Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kulhající Rath má smůlu: Nic mu není, rozhodl znalec. Soud pokračuje dál

Autor: simao, ČTK, kol - 
12. května 2015
10:47

U soudu kulhal, nasadil si černé brýle a mluvil o tom, že mu není stále dobře. Pro Davida Ratha však znalecký posudek vyšel špatně. Může se i přes zranění, která utrpěl při pádu z kola, účastnit hlavního líčení, rozhodl soud. Přerušení líčení se (zatím) nekoná.

Bývalý poslanec David Rath obžalovaný z korupce je schopen po úrazu na kole účastnit se hlavního líčení. Na základě posudku znalce o tom dnes rozhodl soud. Rathův obhájce ale soudu předložil lékařskou zprávu z pondělního odpoledne, která je údajně se závěry znalce v rozporu.

Soudce Robert Pacovský z Krajského soudu v Praze, který kauzu projednává, uvedl, že podle soudního znalce z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Rath utrpěl zejména povrchová zranění, která nepoškodila kosti a nevyžádala si chirurgická řešení. Měl prý na hlavě odřeniny a otřes mozku byl diagnostikován na základě jeho výpovědi.

„Výsledek znaleckého posudku jsem předpokládal. Doktor Rath se podle něj hlavního líčení účastnit musí,“ uvedl k verdiktu státní zástupce Jirát. Pokud tak Rath neučiní, je prý Jirát připraven kdykoli podat žádost o umístění Ratha do vazby.

Lékaři Ratha nechali po úrazu v nemocnici kvůli pozorování. Soudní znalec vycházel z vyšetření 6. května a předešlé lékařské dokumentace - propouštěcí zprávy z kladenské nemocnice, kde byl Rath po úrazu v neděli 26. dubna hospitalizován, a dalšího vyšetření. „Ze závěrů vyplývá, že obžalovaný účasti na hlavním líčení schopen je,“ řekl soudce. Den po úrazu mělo projednání kauzy pokračovat, Rath ale tehdy nedorazil. Podle znalce se Rath krátce po úrazu mohl soudu sice účastnit, ale z lékařského hlediska by to nebylo správné. Zdravotní stav se poté podle posudku zlepšil a je nyní příznivý.

Video David Rath o vězení: Jako bych byl nemocný a čekal na smrt! - Vera Renovica, David Vaníček
Video se připravuje ...

Rathovi se opět přitížilo

David Rath spadl v dubnu za nevyjasněných okolností z kola a zranil se. Proces musel být přerušen a soud nařídil přezkoumat jeho zdravotní stav znalcem. Rath je totiž v pracovní neschopnosti. I dnes u soudu nasadil utrápený výraz, sotva se na lavici do soudní síně dobelhal.

Jenže nebylo mu to nic platné. „Nejsem zdaleka ještě zdráv po tom úrazu. Konečně, jsem tady díky nátlaku, který na mě byl činěn represivními orgány, a různým výhrůžkám,“ tvrdil v pondělí Rath soudci Robertu Pacovskému. Někdejší ministr zdravotnictví navíc dodal, že je pod vlivem léků proti bolesti DHC a ibalginu a také lexaurinu, který by měl tišit jeho úzkostné stavy. Tvrdil, že má poruchy paměti, píská mu v uších a špatně se soustředí.

„Stejně jako včera se necítím dobře. Obtíže se zhoršily,“ dodal Rath v úterý. Vyhledal prý znovu lékaře a byl po pondělním líčení na kapačkách, kterými dostal dávku léků na bolest. Podobné léky si musel vzít i dnes, uvedl Rath. U soudu mu to nepomohlo.

Kdo viděl Ratha padat?

Ratha tak nadále soudí v souvislosti s údajnou korupcí a ovlivňováním zakázek ve Středočeském kraji. Hrozí mu až 12 let vězení. Problémy přitom mají i lidé, se kterými se v minulosti stýkal. Odsouzeni již byli Petr Kott a jeho manželka Kateřina Kottová. Ještě jako Pancová vedla kladenskou nemocnici, kam Ratha po nehodě vezli. 

Nic moc si z pádu prý nepamatuje. „Vím, že tam u mě byli nějací lidé. Já jsem ty lidi neznal. Takže nevím, jestli to byli nějací kolemjdoucí, kteří mě ošetřovali,“ tvrdil Rath Blesk.cz. Podle serveru Lidovky.cz však Ratha doprovázel jeho někdejší poradce a poslanecký asistent Patrik Hubert Tomšů. Ten byl v minulosti i zastupitelem v Hostivici za ČSSD, stáhl se však do ústraní. 

prycsvladou ( 12. května 2015 18:41 )

to bylo z toho slabšího soudku co kemo

prycsvladou ( 12. května 2015 18:35 )

 dejve neboj když bude zapotřebí tak zaskočím za tebe u tech tvojich dvou žen za mírný poplatek.viděl bych to na sedmičku vínka

lada.hruska ( 12. května 2015 18:00 )

To je tvoje máma?

lada.hruska ( 12. května 2015 17:44 )

Já se tvýho táty nezastávám, debílku!

ninga ( 12. května 2015 17:35 )

to mu jiskří mozkové elektrody

Zobrazit celou diskusi