Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dva bývalí hejtmani čelí nařčení : Tituly si pořídili z peněz svého kraje?

Bývalí hejtmani Roman Línek (vlevo) a Ivo Toman prý studovali za peníze kraje!
Bývalí hejtmani Roman Línek (vlevo) a Ivo Toman prý studovali za peníze kraje!  (Autor: ČTK)
Autor: simao, INT - 
3. června 2014
15:10

Šéfovali Pardubickému kraji, i když každý v jiném období. Roman Línek a Ivo Toman však nyní čelí shodnému nařčení - oba měli získat titul MBA podle svých kritiků ne tak úplně čestně. Údajně za peníze, které pocházely z krajské kasy. Informuje o tom server idnes.cz. Jak to politici vysvětlují?

Roman Línek byl hejtmanem z KDU-ČSL (později Čtyřkoalice) v letech 2000 až 2005, i dnes je jedním z krajských náměstků. Je zodpovědný za oblast zdravotnictví. Ivo Toman (ODS) vedl kraj v roce 2008. Oba si přitom měli přilepšit - studovali prý za krajské peníze na soukromé škole CMI-ESMA Barcelona, která spolupracuje se Španělskem, ale sídlo má v Praze.

Línkovi na škole zaplatil kraj celé školné, tedy 176 tisíc korun, tvrdí MF Dnes. Tomanovi pak prý polovinu této částky. Na tom ale údajně není nic nenormálního. "Školné 176 tisíc korun hradil stejně jako u dalších zaměstnanců Pardubický kraj. Všichni zaměstnanci, kteří studují MBA nebo MPA mají závazek po dokončení studia pět let pracovat pro Pardubický kraj, nebo část nákladů kraji vrátit," uvedla MfD mluvčí Pardubického kraje Zuzana Nováková.

Že jim studium zaplatil (byť v jednom případě jen z části) kraj, to však politikům, patrně nevadí. Alespoň Línkovi ne. "Vzhledem k tomu, že výsledky svého dvacetiměsíčního studia v odpoledních a večerních hodinách plně využívám při své veřejné práci, nevidím tuto situaci jako chybnou," brání se Línek, v současnosti místopředseda KDU-ČSL a stále ještě krajský zaměstnanec.

To Ivo Toman na rozdíl od Línka u kraje již nepracuje a je zaměstnancem Českých drah. MF Dnes však upozorňuje, že kvůli studiu za veřejné peníze byl letos v dubnu odvolán primátor Vlastimil Vozka, poslanec za hnutí ANO. Vozka však tvrdil, že peníze na účet města nakonec složil, upozornil Severočeský deník.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa