Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Na Titaniku se perou: Modrá ptáčata v bitvě o ODS

Petr Fiala (vlevo) a Edvard Kožušník se utakají o post předsedy ODS. Jiří Pospíšil se chce stát prvním místopředsedou.
Petr Fiala (vlevo) a Edvard Kožušník se utakají o post předsedy ODS. Jiří Pospíšil se chce stát prvním místopředsedou.  (Autor: Blesk, ČTK)
Autor: Aleš Půček - 
17. ledna 2014
05:20

Názor: Nadcházející víkendový kongres ODS má za cíl odvrátit cestu do hlubin, kam podle výsledků voleb i posledních průzkumů kdysi nejmocnější strana směřuje. Veřejně vedená bitva mezi čelními představiteli ODS přitom svědčí o tom, že strana zůstává před kongresem vnitřně rozdělená.

Mediálně půjde samozřejmě v prvé řadě o funkci předsedy. Zde se zdá být jasným favoritem donedávna neznámý politolog Petr Fiala. Přestože mu jeho oponenti vyčítají chybějící politickou praxi, získal dosud podporu ve všech krajích až na Liberec, který podpořil jeho soupeře europoslance Edvarda Kožušníka.

Tomu pro změnu kritici vyčítají, že se v roce 2009 do Evropského parlamentu dostal díky protekci od tehdejšího bosse ODS Mirka Topolánka. Kožušník pak sice proslul svou jízdou na kole do Bruselu, ale slovy Martina Kuby o něm poté 5 let nikdo pořádně neslyšel jinak než v souvislosti s loňskem, kdy pro změnu běžel Českem. Další europoslanec Jan Zahradil mu také vzkázal, že europoslanec může být maximálně stranickou dvojkou, ne jedničkou.

Podle Zahradila má totiž lídr opozice sedět ve Sněmovně a oponovat vládě, což se z europarlamentu zvládnout nedá. Kožušníkovu kandidaturu na předsedu ODS tak považuje za střelbu mimo cíl.  Otázkou ovšem je, zda Kožušníkovi nejde kandidaturou spíše o další zviditelnění před volbami do lukrativního Evropského parlamentu, které se konají v květnu.

Poslední kandidátkou na předsedkyni je Miroslava Němcová, která na sebe před říjnovými volbami vzala těžkou roli lídryně ODS. Strana podle očekávání neuspěla a šance Němcové jsou mizivé. Jestliže v bitvě o funkci předsedy strany je tak jasný favorit v podobě Petra Fialy, staré páky ODS si to natvrdo rozdají v bitvě o nesmírně důležitou pozici 1. místopředsedy strany.

V ní proti sobě budou stát skupiny kolem Jana Zahradila a Jiřího Pospíšila. Zatímco europoslanec Zahradil se spoléhá na podporu pražského exprimátora Svobody a sám jednoznačně vyjadřuje podporu kandidatuře Fialy na předsedu, bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil se může zřejmě spolehnout na podporu dosavadního mocného místopředsedy Martina Kuby.

Ten sám boj o místopředsednické křeslo vzdal. Snad aby dodala ODS úsilí o obrodu strany vážně, kandiduje na pozice místopředsedů řada třicátníků. Ostatně ODS se snaží před kongresem urputně distancovat od své minulosti. Nepozvala na něj dokonce ani jednoho ze svých předcházejících předsedů. Jakoby se před veřejností za éru ODS pod Klausem, Topolánkem či Nečasem styděla.

krupan10 ( 17. ledna 2014 11:29 )

dementní kreténe, nikdy jsem ruďoch a Stbák joko ty nebyl. Jseš jenom havloidní piččus

tobiata ( 17. ledna 2014 10:42 )

...koukam jak tu mame cerveno....a kdyz uz si pamatujete co vsechno udelali ti modri ze si nepamatujete taky co delali ti cerveni a oranzovi???bych rekla ze u korytka si jsou pekne na stejno...a je uplne jedno jakou maj barvu....jen me mrzi ze ti cerveni pisalkove maji tak kratkou pamet....

pravicovy_volic ( 17. ledna 2014 10:17 )

Lehni blbe primitivní

pravicovy_volic ( 17. ledna 2014 10:11 )

pravicovy_volic ( 17. ledna 2014 10:10 )

Nene soudruhu rudé netáhlo s příznačným nickem...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa