Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš zdraží naftu a benzín! Proč chce vytáhnout další peníze z kapes řidičů?

Ministr financí Andrej Babiš se chystá zvednout ceny pohonných hmot až o 50 haléřů
Ministr financí Andrej Babiš se chystá zvednout ceny pohonných hmot až o 50 haléřů  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Karel Kopáč)
Autor: simao - 
26. března 2014
19:40

Ministr financí Andrej Babiš se chystá zdražit pohonné hmoty. Nepatrně, ale přece. Proč? Chce získat peníze pro Správu hmotných rezerv. Pokud Babišovi jeho plán vyjde, připlatíme si o 20 až 50 haléřů více na každém litru benzínu a nafty! Šéf ANO to však popírá. Dopad poplatku, jestli bude vůbec zaveden, je prý nezaznamenatelný.

Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulých týdnech mírně klesaly, za což řidiči mohli být jedině rádi. Podepsal se pod to i konkurenční boj jednotlivých řetězců. Průměrná cena Naturalu se tak pohybuje kolem 36 Kč, jenže ministr financí Andrej Babiš chce pohonné hmoty zatížit novým poplatkem, uvedla MF Dnes. Mělo by jít o 20 až 50 haléřů za litr a vybrané peníze plánuje šéf státní kasy napumpovat do Správy státních hmotných rezerv. Ta udržuje zásobu pohonných hmot nejméně na tři měsíce.

Privatizace státních zásob?

Babiš chce navíc státní zásoby zprivatizovat. Pokud by na udržování strategické rezervy dohlížely i soukromé subjekty, přineslo by to prý dalších 35 miliard do rozpočtu. Správu státních zásob tak chce ministr svěřit nové agentuře s podílem soukromých firem. Ze 60 procent by však nadále ovládal novou agenturu stát prostřednictvím firem Mero a Čepro, uvádí Mladá fronta. "Jsme v Evropské unii snad poslední země, kdo financuje ropné produkty a pohonné hmoty z vlastních prostředků," vysvětluje Babiš.

Jenže už minulé vlády se tenhle poplatek snažily zřídit, ale narazily. A to se uvažovalo o pouhých 17 haléřích... Babiš však hledá další možné zdroje do rozpočtu. A nestačí mu, že se na cenách nafty již podílí třeba spotřební daň, DPH, či náklady na biopaliva. Z každého litru benzínu se přitom státu již dnes odvádí 12,84 Kč, v případě nafty je to 10,90 Kč, upozorňuje server autorevue.cz. Neplátci DPH, tedy všechny soukromé osoby a také drobní podnikatelé, neuniknou ani DPH ve výši 21%.

John kritizuje Babiše: Je to nepřítel řidičů!

Jenže za nově chystaný poplatek se šéf ANO dostal již pod palbu kritiky. "Ministr financí Andrej Babiš se asi musel zbláznit, jinak si totiž nedovedu vysvětlit jeho návrh, kterým chce získat další peníze do rozpočtu na úkor řidičů," uvedl ve svém komentáři pro Parlamentní listy exministr vnitra Radek John (VV), označil krok za "absurditu roku" a nazval Babiše "nepřítelem řidičů".

Ministr Babiš: Zavádějící informace

Na článek MF DNes o zdražování benzinu přitom zareaagoval již i Andrej Babiš, který mimochodem vydavatelství Mafra vlastní. "Rád bych zareagoval na dnešní zavádějící článek v MF Dnes s titulkem ´Babišovo šetření podraží benzin´. Model účasti podnikatelské sféry na financování zásob Správy státních hmotných rezerv funguje dominantně napříč státy EU. Finanční dopad na jednotkovou cenu motorových paliv je v porovnání s vývojem cen na světových trzích, daňovou zátěží a dlouhodobou průměrnou marží sítí čerpacích stanic (okolo 2 Kč/l) zanedbatelný," tvrdí Babiš v prohlášení, které rozeslala strana ANO. Dopad plánovaného poplatku je podle něj "nezaznamenatelný" a není jisté, zda ve vládě dojde ke shodě na jeho realizaci.

ronyrony ( 28. března 2014 22:10 )

Ty ses p o sr a l Babiš!

zabibol ( 28. března 2014 09:53 )

 Komunisti zdražovali potraviny a benzín o 100%. A to ještě nebyl k dostání.

tomf112 ( 27. března 2014 19:52 )

Proč? To je přeci prosté. Protože je to hyena a protože mu idioti, kteří ho volili, dali moc manipulovat s našimi financemi. Přátelé spoluobčané, nedivte se! Vy jste tomuhle cvokovi dali moc!

dzery ( 27. března 2014 08:49 )

Máš pravdu je komunista.

dzery ( 27. března 2014 08:47 )

A teď ještě Bureš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa