Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dnes po mně nestříleli! Výsadkář (93) opět seskočil nad Normandií

Autor: yt - 
6. června 2014
12:51

Ve stejný den na tom samém místě. Bývalý příslušník elitního 506. paradesantního pěšího pluku 101. výsadkové divize Jim Martin oslavil 70. výročí bitvy o Normandii, jak se na správného parašutistu sluší a patří: parádním seskokem. Navzdory svému vysokému věku se mu skákalo o poznání lehčeji než před 70 lety. Nikdo po něm totiž nestřílel.

 Před 70 lety pohlédl do noční oblohy, než vyskočil s padákem z letadla, a pak jen s údivem pozoroval temné stíny pod sebou. „Bylo naprosto neuvěřitelné vidět tolik lodí tam dole,“ vzpomínal Jim Martin, který patřil k první vlně amerických výsadkářů, kteří přistáli na pobřeží Normandie v noci před legendárním Dnem D.

Bylo mu 23 let a mezi ostatními teenagery patřil k těm nejstarším. Dnes je jediným žijícím veteránem z Druhé světové války, který je schopen skákat s padákem stejně jako tenkrát. „Chtěl jsem ukázat všem lidem, že není třeba sedět a čekat na smrt jen proto, že jsou staří,“ prohlásil.

Seskoku z letadla se letos vůbec nebál, na rozdíl od červnové noci roku 1944, kdy nevěděl, co na něj během výsadku i po dopadu čeká. „Všichni se celou tu dobu báli, a jestli říkají něco jiného, pak jsou to hovadiny,“ tvrdí bývalý výsadkář. „Ale děláš, co je tvou povinností, bez ohledu na strach. Každý den na tebe číhá nebezpečí, vojáci kolem tebe umírají, každý den může být tvým posledním. Jakmile ale tento fakt přijmeš, uleví se ti a můžeš se pak soustředit na svůj nejbližší úkol,“ uvedl v rozhovoru pro CNN.

Jim Martin bojoval v Normandii 43 dní, než se přesunul se svým plukem do Holandska a zúčastnil se bitvy v Ardenách, aby zakončil svoji misi dobytím Hitlerova Orlího hnízda v německém Berchtesgadenu.

 „Nemám pocit, že bych vykonal něco mimořádného,“ řekl skromně. „Mnoho lidí si myslí, že jsme se obětovali. To nebyla oběť, to byla povinnost,“ podotkl.

 Příští rok chce svůj skok zopakovat – opět ve stejný den a na stejném místě. „Můžete se klidně vsadit,“ slibuje.

renataren ( 6. června 2014 22:44 )

jentakjen: chápu, na Vás asi opravdu nebude mít...

renataren ( 6. června 2014 22:42 )

Hrdinové války !! Velká úcta a poklona, pánové...

czrus ( 6. června 2014 18:02 )

UKRAINSKI POVSTANCI sastrelili veci letadlo fasistum AN-30 ! dobry zbrani dodali Russove , kolem 800 000 privatnych vojaku pro penize z Russka prepraveno pomoc povstancum dat Ukrainu do pozadku ! a zaridit mir na Ukraine !

czrus ( 6. června 2014 17:49 )

Americký plyn bude pro Evropu dvakrát dražší než ruský http://czech.ruvr.ru/news/2014_05_20/Americky-plyn-bude-pro-Evropu-dvakrat-drazsi-nez-rusky-3186/

czrus ( 6. června 2014 15:47 )

Odpor proti EU bude narůstat http://czech.ruvr.ru/2014_06_06/Rozhovor-Odpor-proti-EU-bude-narustat-9289/

Zobrazit celou diskusi