„Může dojít třeba k nepříjemné zlomenině nohy kvůli dírám, vystouplé dlaždici nebo jiným nerovnostem,“ potvrzuje právník Petr Novák. Abyste ale mohli uplatnit svůj nárok na náhradu škody, musí váš úraz vzniknout v důsledku závady ve schůdnosti chodníku nebo místní komunikace. „Tato závada by navíc měla být pro poškozeného nepředvídatelná nebo neočekávaná. To souvisí s nutností přizpůsobit obuv a chůzi daným podmínkám,“ vysvětluje právník.

Zjednodušeně řečeno - pokud se např. chodník opravuje, a před opravovaným úsekem je cedule s informací o zhoršeném stavu chodníku, tak při úrazu nemáte na nic nárok. Měli jste totiž mít pořádné boty a jít pomalu a opatrně.

Abyste ale měli šanci získat za úraz odškodnění, musíte prokázat, že na něj máte nárok. Tedy že váš úraz se opravdu stal kvůli vadě chodníku. Opilec, který upadne vinou alkoholu, se finanční náhrady nedočká.

Postup krok za krokem

1. Kde se vám to stalo: Velmi důležité je znát co nejpřesněji místo, kde se událost stala. Pro přiznání nároku na náhradu škody může být podstatné, na jaké komunikaci v jakém místě k úrazu došlo.

2. Kdy se vám to stalo: Měli byste také znát přesný čas, kdy ke zranění došlo. Často se zjišťují podmínky, které škodě předcházely, a které byly v daném momentě. (Oslnilo vás slunce nebo naopak nesvítila lampa a vy jste klopýtli…)

3. Proč jste se zranili: Co nejdříve si udělejte pár poznámek, ve kterých popíšete prostředí, kde se vám úraz stal. Poznamenejte si, jaký byl stav chodníku, jaké nerovnosti byly na povrchu atd.

4. Sežeňte si svědky: Čím více svědků události seženete, tím lépe. Ideální je na místě požádat o kontakt ty, kteří vám v danou chvíli pomáhali, později se na ně totiž budete moci obrátit. Svědkem může být i posádka záchranné služby, která vás na místě ošetřila nebo zajistila převoz do nemocnice.

5. Pořiďte si fotky: Máte mobil s fotoaparátem? Tak si hned místo, kde se vám úraz stal, vyfoťte! Pokud tuto možnost nemáte, zkontaktujte někoho, kdo může nějaký fotoaparát na místo donést, nebo požádejte o dokumentaci kolemjdoucího. Obrazová dokumentace je totiž jedním z nejzásadnějších důkazů!

Důležité je ale nejen prokázat, že na odškodnění máte nárok, ale i to, jak vysokou částku můžete požadovat. „Poškozený má totiž nárok na náhradu způsobené újmy, která vyvažuje vytrpěné bolesti (tzv. bolestné), případně náhrady ztráty za ztížení společenského uplatnění, nákladů spojených s péčí o zdraví poškozeného nebo jeho osobu či domácnost, náhradu za ztrátu na výdělku a v neposlední řadě potom také hotové náklady za léky nebo třeba poplatky u lékaře,“ vysvětluje právník Petr Novák.

Dokumenty, které budete potřebovat

Výše nároku tak bude určena především na základě těchto dokumentů: *posudek lékaře k hodnocení bolesti – bude vhodný zejména pro mimosoudní řešení *znalecký posudek vypracovaný znalcem v oboru zdravotnictví – doporučuje se pro uplatnění ztížení společenského uplatnění a pro soudní vymáhání bolestného *potvrzení o ztrátě výdělku *doklady k výdajům, které souvisejí s léčením – jízdné do zdravotnických zařízení, regulační poplatky, doplatky za léky apod.

Konec tabulek a volnost pro vyjednávání o náhradě škody. Tak se dá stručně popsat změna, kterou přinesl nový občanský zákoník. Ten totiž nechává na rozhodnutí soudu, aby určil, jak vysoké náhrady za bolestné i za ztížení společenského uplatnění zraněný dostane.

Soud tak může »přiklepnout« odškodnění podle svého uvážení, s ohledem na všechny okolnosti případu a především osobu poškozeného.

Soudy tak budou moci brát v potaz, zda úraz znemožnil poškozenému další výkon jeho povolání, kolik je poškozenému let apod.

Nový systém má být spravedlivější a zohlednit konkrétního poškozeného a dopady na jeho soukromý i pracovní život.

Poškození získají více peněz než dříve

Získání větší náhrady škody na zdraví podpořila také nedávno zveřejněná metodika Nejvyššího soudu. Metodika sice není závazná, ale dá se předpokládat, že bude fakticky ve většině případů využívána. Bude tak možné z ní alespoň orientačně vycházet. Výše náhrady škody na zdraví se výrazně posunula směrem nahoru. „Náhrada bolestného by měla být zjednodušeně řečeno dvojnásobná. V případě náhrady ztížení společenského uplatnění to bude ještě dramatičtější a můžeme se bavit i o milionech. Ve zcela výjimečných případech může částka této náhrady dosáhnout až dvaceti milionů korun,“ vysvětluje právník Petr Novák z Vaše nároky.cz.