Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nabídl Obama pomoc Íránu proti radikálům?

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2014
12:00

Americký ministr zahraničí John Kerry popřel spekulace, o návrhu USA Íránu, že výměnou za dohodu o jaderném programu budou s Teheránem, s nimi budou spolupracovat v boji proti radikálům z Islámského státu (IS).

Rozhovory o jaderném programu mají podle harmonogramu přinést konečnou dohodu do 24. listopadu. S Íránem vyjednává šestice velmocí, mezi nimi i USA.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) jim v pátek poskytla svou zprávu, v níž se konstatuje, že Íránci jí stále dluží odpovědi na klíčové otázky, které by pomohly vyloučit pochybnosti o povaze íránských aktivit. Některé země se domnívají, že Íránci usilují o výrobu atomové bomby.

List The Wall Street Journal tento týden napsal, že prezident Barack Obama zaslal dopis íránskému duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu a naznačil v něm, že USA jsou za dohodu v rozhovorech o jaderném programu připraveny začít koordinovat svůj postup proti IS s Íránem.

Kerry dnes prohlásil, že USA tyto záležitosti nespojují. "Neexistuje žádné propojení rozhovorů o jaderném programu s jakýmkoli jiným tématem. Chci, aby to bylo jasné. Jaderné rozhovory jsou samostatnou záležitostí, oddělenou od všeho ostatního. Nikdy se nediskutovalo o možnosti je s čímkoli spojovat," prohlásil Kerry. Nezpochybnil ale existenci dopisu, který sám o sobě je výjimečným Obamovým krokem vůči Teheránu a který byl tajný.

Pokud by se s Íránem podařilo dohodnout, mohly by být zrušeny dlouhodobé sankce proti němu. Írán ale musí jednoznačně vyloučit podezření o vojenské povaze svých aktivit.

MAAE například marně žádá o zpřístupnění provozu v Parčínu pro své inspektory. Právě tam prý Íránci provádějí pokusy se silnými výbušninami, avšak jako do vojenského zařízení tam inspektory pustit nechtějí.

Na frontě v Iráku a Sýrii se USA ocitají na stejné straně jako Írán, který pomáhá Bagdádu v boji proti IS. USA zase koordinují letecké akce proti IS a mají v Iráku také vojenské instruktory. Obě země však od islámské revoluce v Íránu neudržují diplomatické vztahy a vojenská spolupráce podle všech amerických představitelů nepřipadá v úvahu.

Kerry bude spolu s koordinátorkou rozhovorů o jaderném programu Catherine Ashtonovou v neděli a v pondělí v Ománu jednat se šéfem íránské diplomacie Mohammadem Džavádem Zarífem. Mají dohodnout příští kolo, v němž budou s Íránci jednat USA, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa