Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

70. výročí vylodění v Normandii: Zeman šilhal po jídelníčku, Kate stolovala s veterány!

Autor: shp - 
6. června 2014
16:44

70. výročí Dne D si nemohli nechat ujít žádní přední světoví státníci. Ve francouzské Normandii sledovaly hlavy států rekonstrukci slavné bitvy, po které následovalo skupinové foto. Prezident České republiky Miloš Zeman na něm zabral strategicky místo ihned za britskou královnou Alžbětou II., aby byl všem na očích. Zároveň tím kryl britské panovnici záda před nepříjemným větrem. Poté nemohl na obědě se státníky odtrhnout oči od jídelníčku.

Barack Obama, Vladimir Putin, Francois Hollande, Angela Merkel nebo nový prezident Ukrajiny Petro Porošenko. Nikdo z nich si nenechal významnou událost na pláži Sword ujít. Všichni reprezentovali na této události svou zemi náležitě.

Státníci byli svědky rekonstrukce bitvy, která sehrála jednu z klíčových rolí v druhé světové válce, a přispěl k definitivní porážce nacistického Německa. Rekonstrukce se přitom zúčastnili i někteří veteráni. Jiní se poklonili svým padlým spolubojovníkům se slzami v očích.

Po rekonstrukci následovalo focení skupinového snímku, který bude připomínat dnešní 70. výročí vylodění v Normandii. Státníci se před objektiv fotografa nejdřív příliš nehnali. Jako první se před něj postavila královna Alžběta II., které pomohl Barack Obama a vzápětí ji rozesmál Hollande.

Strategické místo za britskou panovnicí zaujal Miloš Zeman. Možná, aby byl dobře vidět, možná aby jí kryl záda před větrem. Chvílemi se hlava Česka tvářila otráveně, ale po chvíli se rozesmála. Zemana nejspíš trápilo, že focení zabralo tak dlouho. Návštěva se mu ale líbila.

K oslavám 70. výročí vylodění v Normandii, kterých se zúčastnili všichni přední světoví státníci, patří i oficiální oběd, který je určen právě prezidentům a premiérům.

Na jídle samozřejmě nemohl chybět Miloš Zeman, který se nikdy netajil tím, že mu chutná. Ještě před samotnou objednávkou měl před státníky francouzský prezident François Hollande krátký proslov, ve kterém zmínil důležitost dnešního výročí i odvahu padlých vojáků.

Zatímco mluvil do mikrofonu a i Vladimir Putin mu věnoval pozornost, zabořil se Zeman pohledem do jídelního lístku, ze kterého nemohl spustit oči. Že by ho tak zaujala nabídka, nebo mu naopak něco chybělo? Třeba tlačenka nebo knedlo vepřo zelo?

Zemanovi však křivdit nemůžeme, den to byl náročný a státníkům prostě vyhládlo. Během řeči Hollanda totiž po jídelníčku pošilhávali i Barack Obama a britská královna Alžběta II.

Dorazila i Kate s Williamem

Nakonec do Normandie dorazila i vévodkyně Kate s princem Williamem. Nepřidali se však ke státníkům, ale zamířili za veterány, se kterými stolovali. Oba si vyslechli jejich historky a dělali jim příjemnou společnost. Členové britské královské rodiny ukázali, že mají charakter.

czrus ( 8. června 2014 08:14 )

RUSSKO zacina vyrobu novyho bombardera ! http://www.sharpnews.ru/news/3659/azh_dukh_zakhvatyvaet_ehtomu_samoletu_rossii_ne_budet_ravnykh _v_mire/detail

czrus ( 8. června 2014 07:59 )

A JETO TADI ! ANTI fasisty s celiho sveta jdu pomoc POVSTANCUM na Ukraine ! http://ria.ru/world/20140604/1010696708.html?utm_source=smi2&utm_medium=banner&utm_camp aign=rian_partners TAK ZE VALKA TEPERVE ZACINA !!!

czrus ( 8. června 2014 07:05 )

Domobranci Slavjanska prohlásili, že sestřelili bezpilotní letoun http://czech.ruvr.ru/news/2014_06_07/Domobranci-Slavjanska-prohlasili-ze-sestrelili-bezpil otni-letoun-7461/

czrus ( 7. června 2014 19:32 )

TO hle honem kukajte RASMUSENA ofarbali ze je fasista zabije lidi ! http://warfiles.ru/show-60146-genseka-nato-oblili-kraskoy-i-obozvali-voennym-prestupnikom.html

czrus ( 7. června 2014 16:54 )

Moskva vyzývá Kyjev k zastavení protiprávních akcí vůči masmédiím http://czech.ruvr.ru/news/2014_06_07/Moskva-vyzyva-Kyjev-k-zastaveni-protipravnich-ak ci-vuci-masmediim-5813/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa