Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanův vzkaz: Sobotka má pytel plný blech a bude jen trpěný host na premiérské židli

Zeman se při své třičtvrtěhodinové exhibici strefil do poliviny Sobotkových ministrů.
Zeman se při své třičtvrtěhodinové exhibici strefil do poliviny Sobotkových ministrů.  (Autor: Blesk )
Autor: Aleš Půček - 
10. ledna 2014
16:44

Názor: Dlouho očekávané jmenování Bohuslava Sobotky premiérem se odkládá o další týden a Miloš Zeman našel výhrady téměř ke každému jménu, které mu Sobotka navrhl. Na páteční tiskové konferenci de facto prezident Sobotkovi veřejně vzkázal, že jeho budoucí vláda je pytel plný blech, Zeman je bude pozorně sledovat a nenechá si ujít příležitost jejich počínání zkritizovat.

Kritiku Sobotkových návrhů si Zeman vychutnal o to více, že ji nevěnoval v prvé řadě jménům Lubomíra Zaorálka či Jiřího Dienstbiera, o kterých se ví, že nemají s Hradem nejlepší vztahy. Naopak si vychutnal další návrhy ČSSD tedy de facto přímo Sobotky. Adeptu na ministra průmyslu Jiřímu Mládkovi vytkl absenci bezpečnostní prověrky a plzeňskému hejtmanovi Chovancovi, který má vést ministerstvo vnitra pak rychlostudium na plzeňských právech.

Ani další strany na tom nejsou v Sobotkově vládě u Zemana nejlíp. Nulovou praxí v oboru zjevně cílil na Martina Stropnického, který má za hnutí ANO šéfovat obraně. Andreji Babišovi pak opět připomněl chybějící lustrační osvědčení. U lidovců vzkázal kandidátu na ministra zemědělství Mariánu Jurečkovi, že je popleta. Suma sumárum. Zeman veřejně zkritizoval polovinu Sobotkova seznamu ministrů.

Přímo při tom neřekl, zda u některého ze zmiňovaných jmen bude otálet s jeho ministerským jmenováním. Dá se ale předpokládat, že tomu tak nebude a všichni Sobotkovi ministři se nakonec svého dekretu dočkají. Zemanův vzkaz zní ale jasně. Sobotkovu vládu bude pozorně sledovat a nevynechá jedinou příležitost, aby ji veřejně zkritizoval. Každý útok na jednotlivého ministra je přitom zároveň útokem i na předsedu vlády. Tedy na Sobotku.

Jediným pozitivem pro Sobotku tak je, že mu Zeman veřejně přes roztomilé přeřeknutí udělil příslib, že jej 17. ledna jmenuje premiérem. Jinak kromě opozice v parlamentu bude i nadále čelit snahám Miloše Zemana o alternativní hradní centrum moci, které má přitom stále značnou podporu uvnitř samotné ČSSD. Bohuslav Sobotka bude zkrátka trpěným hostem na premiérské židli a ne jejím respektovaným vlastníkem.

doodledoctor ( 11. ledna 2014 16:36 )

Tak, tak, zapomněl si přečíst hlavní pasáže Marx-Leninismu o Kapitálu. U nás o všem rozhoduje zahraniční kapitál.

handgood ( 11. ledna 2014 16:33 )

Já bych si nebyl tak jistý, že v ČR o všem důležitém rozhoduje vláda a parlament.

komentator ( 11. ledna 2014 15:47 )

Miloš Zeman (alepoň v pátečním televizním proslovu) mi připadal jako silně nemocný tvor, kterému již "dochází dech". A skutečnost, že Zeman potvrdil, že do týdne jmenuje nenáviděného Sobotku premiérem,je důkazem toho,že Zeman svůj boj se Sobotkou prohrál Vždyť Zeman dělal vše proto, aby jeho chráněnec Hašek nahradil Sobotku na čele ČSSD!!!!A Zeman měl zájem, aby se premiérem stal Hašek. Copak Zeman nepodporoval pučisty Haška, Škromacha, Tejce atd, kteří usilovali odstranění Sobotky a dalších slušných socanů z vedení ČSSD? copak se nekonala schůzka Zemana s pučisty na zámku v Lánech bezprostředně po volbách a za zády řádně zvoleného předsedy ČSSD a dalších členů vedení této strany? Zeman a jeho pátá kolona v ČSSD prohráli. To však neznamená,že Zeman a jeho lidi hodili ručník do ringu. Sobotka a nynější vedení ČSSD musí dávat bacha, aby jim Zemanova parta, která se stáhla do pozadí, jednou znovu nevrazila kudlu do zad!!!

komentator ( 11. ledna 2014 15:28 )

Po jmenování Sobotky premiérem "spadne klec"!! V Česku o všem důležitém rozhoduje vláda a Parlament!! I Zemanovy cesty do zahraničí schvaluje vláda. Rovněž rozpočet prezidenta a prezidentské kanceláře schvalují vláda a Parlament (a ten je kontrolovaný koalicí socanů, hnutí ANO a lidovců). I poslanci opoziční TOP09 a ODS prezidenta Zemana nemusí!! Myslím, že parlamentní politické strany, které oprávněně kritizovaly prezidenta za prodlužování vládnutí nikým nevolených Zemanových poskoků tj. Rusnoka a jeho ministrů, dají Zemanovi řádně zabafat. Rovněž Sobotka, proti kterému Zeman se svojí pátou kolonou v ČSSD (Hašek, Škromach, Tejc, Zimola ) připravoval puč bude mít možnost Zemana pěkně "skřípnout"!!! Holt vítr se obrací.....Bude sranda!!!!

doodledoctor ( 10. ledna 2014 20:47 )

Samostatný slovenský štát v EU. Vymezují se vůči svým sousedům, ale výhody Vyšegrádské čtyřky jim nesmrdí. Češi jsou jim vhodní, pokud zaměstnají u nich nezaměstnatelné Slováky, pokud několika desettisícům slovenských studentů odpustí školné ap. Vždyť asi 50% Slováků má maďarské příjmění. Takže, co vlastně jste, Slováci nebo Maďaři? Vy vlastně ani nevíte co chcete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa