Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman poobědval s přítelem Haškem: Přál mu ke zvolení do čela krajů

Miloš Zeman s dcerou a hejtmanem Michalem Haškem v září 2013
Miloš Zeman s dcerou a hejtmanem Michalem Haškem v září 2013  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
30. dubna 2014
13:25

Miloš Zeman dnes neváhal označit Michala Haška (ČSSD) za svého přítele, pogratuloval mu k obhájení postu v čele Asociace krajů a poobědval s ním i dalšími hejtmany. Vedle toho se prezident také vyjádřil k tomu, co si myslí o tom, když jsou hejtmani zároveň poslanci a šéfům krajů slíbil, že bude pokračovat ve svých prezidentských inspekcích.

"Dovolte mi, abych v první řadě blahopřál nově zvolenému předsedovi Asociace krajů ČR, svému příteli Michalu Haškovi," zahájil dnes Miloš Zeman svůj proslov na Pražském hradě, kde přivítal nejen jihomoravského hejtmana a neúspěšného pučistu z ČSSD Michala Haška, ale i další hejtmany. Haškovi dodatečně gratuloval i k tomu, že je podle průzkumů hejtmanem vůbec nejoblíbenějším.

V přátelském duchu pokračoval Zeman i nadále. "Přátelé, mně už zbývají jenom tři kraje - Plzeňský, Liberecký a právě Vysočina. A na podzim začnu další kolečko návštěvy krajů, protože jsem slíbil, že každý kraj navštívím minimálně jednou ročně," řekl Zeman o svých třídenních inspekčních cestách po českých krajích, které zahájil loni před volbami a pokračuje v nich i letos. Poděkoval za pohoštění a přístup jednotlivých hejtmanů.

Zeman: Proč hejtmanům nabízí lampu

Zároveň se pak šéfů krajů zastal v případech, kdy si mají vybrat mezi hejtmanskou a poslaneckou funkcí. Podle Zemana je osobní věcí každého hejtmana, jaké funkce bude zastávat. "Na rozdíl od těch, kdo se domnívají, že funkce hejtmana a poslance jsou absolutně neslučitelné, já si kladu otázku, proč jsou v takovém případě slučitelné funkce ministra a poslance, funkce primátora a poslance nebo funkce starosty a poslance," uvedl Zeman. "Takže, pokud to není v rozporu se zákonem, chtěl bych vyjádřit svůj názor, že je osobní věcí každého hejtmana, zda se rozhodne sloučit, nebo nesloučit tyto funkce," doplnil.

Těm hejtmanům, kteří se rozhodli tyto funkce sloučit, hodlá věnovat velkou stolní lampu. "Protože to znamená práci nikoli 12, ale 16 hodin denně," vysvětlil Zeman. Lampu již věnoval hejtmanovi Karlovarského kraje Josefovi Novotnému (ČSSD).

Hašek: Jste prezidentem všech občanů

Michal Hašek pak prezidentovi za jeho návštěvu jednotlivých krajů poděkoval: "Lidé dobře vidí, že jste prezidentem všech občanů ČR a zajímáte se o praktické problémy jednotlivých krajů. Neřešíte kvaziproblémy, týkající se kumulace funkcí." U oběda se Zemanem pak oslavil své znovuzvolení do čela Asociace krajů ČR, které mu podle stanov ČSSD automaticky přineslo poradní hlas v politickém grémiu strany a v předsednictvu ČSSD.

itartas ( 1. května 2014 11:25 )

Nemyslím si, že by bylo příliš vhodné, taktické nebo strategické prostě celkově moudré v pozici prezidenta nějakého státu zviditelňovat nějakou osobu a stavět ji do pozice můj vynikající přítel. U Haška to možná zvýšilo četnost jeho nočních polucí, ale v každém případě si myslím, že ho to výhledově poškozuje.

maryfox ( 1. května 2014 10:34 )

No my všichni přece. Tlusťochům přibyl další faldík na podbradcích.

maryfox ( 1. května 2014 10:32 )

Krysy se slézají. Chyběla jen pornodcera. Společně jsou dokonalí. Děs běs.

defakto ( 1. května 2014 09:49 )

.....už kdysi se Zeman v politice spletl(napsal o tom i knížku)a zdá se , že se nijak nepoučil. Kdysi přivedl do vysoké politiky Standu Grosse a dnes považuje pokrytce , kariéristu a vlezdo***níka Haška za svého přítele !

dom01 ( 1. května 2014 06:03 )

Vy jste si ten oběd zaplatili sami.KDO platil oběd jim????????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa