7,5 roku a propadnutí majetku 15 milionů, 78 500 eur a 1487 dolarů zajištěných při domovní prohlídce. Také dvou milionů korun na účtech a v cenných papírech. Podobně dopadla i jeho žena – 7,5 roku a propadnutí majetku 14 milionů, 78 500 eur, 1487 dolarů a dvou milionů na účtech a v bezpečnostní schránce.

Ivana Salačová dostala tříletou podmínkou s pětiletou lhůtou. Manažer firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský dostal pět let a propadnutí 2 750 000 korun a druhý manažer Tomáš Mladý rovněž pět let a propadnutí majetku půl milionu. Václav Kovanda dostal podmínku tři roky a peněžitý trest 500 tisíc korun. Jindřich Řehák dostal trest 5,5 roku a peněžitý trest milion korun. Jan Hájek dostal tříletý podmíněný trest. Martin Jireš dostal 5,5 roku a propadnutí 2 203 000 korun.

Státní zástupce Petr Jirát je s rozsudkem vcelku spokojen, jen u manželů Kottových navrhoval propadnutí celého majetku – odvolání prý ještě zváží. Tomáš Sokol, obhájce manželů Kottových, nechtěl rozsudek komentovat, své klienty s ním ale už seznámil. Od začátku jde o politický monstrproces, na kterém se tento soudce účastní, a nejde o nezávislý a spravedlivý soud. Obžaloba byla vyvrácena mnoha důkazy, tak snad se spravedlnost posléze prosadí,“ napsal Rath ve zprávě pro server iDNES.cz.

Soudce Robert Pacovský v úvodní části rozsudku uvedl, že organizátory korupce byli bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová, dříve Pancová, a někdejší náměstek krajských nemocnic a také bývalý poslanec ODS a šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott. 

Podle obžaloby manipulace s tendry řídili s vědomím Ratha, který kraj vedl jako hejtman. 

Manželé si z ceny zakázky brali podle soudu 10 procent – v tomto případě 51 milionů korun, z nich převzali 41 milionů! Přebrání zbytku jim překazila policie. Ostatní obžalovaní se celého zločinu zúčastnili po akceptování nabídky od Kottové. Soudce je označil jako organizovanou skupinu.

Video  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Soud uvedl, že reálná cena zakázky byla přibližně 161 milionů korun, tu ale obžalovaní uměle navýšili na 218 milionů korun.

Na vyhlášení rozsudku se přišel podívat i Rathův advokát či režisér Jan Kačer. Kačer mimo jiné s dalšími osobnostmi usiloval o Rathovo propuštění z vazby před dvěma lety. „Nelíbí se mi, že je pokládán za viníka, když ještě není odsouzen. Hromadné přesvědčení i jistota o jeho vině a převaha proti bezbrannému chlapovi, který tam sedí a nemůže nic dělat, mi přijde taková nemužná,“ řekl Kačer serveru Lidovky.cz.

Jirát oběma navrhoval osmi- až devítileté vězení a propadnutí majetku. Rath coby hejtman podle obžaloby o všem věděl a dělil se o úplatky.

Obžalovaní obvinění od začátku odmítali. Výjimkou je podnikatelka Ivana Salačová, která se jako jediná přiznala ke korupci. Jirát pro ni navrhl pozici spolupracující obviněné.

prycsvladou ( 7. dubna 2015 20:00 )

ted jeste odsoudit toho zlodeje ratha a opet muzu klidne spavat

borka30 ( 7. dubna 2015 19:06 )

Nemám ráda vychcané bonzáky a křiváky.

mememumu ( 7. dubna 2015 17:47 )

Tojako že jsi untersráč? Ať žije sebekritika.

stokl.roman ( 7. dubna 2015 17:47 )

Tak snad to Rath bude mít za desítku. Chybí mi tady špeky o tom, že to na něj bylo narafičený

mememumu ( 7. dubna 2015 17:46 )

Máš nějaké věcné argumenty, tragéde?

Zobrazit celou diskusi