Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemocný Gross se bez pomoci neobejde: Už nemůže ani mluvit

Autor: Jiří Fabián, zrk - 
18. března 2015
05:03

Expremiér Stanislav Gross se obrátil k Bohu a ten mu ukázal obě tváře osudu: laskavou i krutou. Z mocného nadčlověka udělal nemocného člověka: amyotrofická laterální skleróza mu už zcela ochromila tělo!

Přepychová vila Grossových v pražském Slivenci, jejíž hodnotu odhadují odborníci na 40 milionů korun, působí přes den opuštěně. Vrata se otevírají jen po ránu a odpoledne: kolem deváté hodiny přijíždí modrou dodávkou tmavovlasá žena, patrně hospodyně a ošetřovatelka v jedné osobě. K jejím povinnostem patří, jako včera, i vynášení popelnice. Kromě ní se o bývalého premiéra trvale stará i muž, jenž je zároveň jeho řidič. Druhý šofér vozí dcery Denisu (17) a Natálku (12) do školy. Hospodyně opouští sídlo kolem čtvrté odpoledne, kdy se vrací Šárka Grossová (45).

Gross je vězněm ve vlastním těle s nejtvrdším rozsudkem. Podle informací Blesku se už sám téměř nepohybuje a musí být přenášen. Nemoc také postupně paralyzuje jeho schopnost řeči. I v tom je tahle část osudu nemilosrdná: manželka i obě Grossovy dcery mohou jen bezmocně sledovat, jak nemoc postupuje. Ještě loni v únoru bývalý politik sám svižně řídil svůj terénní vůz po Praze. Nemoc se připomínala jen ochablou pravicí. V září se pohyboval hůř a byl odkázán na řidiče nebo manželku. Na přelomu roku ho však již museli do Divadla Hybernia, kde účinkují obě jeho dcery, přinést na židli.

Podívejte se na video, kde Šárka Grossová mluví o nemocném manželovi:

Video Grossová o nemocném muži: Standa je odstraněný od rodiny! - David Turek, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Grossovi nepomáhá pokání („Já určitě nemohu říci, že jsem člověk, který vždy dělal jen dobré věci, u kterých bych s čistým svědomím mohl říci, že to byly čisté věci. To prostě není pravda.“) ani lékaři. O nemoci, která nezná šťastný konec, nemluví. Zato se svěřili jiní...

Co je ALS? Amyotrofická laterální skleróza je neléčitelné onemocnění postihující nervové buňky v mozku a míše. Nemocnému odumírají svaly a stane se vězněm ve vlastním těle. Smrt nastává většinou do pěti let.

Stanislav Gross (45): Bývalý ministr vnitra, premiér a předseda ČSSD. Konec jeho kariéry nastal kvůli nesrovnalostem ve financování jeho bytu, poté působil jako advokát. Zbohatl na podezřelém obchodu s akciemi za 100 milionů.

Video Natálka Grossová hrála pro nemocného tátu, ten přijít ale nemohl! - Kristýna Léblová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

tigress ( 20. března 2015 23:51 )

tigress ( 20. března 2015 23:46 )

No, kdybys kradl, bylo by to asi lepší než to co tu předvádíš

tigress ( 20. března 2015 23:45 )

tigress ( 20. března 2015 23:44 )

nechápu, že dokážou být takové hyeny a takhle se vyjadčovat o někom, kdo pomalu umírá

spral ( 19. března 2015 12:43 )

škoda že nevyčerpá peníze na nemoc aby si rodinka čuchla k životu pracujících lidí nebo postižených

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa