Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Džihádisté mají 31 500 bojovníků: Na řezání hlav je třeba odpovědět silou, míní exministr Vondra

Exministr obrany Vondra promluvil v ČT o nebezpečí islámských radikálů, kteří popravují novináře
Exministr obrany Vondra promluvil v ČT o nebezpečí islámských radikálů, kteří popravují novináře  (Autor: ČTK, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
12. září 2014
10:05

Mají kulomety i rakety, je jich více, než se původně čekalo. Přes 30 tisíc bojovníků podle posledních zjištění čítá armáda IS, tedy Islámského státu. Džihádisté, kteří popravili již dva novináře. Chodit k nim s bílou vlajkou nemá smysl, je třeba zasáhnout silou, varoval v ČT český exministr obrany Alexandr Vondra. Řekl to v době, kdy Spojené státy chystají nálety na Sýrii!

"Náš cíl je jasný: rozložit a nakonec zničit islámský stát prostřednictvím komplexní a trvalé protiteroristické strategie," vysvětoval prezident USA Barack Obama chystané nálety v Sýrii, při kterých chce zasáhnout proti těmto nebezpečným radikálním islamistům.

Obama slibuje nálety

Americká armáda prozatím podniká nálety na radikály v Iráku. "Dal jsem jasně najevo, že dopadneme teroristy, kteří ohrožují naši zemi, ať jsou kdekoli," řekl Obama v projevu. "To znamená, že se nebudu rozpakovat podniknout akci proti IS (dříve ISIL či ISIS - pozn. red.) v Sýrii, stejně jako v Iráku," prohlásil prezident z řad Demokratů.

Dokonce i republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner ale ocenil, že Obama přednesl "přesvědčivé argumenty pro akci". Obama sice nepotřebuje, aby údery proti radikálům Kongres schválil, ale lidé z Obamovy administrativy dali najevo, že by Bílý dům takovou podporu upřednostňoval.

Mají až 31 500 vojáků, z toho 15 tisíc cizinců!

Teroristická organizace Islámský stát (IS) má přitom podle nejnovějších odhadů americké tajné služby CIA v severním Iráku a severovýchodní Sýrii až 31 500 bojovníků, informovala nyní CNN.

Podle mluvčího CIA Ryana Trapaniho se počet členů IS výrazně zvýšil po červnových úspěších při ofenzivě v severním Iráku a následném vyhlášení chalífátu. Podle CIA v řadách IS bojuje také více než 15 000 cizinců - včetně asi 2000 osob ze západních zemí. Celkově prý pocházejí bojovníci z více než 80 zemí světa.

Vondra: Evropa v ohrožení. Jejich cílem je expanze

"Určitě je to velké riziko. Něco třeba dělat je, protože čekat jenom, až se ten radikální chálífát rozšíří na polovičku Blízkého východu a pak ještě jednou začne ohrožovat přes Turecko i Evropu a Západ vůbec, tak to by asi bylo špatné. Oni se koneckonců těmi plány netají. To řekli několikrát otevřeně, že jejich cílem je expanze," upozornil v pořadu Události, komentáře na ČT český exministr obrany Alexandr Vondra.

"Chceš-li mír, tak se musíš často i připravovat na válku," pokračoval. "Já si myslím, že oni používají sílu, takže jít tam s nějakým bílým praporem vstříc, tak asi by dopadli ti nositelé bílých praporů stejně, jako ti dva Američané... Sílu asi je potřeba použít. Otázkou je, zda tato aktivita nepřichází trochu pozdě," spekuloval Vondra.

ninka64 ( 15. prosince 2014 23:18 )

ninka64 ( 15. prosince 2014 23:17 )

Pošlete tam toho hrdinu Vondru s tou jeho modrou knížkou, ať odpoví silou. Vondra by bojoval ,ale s životy jiných, on sám pěkně doma v teplíčku.

pozorovatel2013 ( 11. listopadu 2014 11:46 )

ale nechápu jednu věc, každý hodnotí podle toho jak se mu to hodí. Když někdo neví jak se k tomu všemu postavit, tak řekne: můžou za to komunisti, přitom nejsou u moci 25 let! a když se problém nesvaluje na komunisty tak na ODS,a ty ostatní. Co každý kdyby začal u sebe?

pozorovatel2013 ( 11. listopadu 2014 11:40 )

jo kdyby tady byli komančové ty by s nima zatocili

prycsvladou ( 12. září 2014 20:09 )

 vubec ale vubec bych se nezlobil kdyby dzihadiste urizli vondrovi tu jeho veprovou drzku-za to promopro

Zobrazit celou diskusi