Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

3letého Jakoubka zavalilo v obchodě dřevo a zemřel: Omezí Baumax vstup malým dětem?

Autor: simao - 
12. května 2015
13:11

K velké tragédii došlo ve slovenské pobočce oblíbeného hobby marketu. Na tříletého Jakuba tam spadly dřevěné hranoly, i přes rychlou první pomoc a snahu záchranářů zraněním podlehl. Spekuluje se, zda by obchod neměl předcházet podobným nehodám třeba omezením vstupu malých dětí. Co na to mluvčí Baumaxu?

Možná je upevnili špatně nebo došlo na jiné pochybení při manipulaci s nimi při jejich skladování. Dřevěné hranoly se každopádně z výšky čtyř metrů v nákupním centru ve slovenské Žilině zřítily na malého Jakuba. Maminka chlapečka z Oravy se zhroutila, případ nyní prošetřuje policie. K tragédii v Baumaxu se pro Blesk.cz vyjádřil Miroslav Chmelár, který pro Česko a Slovensko zastupuje rakouskou oficiální mluvčí Baumaxu Moniku Voglgruber.

„V neděli odpoledne ve 12:45 došlo v naší prodejně v Žilině k nešťastnému incidentu, při kterém utrpěl těžké zranění tříletý chlapec. Příčiny neštěstí jsou stále předmětem interního policejního vyšetřování. Předpokládáme, že do dvou týdnů bude uzavřené. Stále se nemohu vyjádřit, co se přesně stalo. Každopádně na chlapce z regálu spadly dřevěné hranoly,“ líčí Chmelár.

Zaměstnanci Baumaxu se snažili chlapci pomoci, zavolali také záchranku. Na místo se vydal i vrtulník. „Ihned po tomto neštěstí naši zaměstnanci poskytli chlapci první pomoc, přivolali jsme policii i záchrannou službu. Místo neštěstí jsme následně uzavřeli. Chlapec při převozu do nemocnice zemřel. Jménem společnosti jsme vyjádřili rodině chlapce lítost a soustrast. Poskytujeme momentálně policii maximální součinnost, aby se toto neštěstí vyšetřilo,“ uvedl Chmelár.

Policie si přitom od Baumaxu již vyžádala i nahrávky z obchodu. „Je to standardní postup, ano, vyžádala si kamerové záznamy,“ potvrdil Blesk.cz Chmelár. Na Slovensku přitom přemýšlí, jak podobným tragédiím do budoucna zabránit. Např. přehodnotit vstup malých dětí do podobných prodejen.

Zakážou v obchodě malé děti?

K tomu již přistoupil řetězec Makro. „Jde především o bezpečnost dětí. Prodejny Makro se vyznačují vysokou obrátkovostí velkého množství zboží, které se prodává ve velkých objemech – po kartonech, přepravkách a paletách. Zboží přijímáme od dodavatelů nejen v noci, ale i po celou dobu prodeje a okamžitě ho rozvážíme vysokozdvižnými vozíky do jednotlivých oddělení, kde jej zakládáme do prodejních regálů nebo celé palety skladujeme ve vyšších patrech regálů. Řidiči vysokozdvižných vozíků mají omezený výhled, což představuje především v případě rychlého pohybu malých dětí vysoké nebezpečí úrazu,“ vysvětluje Makro na svých stránkách, proč mají děti do 12 let vstup zapovězený.

Plánují podobná opatření i ve slovenském, potažmo českém Baumaxu? „Zatím o tom nepřemýšlíme. V Čechách i na Slovensku jsou ta existující bezpečnostní opatření v naší síti dost striktní ve smyslu českých i slovenských zákonů. Spolupracujeme s českým inspektorátem práce i slovenským a všichni naši zaměstnanci mají certifikáty k tomu, aby mohli manipulovat se zbožím,“ řekl Blesk.cz Chmelař. „Doteď jsme neměli žádné takové neštěstí v naší síti. Zatím nepřistupujeme k nějakým dodatečným bezpečnostním opatřením, ta existující jsou dost přísná,“ pokračoval mluvčí. „Víme o tomto pravidle v Metru/Makru, ale zatím o tomto nepřemýšlíme. Čekáme na výsledky vyšetřování a uvidíme, jak dopadne,“ dodal pro Blesk.cz.

Tragédie ve slovenském obchodě: Na tříletého chlapce spadl dřevěný hranol, zraněním podlehl Tragédie ve slovenském obchodě: Na tříletého chlapce spadl dřevěný hranol, zraněním podlehl | Čas.sk

janina7777 ( 12. května 2015 14:01 )

fakana si nehlídali a teď se budou soudit o miliony

mourovata.kocka ( 12. května 2015 13:40 )

A až to zavalí dospělého, tak bude zákaz vstupu i dospělým. Bezpečnost nade vše.

Zobrazit celou diskusi