Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co skrývá Zemanův kancléř? Stále nemá přísně tajnou prověrku. Sám ji pozastavil!

Autor: ČTK, simao - 
27. září 2013
11:24

Prověrku na stupni tajné a přísně tajné stále ještě nemá hradní kancléř Vratislav Mynář, kterého si na Hrad přivedl prezident Miloš Zeman. Mynář, který ve volbách kandiduje za SPOZ Zemanovce, tak nesmí třeba na schůze vlády a musí, obrazně řečeno, čekat za dveřmi. A to prý kvůli podnikání s kontroverzními lidmi!

Vratislav Mynář je nejen kancléřem a volebním lídrem Zemanovců ve Zlínském kraji, ale také byznysmenem. Jenže patrně právě kvůli tomu mu nebyla udělena důležitá bezpečnostní prověrka na stupni přísně tajné, uvádí MF Dnes. Mynář tak při důležitých a tajných jednáních na Hradě musí potupně za dveře.

"Všichni nejbližší spolupracovníci prezidenta Havla měli prověrku na přísně tajné. Jinak bychom ho nemohli doprovodit třeba na summit NATO," vzpomíná pan etiketa Ladislav Špaček, někdejší poradce Václava Havla. "nedovedu si představit, že by šéf politického odboru tuto prověrku neměl," dodává bezpečnostní expert Andor Šándor.

Nemá prý v pořádku "papíry"

Jenže je to tak. Mynář prověrku nemá a sám prý dokonce podle MF Dnes požádal o její pozastavení. Logicky z toho vyplývají spekulace, že kancléř něco skrývá... "Lidé z Národního bezpečnostního úřadu i mí právníci mi doporučili, že si ji mám podat, až budu mít všechny papíry komplet a v pořádku," vysvětluje Mynář. Co přesně je v nepořádku v papírech podnikatele, který vlastní například sportovní areál s penzionem v Osvětimanech na Zlínsku, nepřiblížil. K potížím podle něj došlo proto, "že jsem přišel z naprosto jiného prostředí, než je úřednické."

Mynář tak v ČT prosil o shovívavost. "Je to opravdu spousta dokladů a spousta záležitostí. Bylo mi řečeno, raději dvakrát měř, jednou řež," řekl ČT. "Já poprosím jenom o trpělivost v téhle mojí vlastní iniciativě. Za půlroční působení ve funkci kancléře jsem se ani jednou nesetkal s tím, že by mě to nějak handicapovalo. Umím si představit, že až pan prezident bude pozván na zasedání NATO, tak vedle něj nebudu moci sedět. Jsem si ale jistý, že pan prezident to oželí," uvedl Mynář. "Určitě by bylo dobré, aby vedoucí kanceláře měl představu o tom, co jeho podřízení dělají a s jakými informacemi pracují," reaguje však Šándor.

Rekreační středisko z evropských peněz?

Sám Mynář po nástupu na Hrad omezil své podnikatelské aktivity. Podle Insideru odprodal značnou část akcií ve společnosti Europrofin, která se zabývá zprostředkováním eurodotací. Vyhozený člen Zemanovců, senátor Vladimír Dryml, přitom před odchodem Mynáře nařkl, že právě částečně z evropských peněz si Mynář vystavil penzion. "Z evropských peněz má postavené docela pěkné rekreační středisko," tvrdí Dryml.

Video  Penzion v Osvětimanech, který patří hradnímu kancléři Mynářovi  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

aluman ( 28. září 2013 20:19 )

Kdy že to stihl, jako udělat pro kraj něco dobrého, když se z hamižnosti plácá současně v 21 funkcích, nic nestíhá, pro nesmyslnou přetíženost nedělá nic pořádně, což mu zřejmě zůstalo z doby jeho pochybných studií ze kterých má stále resty, třeba jako že dodnes nebyl schopný zveřejnit svou rigorózní práci, jak slíbil, socan jeden ukecanej Sice jinak měl celkem kliku, že z každýho průšvihu dokázal včas vycouvat, třeba jako když v tombole "vyhrál" nový auto, to ale rozhodně není důkazem, že je čistej a rovnej

kraldavid ( 28. září 2013 19:21 )

Hašek není žádný křivák. Je to dobrý hejtman, udělal pro kraj spoustu dobrého!! A bude i dobrým minsitrem.

kraldavid ( 28. září 2013 19:20 )

no.. doufám, že vyhraje ČSSD. hejtman Hašek bude dobrý ministrem, je i dobrým hejtmanem

zadnice ( 28. září 2013 14:40 )

Nevím, nevím, ale Mynář mi připadá slizský jako had a myslím, že je třeba se před ním mít na pozoru.  

kukuku ( 28. září 2013 08:11 )

Milionkrát nula je pořád nula.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa