Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman vtipkoval: Alles gute! Je to bojovník za svobodu a přesvědčený Evropan, chválil Gauck

Autor: ČTK, simao - 
6. května 2014
05:45

S vážnou tváří mluvil o nebezpečí na Ukrajině, tiskovku s německým prezidentem Gauckem však Miloš Zeman zakončil zvesela. Kurzem němčiny, kterou však sám příliš nevládne. "Alles gute," loučil se s novináři a vydal se na další program. Jeho součástí byla i večeře s prvním párem Německa. Zemanovi chutnala obzvlášť - na banketu ho Gauck totiž vychválil do nebes. I když loni Zemana zkritizoval. 

Miloš Zeman je známý svými bonmoty a vtípky. Jeden si neodpustil ani na závěr včerejší tiskovky na Pražském hradě s německým prezidentem Joachimem Gauckem, který v neděli přijel na tři dny do Česka. 

Český prezident se po posledním novinářském dotazu rozloučil se slovy "Vielen Dank" a rozesmátý dodal "Und alles gute". Střihl si tak krátký kurz němčiny. A připomněl satirický pořad Česká soda pánů Čtvrtníčka, Šteindlera a Vávry. Zeman přitom podle informací ČTK německy nemluví a se zahraničními hosty hovoří většinou anglicky. Něco málo však evidentně pochytil.

Gaucka a jeho životní partnerku Danielu Schadt přivítal Zeman společně s manželkou Ivanou. V pondělí večer následovala slavnostní večeře, před ní stihl Gauck zavítat i na Vyšehrad, kde v doprovodu kardinála Duky položil věnec na symbolický hrob komunisty popravené Milady Horákové.

Právě při státní večeři na Hradě pak nazval Gauck svého hostitele Zemana bojovníkem za svobodu a přesvědčeným Evropanem. Ještě loni v červnu byl ale německý prezident při Zemanově návštěvě Berlína k hlavě českého státu kritický.

Při slavnostním obědě v zámku Bellevue měl Gauck na pozadí krize Nečasovy vlády tehdy uvést, že by přímo zvolený prezident neměl být druhou vládou v zemi a v neklidných politických časech by měl působit jako moderátor a usmiřovatel. "K tomu musí ovládat tiché tóny a nesmí slovně útočit. Má překonávat příkopy ve společnosti a sjednocovat národ," prohlásil před rokem podle zveřejněného textu projevu Gauck. Zeman však později popřel, že by ho Gauck kritizoval. Volil prý nakonec jiná slova.

Při současné Gauckově návštěvě se však po jakékoli vzájemné kritice slehla země docela. Oba prezidenti chválili česko-německé vztahy, Zeman také podpořil přijetí eura v Česku a dodal: "Jsem si vědom toho, že Německo je motorem Evropské unie a byl bych rád, kdyby Česká republika byla alespoň převodovkou." Shodli se však také v obavách z dění na Ukrajině. Podle Zemana po násilnostech v Oděse, při nichž zemřely desítky lidí, roste riziko občanské války. "Pro nás v Evropě je nepřijatelné, aby se znovu dělala politika pomocí výhrůžek," vytkl Gauck Rusku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

itartas ( 10. května 2014 18:47 )

...suov já jsem naprosto vedle z toho jak se zachoval náš prezident. Moment nebo už je to říšský prezident?

itartas ( 10. května 2014 18:46 )

Nevím proč přijel německý prezident k nám zrovna v době kdy se oslavuje porážka Německa, nepřijde mi to zcela normální. Proč nejel např.do Francie či do Polska? Vůbec mi nepřijde vhodné a normální, aby prezident a hlava státu jehož jsem občanem slavila pád nacismu na německé ambasádě s představitelem státu, který tuto válku vyvolal a to ještě v době kdy si připomínáme nespočetné oběti lidí, kteří položili své životy ve válce vyvolané právě Německem. Vyznívá to jako výsměch nejen všem padlým hrdinům, ale i těm kteří přežili.

suov ( 8. května 2014 06:51 )

suov ( 8. května 2014 06:51 )

Zeman je náladový člověk, a jeho výroky a nejen jeho, i ministra zahraničí poškozují spolupráci s Ruskem, vrchol Zemanova rozhodnutí nejít na oslavu ukončení druhé světové války uvádí ČR do velkého nebezpečí, ale paktování s Německem, které by mělo ještě aspoň 50 let mlčet, za ty hrůzy co napáchalo, naopak už se zase roztahuji a poučují,,,,

ev_ita ( 6. května 2014 14:45 )

Určitě ne Alles gute, ale Alles Gute. Blesku plesku, v tomto případě Gute s velkým G.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa