Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žádost o sledování Radky Nečasové jsem nedostal, tvrdil u soudu exministr Vondra

Autor: ČTK - 
10. března 2015
16:55

Alexandr Vondra tvrdí, že nedostal jako ministr obrany žádost, aby povolil Vojenskému zpravodajství sledování manželky někdejšího premiéra Radky Nečasové. O sledování prý nevěděl. Současná Nečasova manželka Jana (dříve Nagyová) přitom čelí obžalobě, že nechala Radku Nečasovou sledovat ze soukromých důvodů.

Ministr obrany v Nečasově vládě Alexandr Vondra dnes u soudu tvrdil: „Žádost o sledování Radky Nečasové mi předložena nebyla, sám jsem takový pokyn Vojenskému zpravodajství rozhodně neuložil.“ V čele resortu obrany působil Vondra od července 2010 do prosince 2012. Nagyová podle obžaloby zadala sledování Radky Nečasové na podzim 2012. Státní zástupci staví obvinění Jany Nečasové na tom, že sledování bylo nezákonné, protože se uskutečnilo bez vědomí a souhlasu ministra Vondry. 

„Pokud jsou nasazeny technické prostředky ke sledování, vždy byl ministr žádán o souhlas písemnou formou. Pokud souhlas není, obecně by k nasazení technických prostředků nemělo dojít,“ uvedl Vondra u soudu s tím, že technickými prostředky se míní například odposlechy. Při odchodu novinářům Vondra řekl, že Nagyová ze své tehdejší pozice šéfky premiérova kabinetu určitě nemohla úkolovat Vojenské zpravodajství. Podle něj mohla maximálně sdělovat určité informace lidem ze zpravodajského prostředí. „Úkoly dává ze zákona vláda nebo ministr,“ podotkl.

Vedle Jany Nečasové jsou obžalováni dva exšéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodaj Jan Pohůnek. Čtveřice, které hrozí až pět let vězení, vinu již dříve odmítla. Kovanda tvrdí, že nešlo o sledování, ale o tzv. kontrasledování, při němž se prověřoval pohyb podezřelých lidí kolem Radky Nečasové, premiérovy tehdejší ženy. Zadání prý mířilo z „nejvyšších míst“.

Vondra: Nevěřil jsem vlastním uším

Podle obhájce Nečasové Eduarda Bruny se na Vojenské zpravodajství obrátil sám Nečas. „Cítil se ohrožen kvůli gripenům a kvůli tomu, že se kolem toho dělaly nějaké zákulisní tahy. Až bude vypovídat, tak to ještě osvětlí. Bál se o bezpečnost celé rodiny. Anebo se mohl domnívat, že přes jeho manželku na něj mohl být činěn nátlak,“ sdělil médiím advokát. Poukázal na to, že Nečas byl po určitou dobu zastupujícím ministrem obrany a jakožto premiér také předsedou Bezpečnostní rady státu. „On si myslí, že Vojenské zpravodajství úkolovat mohl. Domníval se, že z titulu této funkce si může požádat o cokoliv,“ uvedl.

Také k tomu se však vyjádřil Alexandr Vondra. „Nevzpomínám si, že by mi premiér Nečas sděloval, že se on nebo jeho rodina cítí ohroženi,“ uvedl exministr obrany. Zmínil ale, že jemu i dalším vrcholným politikům chodily anonymy s výhrůžkami. U soudu připomněl, že Nečas patřil k velkým kritikům nákupu gripenů bez soutěže a poté hrál „roli zlého muže“, když měl kritický postoj k prodlužování pronájmu letounů.

Vondra dnes opakovaně zdůraznil, že o kauze údajného zneužití zpravodajství nic neví a nevěděl ani v době, kdy byl ve funkci. „Těžko mohu dát nějaké zásadní sdělení, protože v době, kdy trestní řízení začalo, jsem už půl roku ministrem obrany nebyl. Ta zpráva mě zastihla v zahraničí a musím se přiznat, že jsem nevěřil vlastním uším,“ konstatoval.

lalia ( 13. dubna 2015 15:01 )

Ovar Vondra bude zatloukat,to je jasné,jako Nečas.Ono je to jednodušší a na ně podobné,než se přiznat jako chlap.Všichni o všem věděli,potentátové a teď budou zatloukat a zatloukat.Nemělo by jim to projít.Záleží na vyšetřujících.

yarda1947 ( 13. dubna 2015 13:57 )

No myslím, že Lafita by z toho tlustýho prasete měl radost !!! Jen více takových krasavců a Janiček do naší politiky !!! Již jejich vzezření mne nutí k vrhnutí.

stanislavhahn ( 13. dubna 2015 11:59 )

Jedině trest smrti....

stanislavhahn ( 13. dubna 2015 11:57 )

Pověste je níž za nohy aby každý co půjde okolo mohl k.pnout ty z.rdy do t.amy!!!!!!

salto ( 11. března 2015 11:29 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa