Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zákaz kouření v hospodách: Kuřáci jsou proti, ale poslechnou!

Autor: Oldřich Tichý, lmk - 
21. července 2012
05:39

I když nám zakážete zapálit si v restauracích, jinde kouřit nepřestaneme. Nesouhlasíme, ale budeme to respektovat. V exkluzivním průzkumu společnosti SANEP pro Blesk to kuřáci vzkázali ministru zdravotnictví Hegerovi (TOP 09). Ten chce úplně zakázat kouření v podnicích, kde pro to nebude vyhrazena zvláštní místnost.

Heger chce záměr projednat ve vládě na podzim, kuřáci ale mají už teď jasno: Pokud by je od kouření něco odradilo, tak vesměs jen vážná nemoc.

Ministr je však přesto přesvědčen, že rozšíření zákazu je krok správným směrem. „Podle aktuálního průzkumu Eurobarometru bylo dosavadní omezení kouření na veřejných místech jedním z motivujících faktorů u šesti procent kuřáků v Česku, kteří se v uplynulém roce snažili s kouřením přestat,“ vysvětlil.

Heger dále dodal, že hlavním smyslem zákazu má být ochrana nekuřáků, nikoliv snížení počtu kuřáků.

Připomněl i průzkum zdravotního ústavu, podle něhož sice kuřáci se zákazem většinou nesouhlasí, ovšem přesto je pro něj více než 68 % obyvatel Česka.

„V porovnání s rokem 2010 se podíl zastánců zákazu kouření dokonce mírně zvýšil, a to i mezi kuřáky,“ uvedl.

Průzkumu společnosti SANEP pro Blesk se zúčastnilo 3980 kuřáků. Ti mimo jiné uvedli, že varování na krabičkách a další apely lékařů jsou jim »šumafuk«. „Jakékoliv zvyšování informovanosti veřejnosti o škodlivém vlivu tabáku určitě má smysl,“ trvá ale na významu podobných kampaní Heger.

Z těch kuřáků, kteří loni zkusili se svým zlozvykem skoncovat, k tomu podle něj vedly více než polovinu obavy o vlastní zdraví.

budybad ( 25. července 2012 03:03 )

A co takhle stres z denodeniho neporadku v zakonech a v zivote? To nedela skody na zdravi, jako treba takovy registr nefungujici? Myslim ze stres je cislo jedna v srdecnich chorobach!!A co se tyka kuraku, tak nekuraci nemuseji chodit do hospody kde jsou kuraci. Ponechal bych to na provozovateli.A co se tyka neporadku, tak se podivejte kolik papiru a psich exrementu je vsude. Proti tomu je ciko uplna pohadka.

budybad ( 25. července 2012 02:58 )

A mame tady segregaci, jan s tim rozdilem ze to neni na cerny ale na kuraky. Nejste pane rasista?Nikdo vas nenuti chodit tam kam kuraci, ani do tech hospod.

arcaben ( 24. července 2012 16:52 )

waserman:

arcaben ( 24. července 2012 16:50 )

Tak proč tam chtějí zrušit kouření??

kakamilek ( 24. července 2012 16:20 )

Pane ministře včera bylo pozdě!!!Vždyť se stačí podívat na nezdravou "vyklepanou startku" Kuberu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa