Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policejní exprezident Lessy jede za hranice: Dostal práci u Klausové!

Petr Lessy se stane policejním přidělencem na českém velvyslanectví v Bratislavě. Tomu přitom šéfuje Livia Klausová
Petr Lessy se stane policejním přidělencem na českém velvyslanectví v Bratislavě. Tomu přitom šéfuje Livia Klausová  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
3. března 2014
14:50

Bývalý šéf české policie Petr Lessy dlouho bez práce nezůstal. Stal se policejním přidělencem na Slovensku - na velvyslanectví, kterému šéfuje Livie Klausová. Nastoupit by měl 1. dubna, uvádí slovenský tisk. U policie přitom chce zůstat i další odvolaný prezident Martin Červíček.

Dvojvládí u policie Lessy - Červíček je minulostí, nový ministr vnitra Chovanec hledá nového policejního prezidenta. To nyní od 1. března vede dočasně z pozice prvního náměstka Tomáš Tuhý. Zatím není jasné, jak dlouho ve funkci setrvá. Na řadě je nabídkové řízení na šéfa policie. Pokud si v něm Chovanec nikoho nevybere, dojde k veřejnému výběrovému řízení.

Hurá do Bratislavy

Petr Lessy se jej však účastnit nebude. Dostal jiný flek - u Livie Klausové na českém velvyslanectví v Bratislavě bude působit jako policejní přidělenec. "Bratislava je jedno z míst, kam odcházejí vyšší policejní důstojníci," přiznal Lessy během řešení krize na policejním prezidiu, kdy jej tehdejší ministr vnitra Pecina vrátil nečekaně do funkce a Česko mělo rázem policejní prezidenty dva. "Těším se do Bratislavy, máme výbornou spolupráci se slovenskou policií, kterou chceme ještě dále rozvíjet," uvedl nyní Lessy pro Nový čas, kterému svůj nástup ke Klausové" potvrdil.

Také Červíček chce zůstat u policie

Lessy byl policejním prezidentem od 24. ledna 2011 do svého odvolání 29. srpna 2012. Důvodem jeho sesazení bylo obvinění z pomluvy a zneužití pravomocí - měl očernit svého podřízeného, a tak ho ministr vnitra Jan Kubice odvolal. Lessymu se však povedlo u soudu očistit a 6. prosince jej Pecina vrátil nejen do služebního poměru, ale i do čela policie. Pecina poté sesadil po 36 dnech dvojvládí Červíčka, jenže ten podal proti rozhodnutí rozklad. O něm nebylo rozhodnuto.  

Také Červíček chce přitom stejně jako Lessy zůstat v policejních řadách. Chovanec dříve připustil, že by se bývalý partner poslankyně Černochové (ODS) mohl stát například ředitelem některého z krajských policejních ředitelství.

Zobrazit celou diskusi