Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rozruch kolem Babiše a StB: Jen ať platí lustrace dál, říká Klaus

Václav Klaus zdůraznil nutnost dodržování lustračního zákona. Andrej Babiš o lustraci zatím nepožádal
Václav Klaus zdůraznil nutnost dodržování lustračního zákona. Andrej Babiš o lustraci zatím nepožádal  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
15. listopadu 2013
13:47

O lustracích se v poslední době opět hodně mluví. A to kvůli lustračnímu osvědčení pro ministry z nově vnikající vlády, mezi kterými by mohl být i Andrej Babiš. Ten se soudí, že nespolupracoval s StB. Čelí však i kritice. Exprezident Václav Klaus přitom dodává, že lustrace jsou i v současné době užitečné. Ačkoli jejich význam podle něj klesá.

"Na počátku 90. let jsem nepatřil k největším bojovníkům za lustrační zákon především proto, že jsem měl pochybnosti, zda se tento mechanismus nezaměřuje spíše na ´malé ryby´, zatímco ty velké v pozadí zůstanou nedotčeny," přiznává v novém komentáři na svých stránkách Václav Klaus. "Zákon ale byl potřebný, protože bylo jasné, že bez nějaké formy ochrany státní správy před strukturami komunistické moci se neobejdeme," přiznal s tím, že lepší zákon proti průniku bývalých vyšších členů komunistických struktur a spolupracovníků StB do polistopadové politiky zkrátka dodnes nikdo nevymyslel.

"Je zřejmé, že jeho důležitost v čase klesá a že obava z oněch struktur v čase slábne. Nemyslím ale, že by lustrace měly být kvůli tomu rušeny a už vůbec ne, že bychom měli tolerovat porušování platného lustračního zákona," upozornil Klaus. Dodává však, že od pádu komunismu uplynulo 24 let a lustrace se týkají méně a méně lidí. Mladí ostatně už ani neví, co to vůbec lustrace jsou.

Přesto Klausovi jako prezidentovi prošla rukama negativní lustrační osvědčení všech ministrů, které jmenoval. "Nikdy nebylo nutné po kandidátech na členy vlády toto osvědčení nějak speciálně vyžadovat, protože jeho předložení bylo vždy považováno za automatickou samozřejmost," dodává Klaus.

Disident: Babiš měl počkat na očištění

Tentokrát to však samozřejmostí být nemusí, pořádně rušno je totiž nyní kolem Andreje Babiše. Šéf ANO se soudí kvůli vedení ve svazcích StB se slovenským Ústavem paměti národa. Tvrdí, že agentem StB určitě nebyl. "Je nebezpečné, že lidé z těchto estébáckých struktur se dostávají tak vysoko," tvrdí však v Parlamentních listech bývalý disident a důstojník BIS Vladimír Hučín, že Babiš spolupracovníkem StB byl. "Babiš měl nejprve počkat, až bude očištěn. Teprve pak jít do politiky," dodal.

itartas ( 16. listopadu 2013 17:39 )

Prosim vas jakepak lustrace, nez probehla slavna sametovka vsechny dulezite a vysoke sarze se v Moskve skartovali, aby s klidem zasedli na vysoke posty a male rybky zustaly zverejneny, aby se pitomci meli o cem dohadovat.

japos22 ( 16. listopadu 2013 13:19 )

A proč by se mělo právě teď přestat lustrovat?

e.44 ( 15. listopadu 2013 16:54 )

Babiš se s KSČM dohromady nikdy nedá. Přes svojí minulost je v současnosti v podstatě pravičák, ovšem používající StBácký a diktaturní metody, což je dost děsivá kombimnace, která mu má sloužit k ekonomickému ovládnutí země a vytvoření "Babišistánu" ve kterém zlikviduje konkurenci a kde pro něj budou lidi makat v otrockých podmínkách za otrockou mzdu.

namoroman ( 15. listopadu 2013 16:37 )

Jooo jinak řečeno, kam se hrabou spolupracovníci STB na spolupracovníky Klause, Havla a dalších jejich kumpánů...

cicavec ( 15. listopadu 2013 16:30 )

Pan exprezident by měl raději mlčet, protože všichni spolupracovníci STB dohromady neuškodili naší republice tolik jako náš "milovaný" exprezident.A návíc tento zmetek donášel estebakům taky a má velké štěstí že dokázál svoji složku skartovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa