Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanův kancléř nepřiznal, kolik bere! Za 12 milionů koupil dům na Hradčanech

Autor: simao - 
21. listopadu 2013
21:00

O hradním kancléři Mynářovi se v poslední době hodně mluví hlavně kvůli tomu, že stále nemá bezpečnostní prověrku. Vadí to i prezidentu Zemanovi. A čile se spekuluje o Mynářových nástupcích. Co by mohlo Mynářovi prověrku zkomplikovat? Třeba jeho ne zcela jasné majetkové poměry. Podnikatel Mynář má za sebou řadu zajímavých kšeftů. Jeden se přitom týká historického domu na Hradčanech.

Kancléř Vratislav Mynář chybějící bezpečnostní prověrkou na stupni tajné i přísně tajné překvapil. Do ruky se mu přece musí dostávat při jeho agendě řada tajných dokumentů! ČSSD označila Mynáře dokonce za bezpečnostní riziko, zahřímal i Miloš Zeman. "Je jeho povinnost o prověřování požádat a dokončit to co nejrychleji, jinak mu hrozí ztráta místa kancléře. Buď ji dostane a zůstane kancléřem, nebo si budu muset shánět kancléře jiného," uvedl Zeman na konci října.

Od té doby se toho mnoho nezměnilo. Snad jen, že se vyrojily spekulace, kdo Mynáře nahradí. Minsitr vnitra Martin Pecina? Hynek Kmoníček? Berlínský velvyslanec Rudolf Jindrák? Šéf sněmovní kanceláře Petr Kynštetr?  "Zůstávám ve funkci a na našem vztahu se nic nemění," řekl nyní Mynář Deníku.

Nechce říct, kolik bere

Zajímavá přitom je otázka toho, co všechno Mynář vlastní. A kolik bere. "Pokud lidi zajímá plat kancléře, až mi přijde platový výměr, nebudu s tím mít problém," říkal Mynář poté, co nastoupil na Hrad. Když ho nyní deník Insider požádal, ať tedy výši platu veřejnosti sdělí, Mynář couvl. "Pan Vratislav Mynář odmítá vystavit Kancelář prezidenta republiky možnému riziku ve formě pokuty v případě zveřejnění této informace," tvrdí mluvčí Hradu Hana Burianová a odkazuje tak na případ, kdy státní zástupkyně Bradáčová dostala pokutu za zveřejnění platu svých podřízených. Jenže Mynář by zveřejňoval pouze vlastní plat... A navíc kritizoval svého předchůdce Jakla, že plat tajil!

Za 12 milionů koupil dům s hodnotou 28 milionů

Mynářovi přitom patrně cestu za prověrkou zkomplikovalo vlastnictví anonymních akcií. Ty vlastní i ve společnosti VV Invest. Právě na tu přitom přepsal 400 let starý historický dům na Hradčanech, který podle aktualne.cz pořídil celkem za 12 milionů. Dům má přitom tržní hodnotu 28 milionů... Jak server upozorňuje, Mynář použil dům jako vklad do firmy kvůli navýšení jejího kapitálu a díky tomu nemusel údaje o vlastnictví domu uvádět do žádosti o prověrku.

Anonymní akcie: Mynářova zkáza?

Mynář prý pro prověrku teprve sbírá podklady. Podle aktualne.cz přitom anonymní akcie vlastnil ještě letos v červnu. „Národní bezpečnostní úřad může požádat o prověření okolností tohoto vlastnictví příslušnou zpravodajskou službu, například jako součást prověření majetkových poměrů žadatele," uvedl mluvčí NBÚ Radek Holý. Anonymní akcie jsou přitom často vnímány jako nástroj k legalizaci výnosů organizovaného zločinu a korupce, upozorňuje aktualne.cz.

neutralizace ( 5. prosince 2013 07:25 )

Zemane, Zemane...... Nejdriv Gross, ted Mynar! Uz toho bylo dost! Oba by meli vsechno vratit!

osinek ( 24. listopadu 2013 12:31 )

Kdy ten ksindl Mynář již konečně přestane opruzovat na Hradě? Nemá bezpečnostní prověrku. Nic neumí! Dělá prezidentovi ostudu!! To je neskutečné!! Vymahač dluhů Pražského Dopravního Podniku Mynář je šéfem Kanceláře prezidenta republiky! Jako volební lídr SPOZ na Zlínsku ten blbeček Mynář dopadl katastrofálně v říjnových volbách. Zemane, zbav se co nejrychleji toho ksindla Mynáře, který poškozuje Tvoji pověst u lidí!

zabibol ( 22. listopadu 2013 09:43 )

Socbolševici začali zase znárodňovat.Lůza chce žrat zadarmo. Zachraň se kdo můžeš.

zabibol ( 22. listopadu 2013 07:54 )

Sockomunisti ovládli hrad. Jenom aby ho i nerozkradli.

luder ( 22. listopadu 2013 02:13 )

Ještě než ho zametou, tak to novinářům určitě ještě dostatečně vysvětlí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa