Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzpomínky na Ariela Šarona: Státníci ho chválí, kromě Palestinců

Autor: ČTK - 
11. ledna 2014
21:49

V Izraeli dnes zemřel bývalý premiér Ariel Šaron. Politikovi, který byl po těžké mrtvici osm let v kómatu, bylo 85 let. Zatímco světoví i domácí politici vyzdvihli jeho význam v izraelských dějinách, Palestinci netajili ani nyní vůči němu svoje nepřátelství, a dokonce jej označili za zločince.

Stav bývalého premiéra se 1. ledna prudce zhoršil a lékaři oznámili, že mu selhávají všechny orgány včetně ledvin.

Šaron, který byl 11. předsedou izraelské vlády a jednou z nejvýraznějších postav izraelské politiky, by měl být pohřben v pondělí odpoledne na svém venkovském sídle v Negevské poušti. Po celou neděli bude jeho tělo vystaveno v budově parlamentu, kde se v pondělí uskuteční i smuteční obřad.

Šaron má za sebou pestrou kariéru. V armádě působil stejně dlouho jako pak v politice. Zasloužil se o významná vojenská vítězství za válek v roce 1967 a 1973. Na jeho hlavu se ale snášela obvinění kvůli masakru křesťanských milic v palestinských táborech při invazi do Libanonu v roce 1982. Naopak mu i Palestinci přičítají k dobru stažení izraelských osadníků z pásma Gazy v roce 2005.

Šaron působil v pravicové straně Likud a pak založil centristickou Kadimu, která pak pod vedením Ehuda Olmerta v roce 2006 vyhrála volby.

Český prezident Miloš Zeman i šéf české diplomacie Jan Kohout označili Šarona za velkého a statečného státníka. Někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda, který se před deseti lety s Šaronem setkal, a místopředseda ČSSD a možný nový šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, řekli, že Šaron byl jednou z nejvýraznějších osobností Izraele a výrazně ovlivnil historii tohoto státu.

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy i exprezidenta Billa Clintona nebo bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové Šaron zasvětil svůj život své vlasti. Podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea i britského premiéra Davida Camerona šlo o jednu z nejvýznamnějších osobností Izraele. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že Šaron měl autoritu na mezinárodní scéně. Podle německé kancléřky Angely Merkelové byl Šaron velký vlastenec.

Pro izraelského premiéra Benjamina Netanjahua byl Šaron velký bojovník a vůdce, který zůstane navždy zapsán v srdci národa. Pro izraelského prezidenta Šimona Perese to pak byl nejenom odvážný voják a státník, ale také jeden z největších obhájců Izraele.

Naopak palestinská hnutí Fatah a Hamas, která jsou vzájemně znepřátelená, se shodla na Šaronově nepříznivém hodnocení. Džibríl Radžúb z Fatahu, který ovládá území na západním břehu Jordánu, označil Šarona za zločince, který nese odpovědnost za smrt bývalého palestinského vůdce Jásira Arafata a kterého měl soudit Mezinárodní trestní soud jako válečného zločince.

Samí abú Zuhrí, mluvčí palestinského hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy, prohlásil, že "po odchodu tohoto tyrana Hamas ještě více věří ve své vítězství".

Mezinárodní organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) také vyjádřila politování, že Šaron nebyl pohnán před soud za nepřímý podíl na masakrech v palestinských táborech při invazi do Libanonu v roce 1982, kterým izraelská armáda nečinně přihlížela.

Smutečního ceremoniálu, který bude v pondělí pohřbu předcházet, by se měla zúčastnit celá řada současných i bývalých světových politiků. Za Spojené státy účast již přislíbil viceprezident Joe Biden, z Ruska se očekává účast ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Českou republiku zastoupí premiér Jiří Rusnok a ministr obrany Vlastimil Picek.

Více o Arieli Šaronovi čtěte zde >>>

ooo.4 ( 12. ledna 2014 19:08 )

A ten náš hovadskej šišla coby min. zahraničítomu ještě nasadil korunu, ho.v.ado.

ooo.4 ( 12. ledna 2014 19:05 )

Amerika lže, jinak

rudyptak48 ( 12. ledna 2014 18:07 )

andreslawicky, běž do Palestiny bojovat proti Židům, když je nemůžeš vystát, a ne tady nesmyslně kecat o zašlé slávě gestapa a tvého příbuzného, který tam asi dělal pucfleka nějakému šturmbanführerovi. To máš tu krev hnědou? Možno se míchá s nějakými výkaly tvého těla. Židé v Palestině a na Blízkém východě zavedli alespoň pořádek. Jinak by islám obsadil celý svět. Tak se nedivte, že je většina států podporuje. Co udělali ti chudáci Palestitnci na vyslanectví v Praze? Je to vlastně překladiště zbraní pro teroristy.

andreslawicky ( 12. ledna 2014 13:41 )

Ta obřezaná p.r.asa.ta co na jedné straně mluví o bohu a na druhé straně okradou vlastní rodinu to je opravdu víra která stojí za to.Kdy žid pracoval??Odpověď jen za Adolfa potom už jen kradl,šmelil a uměle si vyhlásil stát který ukradl Palestincúm opravdu vzor pro celý svět.

andreslawicky ( 12. ledna 2014 13:39 )

Jasně Ty židomile ta banda lichvářů a zlodějů jako jsou ži.di je opravdu vzor.Jak jsem psal kdyby měl Adolf ještě dva roky tak slovo žid vymizelo s čítanek ty troubo

Zobrazit celou diskusi