Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Prezidentská kampaň u sousedů: Bude Slovensko řídit sekta?

Prezidentská kampaň na Slovensku je ostrá stejně jako loni v Česku
Prezidentská kampaň na Slovensku je ostrá stejně jako loni v Česku  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao - 
21. března 2014
05:00

Róbert Fico vs. Andrej Kiska. Jeden známý politik a současný premiér, druhý úspěšný podnikatel. To jsou soupeři v prezidentské volbě na Slovensku. V kampani před 2. kolem, které se kvapem blíží, na sebe pálí ostrými náboji. Přesněji zatím míří Fico: Konkurenta obviňuje z lichvy a návaznosti na scientologickou církev.

Kandidáti do sebe jdou od samého začátku kampaně. Opakuje se tak situace, kterou známe z Česka. Zatímco zásadním tématem mezi Zemanem a Schwarzenbergem byly Benešovy dekrety, na Slovensku mají jiná témata - scientologie a lichva. Proč premiér Fico vytáhl zrovna tyto věci? A co na to říkají politologové?

Fico: Kiska spolupracuje se sektou

Fico na milionáře Kisku zaútočil pořádně zostra hned zkraje kampaně. Obvinil ho z blízkého vztahu ke scientologické církvi! "Pan Kiska zná lidi z této sekty, setkává se s nimi a pracuje s nimi," řekl Fico, který se ve volebních spotech naopak stylizuje do role dobrého katolíka. 

Scientologie vychází z učení Američana L. Rona Hubbarda a má po celém světě asi milion stoupenců, mezi které patří i známí herci Tom Cruise a John Travolta. Kritiky je však spojovaná z vyhrožování a vymývání mozků lidem. A z podivných finančních machinací. Lidé, kteří sektě podlehnou, ztrácejí schopnost samostatně rozhodovat.

Na Slovensku nepatří scientologie k registrovaným uznaným církvím. Fico ji označil za nadnárodně orientovanou sektu a za její cíl označil mocenské a ekonomické zájmy. "Jak může být prezidentem, který se dostává k nejtajnějším dokumentům a který je vrchním velitelem ozbrojených sil, někdo, kdo má taková propojení na sektu scientologů na Slovensku? Pan Kiska je pro mě bezpečnostním rizikem pro Slovenskou republiku," prohlásil Fico. Tvrdí, že Kiska si v minulosti nechal vydat knihu ve vydavatelství, které je prý blízké scientologům a údajně přednášel na konferenci organizované "buňkou" scientologické církve.

Kiska se brání

Kiska spojení se scientology důrazně popírá. "Já nejsem scientologem, říkal jsem to už dříve. Popírám tato obludná obvinění," zareagoval podnikatel. "Toto je typická hra pana premiéra. Bude očerňovat, protože se bojí prohry. Rizikem pro zemi je premiér, protože nedokáže řešit problémy lidí," vrátil úder Ficovi.

Nicméně platí, že pokud by Andrej Kiska opravdu byl scientolog a zároveň uspěl v prezidentské volbě, tak by Slovensko nemělo jistotu, že prezidentský úřad ve skutečnosti neřídí nebezpečná americká sekta.  

Podle slovenských politologů je téma scientologie určené hlavně pro nerozhodnuté křesťanské voliče. "Oni jsou vnímaví na taková slova jako je sekta," řekl agentuře SITA politolog Ján Baránek, podle kterého se Fico záměrně snaží vyvolat i dojem bezpečnostního rizika. Varoval však i před tím, aby se téma scientologie Ficovi nevrátilo jako bumerang a nenatropilo škody v řadách jeho voličů.

Scientologové ve světě přitom bývají spojováni s hromaděním velkého majetku. Fico však Kisku označil i jako lichváře. Kiska zbohatl na prodeji podílů v společnostech, které se zabývají splátkovým prodejem či poskytováním půjček.

Výsledky prvního kola

Fico     28%

Kiska   24%

itartas ( 24. března 2014 10:51 )

jees...vy jste ve svrabu s hlavou odjakživa, kdyby jste nebyli nikdy by jste nechtěli rozvést s manželstvím s námi. Troubové!

itartas ( 24. března 2014 10:48 )

itartas ( 24. března 2014 10:48 )

karcsil...vám je třeba druhý Majdan koukám spíš!

itartas ( 24. března 2014 10:46 )

abvy...to co ty nazýváš strachem může být vlastenecká obava o příští osud jeho vlasti!

itartas ( 24. března 2014 10:44 )

Prosím vás, ať si tam frknou Slováci sektáře, který kde se vzal tu se vzal. Já přesně vím co se stane, když tam bude on. Bude dělat přesně to co se děje na Ukrajině, proč myslíte, že se Kiska najednou kamsi cpe. Fico a´t je jaký chce, ale nemá křivé úmysly. Pokud nebude Fico slovenským prezidentem, uvidíte i vy Češi jak se tancuje v kostele za pár let až vymajzne Zeman. To se nám budou fašouni opět prohánět po lesích a co budou chtít zpět svůj majetek. To budete potom čumět!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa