Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Haškův puč je fuč: Vyjednávací tým ČSSD se rozpadl

Plán na převrat v ČSSD s eMichalu Haškovi pomalu hroutí.
Plán na převrat v ČSSD s eMichalu Haškovi pomalu hroutí.  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK - 
29. října 2013
17:22

Plán Michala Haška na puč v ČSSD, který byl údajně řízen z Hradu, se zhroutil. Vyjednávací tým nejdřív opustili dva místopředsedové - Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec. Následoval je i strůjce převratu Michal Hašek. Předseda ČSSD se vrací zpět do sedla.

"Byla chyba, že Bohuslav Sobotka nebyl jmenován do vyjednávacího týmu. Tímto postupem se ji teď snažíme napravit," řekl Blesk.cz Milan Chovanec.

Poslanci ČSSD zvolili šéfem klubu opět Jeronýma Tejce, který patří ke křídlu prvního místopředsedy Michala Haška. Tejc zvítězil ve druhém kole tajné volby. Dostal 30 hlasů, pro Hamáčka hlasovalo 16 sociálních demokratů. „Mám velkou radost,“ řekl Blesku Michal Hašek v reakci na volbu Tejce.

Co se volby premiéra týče, stále platí usnesení ústředního výkonného výboru, které zní, že premiérem se má stát předseda strany. A vzhledem k tomu, že návrh na rezignaci Sobotky stále platí, je tedy ve hvězdách, kdo se jím stane.

Sobotka měl původně vyjednávací tým vést, doplňovat ho měl statutární místopředseda Michal Hašek, Zaorálek a Chovanec. Předsednictvo strany ale v neděli večer rozhodlo o tom, že Sobotku nahradí někdejší šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc a že vyjednávání nově povede Hašek.

Dnešní první jednání sociálnědemokratických poslanců ale přináší další změny, a zdá se, že strana do vyřešení krize svého vedení bude jen těžko schopna jednat s ostatními uskupeními o vytvoření nové vlády. Podobně se dnes vyjádřil i Sobotka, jehož v neděli předsednictvo kvůli slabému volebnímu výsledku vyzvalo k odstoupení z funkce.

Předseda ČSSD, který výzvu odmítl a označil ji za pokus o puč, je přesvědčen, že se vnitrostranická krize musí vyřešit nejpozději 10. listopadu, kdy se sejde ústřední výkonný výbor strany. 

Petr Holík ( 30. října 2013 11:32 )

Hašek pochází z Drásova, já ze sousední vesnice. Vím o něm dost, jak šel "výkonnostně" nahoru.Že je to křivák od pohledu, to už dnes ví celá republika, ta jeho hamižnost je opravdu neuvěřitelná.Jsem jen zvedavý, jak s ním ted Sobotka naloží...

zadnice ( 30. října 2013 08:55 )

O tom, že Hašek je mocichtivý křivák jsem nikdy neměl pochybnosti. Má zhruba 20 všelijakých funkcí za které bere prachy, ale to mu nestačí. Ve svých 37 letech se už cíil být premiérem a proto udělal podraz a ne jednou. O Tejcovi jsem si myslel, že je trochu rovnější chlap, jak vidno spletl jsem se. Také se viděl ministrem a zřejmě i 1. místopředsedou vlády!!!

freedom1 ( 30. října 2013 06:23 )

A zase se vracíme tam kde jsme byli.Už si zase řeší svoje problémy mezi sebou a ne to co by po volbách měli.Začíná další boj o koryta.

abyss ( 29. října 2013 22:52 )

Jak pro mě byl dříve Dienstbier jenom nemastná neslaná nula těžící z oblíbenosti svého otce, tak musím přiznat, že za to jak se dnes rozhodně k situaci vyjádřil,, si určitý respekt zaslouží.

defakto ( 29. října 2013 21:52 )

....Dienstbier má pravdu , podrazáci Hašek,Tejc,Škromach a další musí zaplatit za svou zradu. Ve válce by je postavili ke zdi, ve válce naštěstí nejsme, ale ČSSD by se je měla definitivně zbavit !Vyhodit ze všech funkcí , nejlépe zbavit členství ve straně ! Slávek Jandák se taky přidal k pučistům, at taky nese odpovědnost!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa