Statistici zpracovávají data například do přehledových map České republiky, které podávají přehled o různých skutečnostech v jednotlivých okresech. Jitka Řezníčková z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ porovnala údaje ze tří zdrojů: mapy výskytu zhoubných nádorů tlustého střeva a rakoviny prsu v ČR společně s radiometrickou mapou, tedy mapou, která zaznamenává výskyt plynu radonu v podloží ČR, a mapou překročených imisních limitů. Srovnání odhalilo pozoruhodné zjištění: Tam, kde jsou nejvyšší imise a nejvyšší míra radonu v podloží, je výskyt rakoviny nejvyšší.

Nemoci ze znečištění

„Předpokládejme, že vznik rakoviny ovlivňuje pravidelný přísun malého množství škodlivin obsažených ve vodě a vzduchu,“ píše Řezníčková pro časopis Statistika&My. „Prostřednictvím vody také na organismus negativně působí radon a další radioaktivní látky, které se do vody dostaly z podloží, a toxické látky z průmyslového znečištění,“ dodává.

Pokud tedy člověk bydlí v oblasti, kde se vyskytují ve zvýšeném množství imise nebo radioaktivní látky, je pravděpodobné, že je spolu s vodou a vzduchem do svého těla postupně dostává. „Pokud jsou někde dlouhodobě překračovány imisní limity nad mez tolerance, rozhodně se nedá hovořit o zanedbatelném množství škodlivin,“ upozorňuje Jiří Pešina, lékař a popularizátor medicíny. „Limity se týkají látek, které mají prokazatelně škodlivé účinky na zdraví a patří k nim i karcinogeny a mutageny, které mohou vyvolat nádorová onemocnění,“ dodává Pešina.

Tak pod mikroskopem vypadá buňka napadená rakovinou
Autor: profimedia.cz

Radonové nebezpečí     

Další příčinou vzniku rakoviny je radon. „Za vznikem rakoviny tlustého střeva rozhodně nemůže stát radon z vody. Radon, který se z podloží dostane vzduchem a který vstupuje do domů netěsnostmi ve zdech a podlahách, které jsou v kontaktu s podložím, však může způsobit rakovinu plic,“ říká Josef  Thomas, odborník Státního ústavu radiační obrany.

Zdravotní riziko radonu ve vodě je daleko méně významné. Že radon způsobuje karcinom dýchacích cest, bylo již mnohokrát prokázáno na hornících v uranových dolech. „Statistik nesmí vidět jen souhru dvou jevů, musí prokázat příčinnou souvislost jevů. A mezi zvýšeným výskytem plynu radonu v podloží v ČR a zvýšeným výskytem rakoviny tlustého střeva ale příčinná souvislost není, kdežto u rakoviny plic takové souvislosti jsou,“ dodává Thomas.

„Pokud někdo žije v oblasti, kde působí jak radon z podloží, tak i ostatní škodliviny souborně, je jeho zdraví ohroženo. Limity jednotlivých prvků přitom nemusí být překročeny vůbec,“ udává Řezníčková.

Onkologové, které k danému problému oslovil Blesk, se nechtěli vyjádřit. Čtenáři se však mohou sami podívat a srovnat údaje map výskytu rakovinového onemocnění, radonového podloží i překročení imisních kvót.

Přehled výskytu novotvarů 

Přehled výskytu novotvarů u mužů a žen
Autor: Infografika Blesk

Přehled výskytu rakoviny prostaty a čípku

Přehled výskytu rakoviny prostaty a čípku
Autor: Infografika Blesk

Přehled rakoviny tlustého střeva a konečníku 

Přehled rakoviny tlustého střeva a konečníku u mužů a žen
Autor: Infografika Blesk

Přehled rakoviny plic, průdušek a prsu

Přehled rakoviny plic, průdušek a prsu
Autor: Infografika Blesk

Zdroj map: ÚZIS, ČHMÚ, Česká geologická služba

Fotogalerie
5 fotografií