Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

ČSSD šije do Zemanova kancléře: Mynáři, odstup, jsi bezpečnostní riziko pro Česko!

Zemanův kancléř Vratislav Mynář se dostal pod palbu kritiky. Kvůli chybějící bezpečnostní prověrce
Zemanův kancléř Vratislav Mynář se dostal pod palbu kritiky. Kvůli chybějící bezpečnostní prověrce  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: simao - 
30. září 2013
19:05

Na hlavu hradního kancléře Vratislava Mynáře se snášejí hromy a blesky poté, co vyšlo najevo, že stále ještě nemá bezpečnostní prověrku na stupni tajné a přísně tajné. Jak takový člověk může pracovat v čele prezidentské kanceláře, ptají se mnozí. A favorit voleb ČSSD jde ještě dál - na svých stránkách vyzývá Mynáře, aby odstoupil. Prý znamená pro Česko bezpečnostní riziko.

Kolem Vratislava Mynáře, kancléře prezidenta Zemana, který kandiduje za SPOZ Zemanovce ve Zlínském kraji, je pořádně rušno. Pustili se do něj politici napříč politickým spektrem a to kvůli bezpečnostní prověrce, kterou nemá a sám ji prý pozastavil. Při tajných bezpečnostních jednáních tak musí na Hradě za dveře...

"To je opravdu neslýchaný případ, nejvyšší úředník, jenž nemá prověrku" zareagoval pro ČTK Karel Schwarzenberg. "Jakožto kancléř máte možnost vše se dozvědět a nahlédnout prakticky do všech pro vás zajímavých záležitostí," dodal šéf TOP 09, který dělal kancléře Václavu Havlovi.

ČSSD: Bezpečnostní riziko Mynář

"Pane kancléři Mynáři, odstupte," vyzvala pak dnes Zemanova kancléře ČSSD. "Pozastavit bezpečnostní prověrku v průběhu řízení u Národního bezpečnostního úřadu znamená, že se našly nesrovnalosti, snad z důvodu jeho dřívějšího podnikání či kontaktů na nedůvěryhodné osoby. Ať je to tak či onak, představuje Vratislav Mynář pro Českou republiku bezpečnostní riziko," uvádí v prohlášení na stránkách cssd.cz. Zeman podle tohoto textu nikdy neměl v minulosti "příliš šťastnou ruku s výběrem svých nejbližších spolupracovníků", jenže s Mynářem jde prý vyloženě o bezpečnostní přehmat.

Zeman svého kancléře brání

Absenci bezpečnostní prověrky nepovažuje za problém, Mynáře prý třeba k jednání s vládou nepotřebuje. "Zatím to není podstatná otázka," bagatelizuje situaci Zeman. Mynář se přitom nesmí účastnit třeba také projednávání informací od tajných služeb. Ke své chybějící prověrce však kancléř uvedl, že to prý nijak neomezilo činnost kanceláře prezidenta - na jednání vysílá své zástupce s prověrkou. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora by však Mynář v zavedené západní demokracii nemohl bez prověrky vůbec úřadovat.

 

Kancléř Mynář kandiduje ve volbách za SPOZ Zemanovce. Ani to prezidentovi nevadí Kancléř Mynář kandiduje ve volbách za SPOZ Zemanovce. Ani to prezidentovi nevadí | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zadnice ( 1. října 2013 09:27 )

Mynář je slizský a pro mně nedůvěry hodný člověk!!!

e.44 ( 30. září 2013 21:52 )

moiaza ( 30. září 2013 20:16 )

Zapomněl jsi na Modré straky!

moiaza ( 30. září 2013 20:15 )

Každý prezident byl obklopen svými věrnými hlupáky.Aby aspoň nad někdy vynikl!

wimr ( 30. září 2013 20:01 )

jak je to možný, osm večer a ty seš vožralá na šrot

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa