Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak prezidentský kandidát Kiska k milionům přišel! Podnikatel chce ovládnout Slovensko

Kandidát na slovenského prezidenta Andrej Kiska (vpravo v TV studiu s Robertem Ficem)
Kandidát na slovenského prezidenta Andrej Kiska (vpravo v TV studiu s Robertem Ficem)  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
22. března 2014
07:00

Prezidentem se stane současný premiér, nebo podnikatel. Vyzyvatelem známé tváře Roberta Fica je milionář Andrej Kiska (51), který zbohatl na prodeji svých společností z oblasti půjček. Do politiky se prozatím příliš "nemontoval". A jeho podnikatelský příběh začal nesplněným americkým snem. Teď by však rád změnil poměry na Slovensku.

Popradský rodák a nestraník Andrej Kiska může jako jediný zastavit premiéra Roberta Fica v cestě do křesla prezidenta. Politických zkušeností však zatím moc nepobral. Vystudoval elektrotechniku na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě. Po vysoké škole pracoval jako projektant a na počátku 90. let po pádu komunismu nasedl na letadlo směr USA.

Cesta do Ameriky a podnikání na Slovensku

Ve Spojených státech pracoval 18 měsíců jako "gastarbeiter". Dělník z východu. Myl prý podlahy, makal na stavbách i benzínce. Americký sen si však nesplnil. A vrátil se takřka s prázdnou. "Před odchodem z USA jsem skoro všechny své peníze investoval do jedné společnosti, která mě měla zaměstnat jako ředitele své pobočky v Československu. Pár týdnů po příchodu z USA tato společnost zbankrotovala," přiznal Kiska nedávno čtenářům Čas.sk.

Na Slovensku se však přesto vrhl na podnikání - založil splátkové společnosti Tatracredit, Triangel a Quatro a vydělal majlant. Dodnes však čelí otázkám, kde vzal tolik peněz a zda nešlo o nějakou "levotu". "Roky jsem podnikatel, s bratrem a bratrance jsme na zelené louce bez toho, aby jsme cokoli dostali darem a nebo zprivatizovali, vybudovali několik úspěšných společností," tvrdí Kiska, jehož majetek odhadly Hospodárske noviny na více než 6 milionů eur.

Dobrý anděl s úvěry. Podle Fica lichvář

Podnikatel Kiska podíl ve většině svých společností prodal a založil neziskovou organizaci Dobrý anděl, která poskytuje pomoc rodinám s nemocnými dětmi a finančními problémy. Dál je však spoluvlastníkem TGI Money, která poskytuje úvěry i v Česku. Podle svého konkurenta Fica však získal peníze lichvou.

Svou prezidentskou kandidaturu oznámil Kiska jako první - už na podzim 2012. "Moje rozhodnutí kandidovat na prezidenta vyplynulo z mého rozhořčení, když jsem viděl, jak tradiční politici o problémech lidí jen mluví a neřeší je," vysvětloval Kiska na Čas.sk. 

V prvním kole volby prezidenta získal Kiska 24% hlasů. Favorizovaný Fico 28%. Druhé kolo se uskuteční 29. března a podle politologů má Kiska šanci oslovit zejména voliče dalších nejméně dalších prezidentských kandidátů (např. Radoslav Procházka, Milan Kňažko), kteří se ve volební kampani vymezili proti Ficovi a kteří spolu s Kiskou dohromady získali více než 60% hlasů.

itartas ( 23. března 2014 10:27 )

tuba...očerňuje? To jako má mlčet?

evita5555 ( 23. března 2014 10:12 )

Asi si si nevšimla, že si na českom území. Slováci nemajú kde diskutovať, tak sa chodia sťažovať sem. Ale to znamená, že si chcú a musia vypočuť - prečítať reakcie domácich, nemyslíš? Ale nie je ani dôvod, aby diskutovali na slovenských debatách.

tuba24 ( 22. března 2014 22:03 )

a kde beries istotu, ze slovnesko sa bude mat lepsie s komunistom ktory za celu dobu svojej aktivnej kariery nedokazal nic, len sprasit to na co sahol, zdvihnut dane, odvody, nezamestnanost, znicit strdnu triedu a podnikatelov?

tuba24 ( 22. března 2014 22:01 )

kiska? ako prezident? nech si ten svoj prezidentsky plat necha Alebo si snad myslis ze kiska ako prezident bude tajne vykradat statny rozpocet? Ach boze boze, keby hlupsot kvitla, si kvetmi obsypany od hlavy az po paty. Uz nevies co vymyslet a trepes uplne kraviny Navyse kiska zarobil miliony na predaji spolocnosti ktore 16 rokov budoval. Na pozickach nezarobil prakticky nic. A ak sa ti 12% urok v dobe kedy banka ti ponukla 24% (ak vobec ti ponukla uver), zda byt nekrestanske, chod sa liecit

tuba24 ( 22. března 2014 21:58 )

ziskal o polovicku menej, ze dvaja obcianski kandidati dohromady. To ze 28% ludi stale veri tym nekonecnym slubom o tom ako sa budu mat dobre - to je ich volba Ich nazor ktory im nikto nebere.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa