Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejvyšší vyznamenání pro největšího hrdinu: Zeman ocenil Sira Wintona!

Autor: ljš, ČTK, vr - 
28. října 2014
15:39

Stovky lidí mu vděčí za život a dnes za to byl vyznamenán. Hrdina druhé světové války Sir Nicholas Winton (105) i přes svůj vysoký věk dnes přiletěl do Prahy, kterou podle svých slov miluje. Stráví zde ale kvůli podlomenému zdraví jen několik hodin, rozhodně si ale nezapomene dát české pivo. Prezident Miloš Zeman mu na slavnostním ceremoniálu udělí Řád bílého lva.

Sir Nicholas Winton převzal na Hradě nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva, u příležitosti výroční vzniku samostatného československého státu mu ho udělil prezident Miloš Zeman. Stopětiletý Winton, který zachránil v roce 1939 několik stovek židovských dětí z Československa před nacisty, ocenění dostal na zvláštním ceremoniálu dnes odpoledne.

"Rád bych poděkoval všem za tento neuvěřitelný výraz vděku, za něco co jsem udělal před téměř sto lety. A věřte, že sto let je sakra dlouhý čas. Mám opravdu radost, že tolik z dětí, které jsem tehdy zachránil, jsou stále mezi námi. Chci moc poděkovat všem, kteří zorganizovali tuto událost," řekl Winton, jehož ocenění přihlížilo i sedm z dětí, které během druhé světové války zachránil. "Měl jsem štěstí, že jsem se ocitl ve správný čas na správném místě a mohl jsem i díky svým přátelům v Británii pomoci toto bezpráví napravit," dodal.

Video Prezident předává řád bílého lva siru Nicolasi Wintonovi - Zbyněk Pecák
Video se připravuje ...

Winton se ze zdravotních důvodů zdrží v Praze pouze několik hodin. Podle prezidenta Miloše Zemana má ale v plánu prohlídku Václavského náměstí a hotelu Evropa. Rozhodně se prý také nenechá ujít české pivo. Hrdinu doprovází jeho rodina - kromě dcery Barbary přiletí syn Nick a vnoučata. "Můj otec se na ten výlet nesmírně těší. Miluje Českou republiku a Prahu a je nadšený, že bude mít ještě jednou šanci je navštívit," vylíčila pocity Nicholase Wintona dcera Barbara. Při slavnostním ceremoniálu se setká i s některými ze zachráněných dětí.

Ceremoniál se těšil obrovskému zájmu médií, mezi přítomnými novináři byl také moderátor Pavel Zuna, který provázel odpolední tiskovou konferencí se Sirem Nicholasem Wintonem. Ne náhodou, známé televizní tváři totiž Winton zachránil babičku, tehdy osmnáctiletou Evu Vrbovou. I ona byla jednou z pasažérek tzv. Wintonova vlaku.

Winton byl v Praze naposledy v lednu 2011 jako host světové premiéry celovečerního dokumentu Nickyho rodina režiséra Matěje Mináče. O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Do povědomí veřejnosti se Winton dostal dokumentem BBC z roku 1988. Oceněn byl řadou britských i českých vyznamenání, byl povýšen do šlechtického stavu.

Společně s Wintonem byl posmrtně oceněn i bývalý britský předseda vlády, ikona britského boje proti nacistickému Německu Winston Churchil. Nejvyšší české státní vyznamenání za něj vnuk Nicholas Soames. Řád první třídy dostal za zvlášť vynikající zásluhy ve prospěch České republiky.

sores ( 29. října 2014 09:26 )

Sir Winton je opravdu velký hrdina!!! To ostatní vyznamenání byla jedna velká šaškaráda a groteska. Ale čechům podobná. Tatíčku Masaryku cos to udělal? Proč to nezůstalo jak to bylo.

berlin71 ( 28. října 2014 21:33 )

Hlavne ze vyznamenal Luciku Bilou to mi spadl kamen ze srdce. Ta striga to jednou dotahne jeste na prezidentku .

ravenna. ( 28. října 2014 19:47 )

xindl je evidentne nestastny clovek,no to ho v radnem pripade neomlouva.

londynskypes ( 28. října 2014 19:26 )

potomci z/I./d.a.ku z///m/////de athosporthosaramis

tarot666 ( 28. října 2014 18:08 )

Fajn,dědek dostal vyznamenání.Proč ho kurva nedostal hned po zkur.Havloské frašce??????Hovada,ted se budete prasata předhánět v udíleí zasr.cen,ted udete otevírrat zkur,STB případy,jděte do ***e

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa